OSCAR DEL POZO Afp
ZADOVOLJAN VIĐENIM

‘Ismijavali ste ga, pogledajte što sad radi! Nije vam ovo Manchester City. Uskoro stiže velika objava‘

Trener Barce ukazao je na 16-godišnje "čudo od djeteta", ali u glavnom fokusu bio je drugi igrač
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. rujan 2023. 19:19

Xavi Hernandez u petak poslijepodne održao je preskonferenciju uoči ogleda petog kola La Lige između Barcelone i Real Betisa (subota, 21:00). Osvrnuo se na reprezentativnu stanku, otkrio tko se vratio s poteškoćama i istaknuo nekoliko zanimljivih situacija.

‘Govorili ste da ne valja‘

Prije svega, trener Barce naglasio je da ima sve igrače na raspolaganju, jedino je Ilkay Gündogan pokupio nezgodan udarac u prijateljskim ogledima tijekom pauze od klupskog nogometa. Xavi smatra da to neće pretjerano utjecati na igru protiv Betisa, a posebno ističe važnost igrača u kojeg, kazat će, "do jučer" nitko nije vjerovao.

Radi se o Ferranu Torresu, koji dosad nije pravdao očekivanja po dolasku iz Manchester Cityja (siječanj 2022.), no trenutno se odlično snalazi i mogao bi biti od velike važnosti katalonskom klubu u novoj sezoni. Xavi nije zaboravio nedavne kritike i sumnje na ime španjolskog reprezentativca, ujedno i dvostrukog strijelca za Furiju u ogledu A skupine kvalifikacija za Euro protiv Cipra (6:0). Torres je ušao u 61. minuti i odigrao vrhunsku partiju.

- Jučer sam mu rekao da će nam mnogo značiti. Praktički su mu se svi smijali, govorili da ne valja, a pogledajte što sada radi. On je primjer drugima, krasi ga velika mentalna snaga i imamo mnogo povjerenja u njega. Pravi je pobjednik - sipao je Xavi riječi hvale na 23-godišnjaka koji mu je u tri odigrane ligaške utakmice ove sezone donio dva pogotka.

Razgovor s upravom

Strateg Barce dotaknuo se i produljenja ugovora. Navodno je posao već sklopljen, barem su Španjolci tako izvještavali posljednjih dana. Xavi bi trebao potpisati na dvije godine, no još uvijek ništa nije potvrdio.

- Razgovarao sam o tome s Decom i upravom. Za mene je uvijek najvažniji učinak na terenu. Ako nemamo jasne ciljeve, dugoročni ugovor se ne isplati. Ovdje se radi o postizanju uspjeha, a kod nas prolaze samo titule. Nije vam ovo Manchester City, pa da će ljudi godinama imati strpljenja. Ovo je Barcelona, ne pita za razinu zahtjeva, stres i ostale potrebe... Meni je to potpuno jasno. Moja obnova ugovora uskoro će biti objavljena.

Vrijedi spomenuti i da je Xavi do kraja razgovora za medije još jednom istaknuo 16-godišnjeg Laminea Yamala kao igrača kojeg treba posebno motriti i osigurati mu najbolji tretman, a kazao je i da bi na zimu mogao stići Vitor Roque. Radi se o 18-godišnjem stoperu iz brazilskog Athletica koji je prvotno trebao stići na ljeto, no čini se da bi se transfer od 40 milijuna eura mogao ubrzati, pa će Xavi možda već na zimu na raspolaganju imati "nasljednika" Roberta Lewandowskog...

Katalonci su uoči petog kola na trećem mjestu ljestvice s 10 bodova, koliko broji i drugoplasirana Girona s boljom gol-razlikom. Na vodećoj poziciji je Real Madrid s maksimalnih 12 bodova u četiri utakmice.

Linker
04. svibanj 2024 09:17