Luka Modrić i Ante Budimir

 RICARDO LARREINA Dppi Via Afp
UZBUDLJIV NOGOMETNI VIKEND

Hrvatski okršaj za naslov, Modrić protiv Budimira za Kup. Može li Niko Kovač pomoći Bayernu?

Vikend donosi mnoge uzbudljivosti u najjačim ligama, a u fokusu je i hrvatski trener
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 06. svibanj 2023. 10:16

Svjetla pozornice danas će se preseliti u Sevillu gdje se na stadionu La Cartuja de Sevilla igra finale španjolskog Kupa kralja u kojem će Real Madrid pokušati doći do svojeg 20. trofeja u ovom natjecanju dok im s druge strane stoji autsajder u ovoj utakmici Osasuna koja u svojih preko 100 godina postojanja nije osvojila niti jedan trofej. Iako je bilo nagađanja da bi Luka Modrić mogao propustiti ovo finale zbog ozljede mišića lijeve prepone, Real je na svojim službenim kanalima objavio popis igrača za subotnji okršaj, a na njemu je osvanulo i ime hrvatskog reprezentativca. Iako ga MARCA u najavi ne vidi od prve minute, jedan od Hrvata će svakako osvojiti ovaj naslov jer će makar s klupe, priliku čekati povremeni reprezentativac Ante Budimir.

Sportski direktor Osasune, Braulio Vazquez istaknuo je različite svjetove u kojima klubovi žive uoči obračuna u La Cartuji...

- Za Madrid je to još jedno finale od mnogih, ali za nas je to ‘finale‘, a ono što ćemo proživjeti ostat će vječna uspomena za našu momčad – rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

Dolazak u finale nagrada je za strpljivost kluba s trenerom Jagobom Arrasateom. Sredinom sezone 2020./21. njegova je momčad pretrpjela niz od 13 utakmica bez pobjede, zbog čega je Osasuna krajem siječnja pala na 19. mjesto. Međutim, Arrasate je preokrenuo stvari, zadržao klub u prvoj ligi, a trenutno se nalaze točno na sredini tablice, na desetoj poziciji. Osvajanjem Kupa Kralja, Carlo Ancelotti bi s Real Madridom u dvije sezone osvojio apsolutno sve trofeje koje je kao trener mogao osvojiti.

A bitka za trofej i dalje je aktivna u francuskom prvenstvu gdje Igor Tudor, ako se sve dobro posloži, četiri kola prije kraja natjecanja može doći na samo dva boda zaostatka za vodećim PSG-om. Prva, ogromna prepreka Marseille očekuje danas na gostovanju kod trećeg Lensa koji ima samo bod manje od Tudorove momčadi. Iako imaju tri uzastopne pobjede uz niz od osam utakmica bez poraza, neće im biti nimalo lako kod Lensa koji je najbolja domaća momčad ove sezone. Osvojili su čak 43 od 69 bodova koliko trenutno imaju pred svojim navijačima i njihov Stade Bollaert-Delelis na neki je način neosvojiva utvrda. U prvom susretu ove sezone, krajem listopada Lens je na Velodromeu slavio 1:0, a Tudor si takav scenarij, ako se želi boriti za trofej, ovoga puta ne smije dozvoliti. Međutim, svoju ulogu mora odigrati i PSG. Marseille će im se približiti na samo dva boda isključivo ako u nedjelju 18. plasirani Troyes na domaćem terenu napravi čudo i veliku uslugu Tudoru.

Stvari su još daleko od kristalno jasnih i u Njemačkoj, ali i Engleskoj. Wolfsburg Nike Kovača u nedjelju putuje kod Borussije Dortmund koja je remijem protiv Bochuma u prošlom kolu sad ponovno pala na bod zaostatka za Bayernom. Vukovi će svakako imati motiva da se kući vrate s bodovima budući da ih samo dva dijele od mjesta koja vode u Europu iduće sezone. Momčad Thomasa Tuchela je pak prošlo kolo pobjedom nad Herthom (2:0) prekinula mini krizu, a sada putuje na noge Werder Bremenu. Bavarci će morati dokazati je li u pitanju bio samo bljesak inspiracije ili su se zaista posložili u samom finišu.

Manchester City i daje ima jednu utakmicu zaostatka, a od nedjelje je preuzeo vrh ljestvice s bodom više od Arsenala. Topnici imaju teži zadatak s obzirom na to da ove nedjelje putuju kod Newcastlea koji je u sjajnom nizu od tri pobjede i gol razlikom 13:3. City na domaćem terenu igra protiv Leeds Uniteda koji se bori za ostanak u najvišem rangu engleskog nogometa.

Linker
23. travanj 2024 16:05