Ivan Perišić je imao najbolju sezonu među Hrvatima u stranim ligama, ali ni Josip Brekalo, Borna Barišić, Ante Rebić i Luka Modrić nisu odigrali loše

 DAMIR SENCAR Afp
ODLIČNA SEZONA

Hrvati ponovno oduševili nogometnu Europu! ‘Kante‘ su padale na sve strane, a jedan je Vatreni uvjerljivo na vrhu

U ligama petice su ove sezone nastupila 32 hrvatska nogometaša, a još 31 je igrao u ligama između 6. i 10. mjesta.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. svibanj 2022. 19:34

Nogometna sezona se približava kraju. Ostala su nam još finala Lige prvaka i Konferencijske lige, kao i kup završnice i razne playoff i playout utakmice u pojedinim nacionalnim prvenstvima, ali onaj glavni, ligaški dio je uglavnom završio. Proteklog vikenda odigrane su posljednje utakmice u dijelu europskih liga dok je dio završio tjedan ranije, a vrijeme je za podvlačenje crte nad onim što smo vidjeli u ovoj sezoni.

Što se hrvatskih nogometaša u najjačim europskim ligama tiče, opet možemo biti sretni viđenim. Imali smo 32 nogometaša u 'ligama petice', a dio njih je odigrao važnu ulogu i okitio se trofejima. Luka Modrić je postao prvak Španjolske, Ante Rebić prvak Italije, Josip Stanišić i Gabriel Vidović prvaci Njemačke dok su nacionalne kupove osvajali Ivan Perišić, Marcelo Brozović i Joško Gvardiol.

Mi smo kroz sezonu pratili učinke hrvatskih nogometaša u vikend utakmicama, a sada je došao red da sublimiramo cijelu sezonu. A u njoj je, što se ligaških nastupa tiče, najbolji bio Ivan Perišić. On je u dresu Intera odigrao 35 utakmica u Serie A, postigao 8 golova, imao 7 asistencija te za sve od Sofa Score dobio prosječnu ocjenu 7,30. Perišić je tako s 33 godine odigrao jednu od najboljih sezona u karijeri, a Inter bi mogao zažaliti što mu nije produžio ugovor koji mu istječe ovog ljeta.

image

Ivan Perišić ove sezone u Interu

SOFA SCORE

Odmah do Perišića smjestio se Borna Sosa. On je i ove godine odlično igrao u Stuttgartu te pokazao da prošla sezona nije bila slučajnost. Za 28 utakmica, 1 gol i 8 asistencija Sosa je dobio prosječnu ocjenu 7,26, a sada nam ostaje za vidjeti hoće li lijevi bočni hrvatske reprezentacije ovog ljeta dobiti ponudu nekog većeg kluba.

image

Borna Sosa ove sezone u Stuttgartu

SOFA SCORE

Da su hrvatski nogometaši bili jako važni u igri Intera pokazuje i činjenica da je Marcelo Brozović treći najbolje ocijenjeni hrvatski igrač u 'ligama petice'. On je za Nerazzurre odigrao 35 utakmica, postigao 2 gola te imao 1 asistenciju, a prosječna ocjena mu je bila 7,25.

image

Marcelo Brozović ove sezone u Interu

SOFA SCORE

Mateo Kovačić odradio je još jednu odličnu sezonu u Chelseaju. Nastupio je u 25 utakmica, postigao 2 gola i imao 5 asistencija, a sva za prosječnu ocjenu 7,20.

image

Mateo Kovačić ove sezone u Chelseaju

SOFA SCORE

Top 5 najboljih Hrvata u najjačim europskim ligama zatvara Luka Modrić. On je za Real nastupio u 28 ligaških utakmica, postigao 2 gola i imao 8 asistencija, a prosječna ocjena mu je 7,19.

image

Luka Modrić ove sezone u Realu

SOFA SCORE

Među top 10, odnosno 11 najboljih, jer su se na devetom mjestu našla trojica s istom ocjenom, još su Lovro Majer, Joško Gvardiol, Josip Brekalo, Mario Pašalić, Andrej Kramarić i Ivan Rakitić. Svi oni imaju prosječnu ocjenu veću od 7 što je jako dobar učinak.

image

Najbolji Hrvati u ligama petice

SPORTSKE NOVOSTI

Pratili smo ove sezone i igrače koji igraju u ligama koje na UEFA-inom rankingu zauzimaju pozicije između 6. i 10. mjesta. To su portugalska, nizozemska, austrijska, škotska i ruska, a u njima je nastupio 31 Hrvat. Najbolji među njima je bio Borna Barišić koji je za Rangerse upisao 23 ligaška nastupa u kojima je imao 3 asistencije te prosječnu ocjenu 7,29.

image

Borna Barišić ove sezone u Rangersima

SOFA SCORE

I ovdje se dogodilo da deveto mjesto dijele tri nogometaša pa su se u top 11 našli još Josip Juranović, Luka Sučić, Mateo Barać, Silvije Begić, Petar Musa, Filip Uremović, Nikola Moro, Petar Filipović, Tibor Halilović i Dejan Lovren.

image

Najbolji Hrvati u ligama između 6. i 10. mjesta

SPORTSKE NOVOSTI

Linker
23. travanj 2024 13:48