Miguel Gutierrez

 CRISTINA QUICLER Afp
KLJUČNA KLAUZULA

Hit La Lige prevarit će Real? Mislili su da je siguran, detalj iz ugovora stvorio problem

‘Kraljevski klub‘ ima pravo prvo otkupa Migula Gutiérreza, ali cijena vrijedi tek od ljeta
Piše: SNObjavljeno: 26. prosinac 2023. 19:08

Jedna od najljepših priča prvog dijela nogometne sezone stiže iz Girone, katalonskog grada od nešto više od 100 tisuća stanovnika čiji je klub najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela španjolskog prvenstva. Samo zbog slabije gol-razlike od madridskog Reala Girona nije uspjela dočekati Novu godinu na čelnom mjestu La Lige, ali sigurni smo da nitko ne žali zbog toga. Ovih 14 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz nešto su što nitko nije očekivao, a 45 osvojenih bodova samo je za četiri manje od kompletnog učinka iz prošle sezone.

Dobre igre kluba potakli su i mnoge klubove da pokažu zanimanje za igrače Girone, a onaj koji privlači ponajviše je Miguel Gutiérrez. Ovaj 22-godišnji lijevi bek igrao je za mlade reprezentacije Španjolske, u Gironu je stigao sa Santiago Bernabeuaza 4 milijuna eura, a sada ga u svojim redovima žele mnogi velikani. Pisalo se o zanimanju Manchester Cityja, a posljednje vijesti govore kako je najuporniji po pitanju njegovog dovođenja Arsenal. No svi ti engleski klubovi ovise o madridskom Realu.

Gutiérrez je dijete Reala u koji je došao kad je imao samo deset godina iz Getafea. Upisao je 10 nastupa za ‘Kraljevski klub‘, uglavnom u sezoni 2021./22., ali se nije uspio nametnuti pa je u ljeto 2022. prešao u Gironu. No, Madriđani su se osigurali u tom transferu pa su u tom poslu uglavili klauzulu o pravu prvokupa po kojoj ga u ljeto 2024. mogu dovesti za osam milijuna ura, sljedeće godine za devet dok cijena za 2026. godinu 10 milijuna eura.

No u cijeloj priči postoji problem. Španjolska Marca piše kako Real nema fiksnu cijenu za Gutiérreza za sljedeći prijelazni rok. Ta klauzula vrijedi tek od ljeta dok ‘Kraljevski klub‘ ove zime tek može izjednačiti neku drugu ponudu. Otkupna klauzula za ostale klubove je 35 milijuna eura, ali i ako Girona ne dobije takvu ponudu, ona će sigurno biti veća od onoga što bi im Real platio sljedećeg ljeta.

Uostalom, Transfermarkt Gutiérreza trenutno procjenjuje na 20 milijuna eura s daljnjom tendencijom rasta jer mu je prije samo dva mjeseca cijena bila 15 milijuna dok je u siječnju procijenjen na 10 milijuna eura.

Girona treba Gutiérreza kao igrača, ali im treba i novac. Klub je to čiji su rekordni izlazni transferi oni Pedra Porra i Santiaga Buena koji su u Manchester City, odnosno Wolverhampton svojedobno prodani za po 12 milijuna eura. Isto tako, sva ovoljetna pojačanja su ukupno plaćena 22,3 milijuna eura. Iznos kojeg mogu dobiti samo za Gutiérreza i to samo ako ga prodaju ove zime jer će Real teško propustiti priliku da ga dovedu za manje novca pa makar da ga dalje preprodaju i zarade na njemu.

Inače, na poziciji lijevog beka u ‘Kraljevskom klubu‘ trenutno igra Fran García koji je imao sličnu priču poput Gutiérreza. On je također pušten nakon boravka u mladim selekcijama te u Castilli i to u Rayo Vallecano. Transfer je iznosio 2 milijuna eura, ali je Real imao istu klauzulu kao u slučaju Gutiérreza te ga je vratio za pet milijuna eura.

Linker
20. svibanj 2024 20:11