OLI SCARFF Afp
PEPOV KOMPLEKS

Guardiola je ponovno došao po porciju! U domu ‘redsa‘ pobijedio samo jednom u sezoni korone

"Kada je puna kuća, ovdje je užasno teško igrati", priznat će Guardiola
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. listopad 2022. 10:43

Mala histrionska točka nakon utakmice servirana je umjesto bisa, Pep Guardiola u njoj se žalio na sudački kriterij i usput tješio Liverpoolove navijače koji su ga s tribine gađali kovanicama, "niste me pogodili, više sreće sljedeći put", ali na koncu nije mogao pobjeći od tog deprimirajućeg podatka – na Anfield je još jednom došao po porciju. Običaj je to koji redovito prakticira već šest sezona.

Otkako je prije jedanaest godina napustio Barcelonu karizmatični trener suočava se s dva kompleksa. Prvi se zove Liga prvaka, dok se priprema za završne izazove Guardiola se u pravilu utopi u dubini svojih taktičkih elaborata zbog čega Manchester City do daljnjeg čeka Uefin sveti gral. Drugi se zove Liverpool, pogotovo na Anfieldu. U osamnaest utakmica s ‘redsima‘ Guardiola je upisao samo pet pobjeda uz pet remija i čak osam poraza. U prosjeku mizernih 1,11 bodova po utakmici.

Jedinu pobjedu na kultnom stadionu 51-godišnjak je upisao u sezoni koronavirusa pred praznim tribinama kada je Anfield bio nalik svakom drugom stadionu.

image
OLI SCARFF Afp

"Kada je puna kuća, ovdje je užasno teško igrati", priznat će Guardiola. I ne samo on. Mikel Arteta, donedavno član njegova stožera u Cityju, pripremao se lani za gostovanje na Anfieldu tako što je u Arsenalov kamp dovukao velike zvučnike s kojih je tijekom treninga treštalo "You‘ll never walk alone". Trebalo je pomoći njegovim igračima da se oslobode mentalne blokade i prilagode buci, ali su svejedno dobili četiri komada.

I prije jedine Guardioline pobjede iz 2021. godine, Man City nije se imao čime dičiti kada su u pitanju gostovanja na vrućem stadionu u susjednoj grofoviji. Niti u lanjskoj šampionskoj sezoni City se nije mogao otarasiti napornog narativa: nakon dva uzbudljiva remija u Premier ligi ‘redsi‘ su bili uspješniji u polufinalu FA Cupa na Wembleyu, a ubrzo nakon toga Liverpool je pobijedio Man City u Community Shield dvoboju.

Ako je po čemu poseban, ovaj nedjeljni poraz protiv Kloppove momčadi došao je u trenutku kada je Man City kontrolirao posjed. Gol je stigao kontra struje utakmice, iz dva poteza: Allison je ispucao dugu loptu, a Salah u primanju okrenuo čuvara Cancela i spustio se u sprint prije nego što je hladnokrvno matirao Edersona. Prethodno je poništen gol Phila Fodena.

"Sudac je uoči utakmice upozorio moje pomoćnike da je ovo Anfield. Ne svira se svaki start, običaj je da se pušta prednost. I onda se prednost pušta, pušta i pušta do trenutka kada Foden zabije gol, a tada se odustaje od pravila", žalio se Guardiola.

Račun za prvi poraz u sezoni nešto je skuplji nego što biste očekivali jer ostavlja City na drugom mjestu, četiri boda iza lidera Arsenala koji je furiozno izletjeo iz startnog bloka te u prvih deset kola upisao čak devet pobjeda uz jedan poraz, onaj na Old Traffordu.

Linker
18. svibanj 2024 16:45