Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
POČETI ILI NE?

'IGRANJE NOGOMETA BIT ĆE SIGURNIJE OD ODLASKA U DUĆAN ILI LJEKARNU' Jedan dio nogometaša u Španjolskoj se zabrinuo, iz La Lige im odgovorili

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. svibanj 2020. 13:46

Igrači i zaposlenici iz 42 kluba Prve i Druge španjolske lige od jučer su započeli testiranja na koronavirus. Bit će provedeno oko 2.000 testova, a očekuje se oko 30 pozitivnih rezultata kod osoba koje nemaju nikakve simptome bolesti. Testovi su obvezni, rezultati će biti poznati u petak. Iako se mnogi jedva čekaju vratiti nogometu, nisu baš svi oduševljeni.

Među ovima drugima su i igrači i stručni stožer prvoligaša Eibara, koji su u zajedničkom priopćenju izrazili zabrinutost zbog planiranog povratka treninzima (ovaj tjedan) i utakmicama (sredinom lipnja).

‘’Istina je da su se tisuće radnika vratile svojim poslovima, s puno manje pažnje i zdravstvenih mjera nego mi. Mnogi i bez osnovnih jamstava. To nije fer i mi to znamo. Mi smo sretni’’, napisali su igrači Eibara u priopćenju.

Istaknuli su kako bi zdravlje svih trebalo biti na prvom mjestu.

‘’Bojimo se započeti aktivnost u kojoj ne možemo ostvariti minimalnu preporuku stručnjaka, socijalnu distancu. Uznemirava nas što bismo se radeći ono što najviše volimo mogli zaraziti, prenijeti zarazu našim obiteljima i prijateljima, pa čak i pridonijeti novom valu zaraze, što bi imalo grozne posljedice na stanovništvo. Želimo jamstva, tražimo odgovornost’’, poručili su iz Eibara.

Brojne mjere

O svemu se oglasilo i vodstvo La Lige, koje je stalo u obranu svojih stavova o nastavku natjecanja.

‘’Naravno da razumijemo da ljudi imaju različite emocije, uključujući i strah. Međutim, poduzimamo brojne mjere za siguran i kontroliran povratak nogometa. Igranje nogometa bit će sigurnije nego, primjerice, odlazak u supermarket ili ljekarnu’’, uvjeravaju iz La Lige.

Treninzi španjolskih prvoligaša u početku će biti individualni, a nakon provedenog testiranja očekuju se dozvole za normalne nogometne treninge. Sredinom lipnja krenulo bi se s utakmicama iza zatvorenih vrata. Španjolska je u Europi najviše pogođena koronavirusom, prema podacima Worldometersa do jučer je zabilježeno 250.561 zaražena osoba. Preminulo je 25.613 ljudi, dok ih je osoba 154.718 izliječeno.

Linker
23. travanj 2024 12:48