Harry Trump Getty Images
INTERVJU ZA ŠPANJOLCE

IVAN RAKITIĆ NA NASLOVNICI MARCE Vatreni o teškim izazovima i promjenama u doba korone i vlastitom statusu: 'U najboljim sam godinama karijere'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. travanj 2020. 11:05

Hrvatski nogometni reprezentativac i član Barcelone, Ivan Rakitić, opet je na naslovnoj strani. Bio je prije par dana na "frontu" upravo ovog medija, odnosno njegovog tiskanog izdanja, a ovoga četvrtka osvanuo je i na - Marci. Najugledniji španjolski sportski dnevnik odlučio je napraviti priču s njime, posvetiti mu svoj udarni prostor i čuti njegovo mišljenje.

- Vrijeme je za nogomet. Sada nogometaši moraju vratiti društvu ono što im je društvo već dalo kroz ove tjedne borbe protiv koronavirusa - počeo je Raketa svoje izlaganje.

Što vam je neodstajalo najviše od aktivnosti izvan vlastitog doma?

- Prijatelji, obitelj koju nisam mogao vidjeti. Nisam mogao odvesti djecu u školu, nisam mogao pojesti doručak negdje u gradu. Treninzi, druženje u klubu, sve one aktivnosti za koje čovjek misli da ne mogu nestati, na čas su postale nedohvatljive.

Jeste li mislili da biste mogli živjeti u nečemu sličnom?

- Da budem iskren, nisam. Nitko nije ni mogao zamisliti nešto nalik ovome. Znam da smo mi u klubu cijelu situaciju shvatili vrlo ozbiljno. Išli smo igrati prvu utakmicu osmine finala Lige prvaka s Napolijem, već svjesni da bi moglo biti svega. Sada moramo biti pozitivni i isto tako svjesni da sve što radimo u cilju sprečavanja širenja bolesti uistinu jest dobro za nas.

Koje ste lekcije naučili iz svega ovoga?

- Jako puno njih, ali najvažnija je da moraš cijeniti one sitne detalje u svakom danu kojeg proživljavaš. Najjednostavniji trenuci ujedno su i oni najljepši. Uz obitelj, prijatelje, ljude koje voliš. Ovo nas je koječemu naučilo.

Screenshot

Je li bilo straha?

- Ne bih rekao da je strah prava riječ, više me je uhvatila neka neizvjesnost. Ja sam osoba koja živi organizirano, ne volim iznenađenja ovakvog tipa. Volim imati stvari pod kontrolom, a ovo je moju obitelj, od Seville, Švicarske i Hrvatske bacilo baš u neizvjesnost. Dobro je da postoje moderne tehnologije pa smo jedni druge tako hrabrili. Priznajem, bilo je i trenutaka nervoze, ali hvala Bogu, moja je obitelj dobro.

Kakva je vaša poruka za poklonike nogometa u ovim trenucima?

- Mnogi su prijatelji, mislim na svijet u globalu, patili i svi su oni naši heroji. Želio bih im izraziti vječnu zahvalnost. Jasno je da čovječanstvo ovo nikad neće zaboraviti, ali ne smijemo si dopustiti da nam iz svega ostanu samo ružna i negativna sjećanja. Trebali bismo uvijek biti solidarni jedni prema drugima, kao u vrijeme korone. Idemo odnekud izvući snagu za naprijed.

Neke zemlje ne žele da se nastavi igrati ove sezone...

- Svatko ima pravo na svoju odluku. Vidimo da se francuska liga, jedna od najvažnijih u Europi neće igrati i to se mora poštovati. Svaki nacionalni savez će odlučiti što je za njega najbolje i kako da se premosti ovaj jaz neigranja. Mislim i da se tu ne mogu napraviti jednake odluke, da se ne može sve nastaviti u isto vrijeme.

Kakvo mjesto sada zapravo nogomet zauzima u "normalnom" životu?

- Nogomet je vrlo važan za mnoge ljude, a dokaz tome je novac koji se oko njega vrti. U zadnje vrijeme dosta slušam o problemima koji čekaju nogomet ako se ne bude igralo. Jasno, oni su ekonomske naravi - novac, europska natjecanja, promocije i ispadanja, TV-prava, kalendar... Ali, ne priča se o navijačima, o onima kojima je nogomet oduzet preko noći i o svima onima koji nogomet žive.

- Mislim da je vrijeme da svi nogometni djelatnici ustanu i kažu jednoglasno da ne igraju nogomet zbog ekonomskih razloga. Moramo mlade ljude zainteresirati da se bave onim što vole, bez obzira na milijune koji se ulažu u nogomet. Za početak, treba se odmaknuti od misli o virusu i bolesti, zabaviti se s prijateljima, naći razlog za sreću. Sad je vrijeme da se svi sportaši ujedine i podrže one kojima je podrška najpotrebnija.

Nogometaši?

- Ja znam da ja želim igrati. Sad je vrijeme da se vratimo nogometu. Evidentno je da ćemo se morati vratiti uz najbolje sanitarne uvjete, ali ni oni ne jamče stopostotnu sigurnost za sve aktere. Rizike će imati svi radnici i djelatnici s istim problemima, od trgovaca u supermarketima nadalje. Oni svakodnevno riskiraju, spreman sam to činiti i ja. Siguran sam da bi svi navijači htjeli da se nogomet vrati. Moramo pustiti ljude da uživaju u nogometu, a on bi trebao biti prvi način zahvale svim borcima protiv korone.

Kako će biti igrati bez publike?

- Teško, jasno, i rijetko se takvo što događa. Ali, mi ćemo biti jednako motivirani jer ćemo znati da nas iz njihovih domova prati čitava vojska navijača. Nećemo ih razočarati. Znat ćemo osjetiti njihovu podršku. Nadam se da ćemo dobiti još jednu dozu humanosti nakon svega ovoga i znati cijeniti ono što nam je važno.

Kakva je situacija s vama?

- Ja sam u najboljem trenutku karijere, u mojim najboljim godinama. Ovo predstavlja novi motiv za mene i mislim da ću uspjeti u svemu onome što sam naumio. Kada bi do kraja sezone još uzeli prvenstvo i Ligu prvaka, kamo sreće... Ja ne žalim ni za čime, uvijek ću htjeti samo najbolje za momčad i za sebe.

Linker
16. travanj 2024 17:54