MANU QUINTERO Afp
BIT ĆE VATRE

‘Flicki-Flaka‘ podsjeća na ‘tiki-taku‘, potpuno je sigurno da oni mogu parirati Realovim Galacticosima

Ono što očekuje cijela Španjolska, ali i pola svijeta, prvi "El Clásico" u ovoj sezoni na rasporedu je u 11. kolu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 06. rujan 2024. 06:01

Najprije je u gostima pala Valencia, zatim je na Camp Nouu pao Bilbao, vani je poklekao Rayo Vallecano (sve tri utakmice s 2-1), i onda je prvog dana rujna upisana i četvrta pobjeda, ona protiv Valladolida. To je skor Barcelone na startu ovosezonske La Lige, a posebno je impresivna bila posljednja pobjeda (7-0), u kojoj je hat-trick postigao Raphinha, a po jedan gol zabili su Lewandowski, Koundé, Dani Olmo i Ferran Torres.

Razigrana momčad Barçe najavila je povratak u vrh, u neka vremena kad je u njenim redovima igrao Lionel Messi, te je u novoj sezoni bačena rukavica u lice aktualnom prvaku Španjolske i Europe Realu. Real je u međuvremenu izvukao remi na Mallorci, pobijedio doma Valladolid, opet remizirao kod Las Palmasa, i doma pobijedio Betis te na ljestvici zaostaje četiri boda, koliko i Atlético Madrid i Villarreal. Premda je nakon četiri kola prerano bilo što analizirati, čini se da će ove sezone La Liga biti iznimno interesantna.

Otkad je u svibnju prošle godine, nakon munjevite karijere preko Hoffenheima, Bayerna i njemačke reprezentacije, došao u Barcelonu, njemački trener Hansi Flick je, od odlaska Messija i blijede katalonske momčadi, ukomponirao škvadru, koja je na trenutačnom stopostotnom učinku i igra dopadljiv nogomet za sladokusce. Nakon dolaska "našeg" Danija Olma, koji se proslavio na Euru, njemački trener je svojom prepoznatljivom igrom "Flicki-Flakom" podsjetio na nekadašnju Barçinu "tiki-taku".

image
IRINA R HIPOLITO/AFP7/SHUTTERSTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Irina R Hipolito/afp7/shuttersto/shutterstock Editorial/profimedia

Iako pored pouzdanog Marc-Andrea ter Stegena na vratima i nemaju neku prema imenima moću obranu (osim Koundéa, Arauja), arsenal koji imaju u igri prema naprijed, u kojem iza Raphinhe, Lewandowskog i Yamala, imaju Olma, Pedrija, Gavija... garancija je lijepe i učinkovite igre, kakva je Barcelonu krasila godinama. I potpuno je sigurno da mogu parirati novim Realovim "galacticosima" s Mbappéom, koji je konačno u La Ligi zabio - i to dva gola Betisu.

Barcelona je izgradila startnu prednost od četiri boda, a Mbappé je nakon pobjede Reala komentirao da se u njegovoj momčadi tek stvara prava kemija koja će njegov klub vratiti tamo gdje mu je i mjesto - na vrh. U sljedećem kolu Barcelona ide na noge Gironi, koja je i ove sezone startala dobro te je na petom mjestu s dvije pobjede, remijem i porazom, te će, opće je uvjerenje i ove sezone igrati ozbiljnu ulogu u La Ligi. Momčad Miguela Ángela Muñoza, poznatijeg kao Míchel, u prošloj je sezoni prekinula dominaciju Reala, Barcelone i Atlético Madrida, koji su u posljednjih čak 13 sezona zauzimali i dijelili prva tri mjesta na ljestvici. Posljednji put dogodilo se u sezoni 2011.-2012. da ta tri španjolska velikana nisu na kraju sezone bili na pozicijama jedan, dva i tri.

U tom je smislu La Liga u posljednjem desetljeću bila i najmanje zanimljiva liga od svih liga Petice, pri čemu je u tom razdoblju šest naslova otišlo Barceloni, pet Realu i dva Atléticu. Ono što madridsku momčad u istom tom razdoblju uzdiže iznad najljućeg suparnika je čak šest naslova prvaka Europe 2014., 2016., 2017., 2018., 2022. i 2024., naspram jednom Barceloninom 2015., i u tom je smislu želja Barcelone ponovni povratak u europski vrh, a koji može doseći samo pariranjem Realu na domaćem planu.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Ono što očekuje cijela Španjolska, ali i pola svijeta, prvi "El Clásico" u ovoj sezoni na rasporedu je u 11. kolu 27. listopada u Madridu, a dotad će se Real i Barcelona u Europi nadmetati u skupinama Lige prvaka protiv Stuttgarta i Lillea, odnosno Monaca i Young Boysa. Inače, aktualnog prvaka Europe u Ligi prvaka dopala je skupina sa spomenutom njemačkom i francuskom momčadi te s Borussijom Dortmund, Milanom, Liverpoolom, Atalantom, Red Bull Salzburgom i Brestom, dok Barcelona, osim prve dvije utakmice protiv Monaca i Young Boysa, igra i s Bayernom, Crvenom zvezdom, Brestom, Borussijom Dortmund, Benficom i Atalantom.

Zanimljivo je - čak su im tri protivnika ista prema ovom novom eksperimentalnom sustavu odigravanja Lige prvaka. Kome će biti teže u Europi te se to može odraziti i na zbivanja u La Ligi?! U osnovi - slabog protivnika u Ligi prvaka nema te će i Real i Barcelona vjerojatno i kalkulirati u prvoj fazi natjecanja u Europi, fokusirajući se da ne rasipaju bodove u domaćem prvenstvu. Zasad je u tome uspješnija Barcelona.

Nažalost za momčad Hansija Flicka, ozlijeđeni su Araujo, Christensen, Frenkie de Jong, Gavi, Ansu Fati i Bernal, ali to Barceloni - pokazala je "sedmica" Valladolidu, zasad nimalo ne smeta. Kad se oni vrate, tek će onda "biti vatre"... slijedi li doista vatrometno i probuđeno suparništvo u La Ligi?

Linker
06. rujan 2024 06:54