Goran Vučević

 BOZIDAR VUKICEVIC/ CROPIX Cropix
GORAN VUČEVIĆ ZA SN

‘Je, Lewa je sjajan, a Barcelona odlična, ali već godinama radi veliku grešku i od nje ne odustaje!‘

‘Obrana nije kompaktna, a onda moraš očekivati da će ti ozbiljna momčad napraviti probleme.‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. listopad 2022. 11:50

Barcelona ulazi u El Clasico nakon remija s Interom 3:3 koji ju je doveo na rub eliminacije iz Lige prvaka. Protekle sezone u Madridu je matirala Real 4:0, no to je bio rijedak bljesak u lošoj godini, a što može sada?

Goran Vučević, nekadašnji igrač i kasnije skaut Barcelone, koji je ovog časa sportski direktor kluba Al-Nassr iz Saudijske Arabije, za SN nam je kazao:

- S obzirom na to u kakvom je stanju Barcelona bila prije godinu dana, napravili su itekako veliki pomak, no sve to treba potvrditi rezultatima. Nadam se da nije sve izgubljeno u Ligi prvaka, premda više ne ovise o sebi. Problem je što u Barceloni ni raniji treneri, niti Xavi nisu shvatili da Liga prvaka nije La Liga. U Ligi prvaka nije potrebna toliko estetike, nego samo pobijediti i proći. Barca godinama igra svojim stilom, teže šarmu na terenu, ne mrdaju od toga ni milimetar i to je velika pogreška. Razumijem da je to fenomenalan nogomet kad je uspješan, ali što kad nije? U Ligi prvaka postoji samo jedno pravilo - treba pobijediti! Na tome Barcelona pada već duže vrijeme. Neke se utakmice jednostavno moraju odigrati drugačije kako bi se došlo do cilja - rekao nam je Goran Vučević, koji prati svaku utakmicu Blaugrane, o aktualnom trenutku.

Nisu naučili

Robert Lewandowski je pravo pojačanje, zabija, ali to nije dovoljno u Europi. U domaćoj ligi stoje daleko bolje, jer u osam odigranih utakmica imaju 22 boda, kao i Real Madrid.

- Lewandowski igra sjajno, momčad je pojedinačno odlična, ali vidjelo se protiv Intera da je kod svake kontre Barcelona na vjetrometini. Ozbiljniji protivnik, pogotovo Talijani koji su taktički iznimno disciplinirani, kad te iskontriraju uvijek je pola gola. Smatram da Barcelona nije naučila lekciju iz prijašnjih godina kada je igrala tako otvoreno. Dovoljno je dobiti 1:0 i imaš prolaz. Nije nužno težiti igri za pet ili ne znam koliko pogodaka razlike...

image

Goran Vučević

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Obrana godinama ne djeluje uvjerljivo. Ni Pique, niti Eric Garcia... a ni drugi.

- Nisu kompaktni u fazi obrane, ako igraš riskantno kao što je s njima slučaj svih 90 minuta, moraš očekivati da će ti ozbiljna momčad napraviti probleme. Nije Inter, uz dužno poštovanje ni Valencia, niti Athletic Bilbao...

Kakav će biti ovaj El Clasico?

- Neće biti bitno drugačiji nego inače, jer El Clasico je gotovo uvijek isti. Tu priča iz Lige prvaka nije aktualna. Igrat će se ofenzivno, obje momčadi imaju sjajne pojedince. To je stvar prestiža, nadigravanja. Ne sjećam se da je nekad El Clasico bio loš. To je najbolja utakmica koja može biti za oči navijača. Atraktivna, puna kombinatorike, poteza, a rezultatski nepredvidljiva.

Sitnice su bitne

Barcelona je često pobjeđivala u Madridu, očekujemo da ćete kazati kako može dobiti i ovaj put u nedjelju.

- Naravno da je tako. Detalji mogu usmjeriti susret u korist neke od ekipa. Sitnice u bitne. Male su razlike po kvaliteti između dvije momčadi. Naravno, za mene je Barcelona uvijek favorit, ali to je subjektivno gledanje. To su utakmice koje prati cijeli svijet, nema dalje.

Jačaju kritike na račun Xavija i ekipe, je li Blaugrana uzdrmana?

- Uzdrmana? U svakom slučaju bitno je pobjeđivati, tada je bolja atmosfera i lakše raditi. Sada nije dobro, ali neće ih ipak previše poljuljati. Nisu u nokdaunu. Dobro stoje u prvenstvu, nema razloga za veliki stres.

Kako Xavi stoji? Ima li kredit ili bi porazom od Reala i njegova pozicija došla u pitanje?

- Teško se u Barceloni mijenja trener, ne vjerujem da bi se klub odlučio dati mu otkaz ako bi bio poražen na Santiago Bernabeuu. Barca ima čvrsti stav, dokle god može trpjet će igrače, a pogotovo trenera. Neće biti potresa takvih dimenzija da bi to došlo na dnevni red.

Što je prednost madridskog Reala, a što Barce, uoči današnjeg dvoboja? Carles Rexach, nekadašnji igrač i trener Barcelone, kazao je da se Real ne boji suparnika u Europi, ali boji se Barce.

- Nema prednosti ni za koga, o prednostima se govori samo na temelju simpatija, pa će netko kazati više toga u korist Reala, a drugi Barce...

image

Ansu Fati i Lucas Vazquez

AFP

Već su dokazali

Kako u toj priči ovog časa vidite Luku Modrića?

- Doktor nogometa. Samo toliko mogu reći.

Smatrate da prvenstvo neće biti kao lani, kad se Real Madrid praktički prošetao do titule? Predsjednik Barcelone Joan Laporta sada je La Ligu označio kao prioritetan cilj, nakon što su praktično ispali iz Lige prvaka. Odnosno, jedino bi ih mogla spasiti Viktoria Plzen, a tome se ne nadaju previše. To je već njegov veliki poraz, jer uoči sezone je kao prvu želju proklamirao - naslov prvaka Europe.

- Duga je sezona. Sjajna je izjava Pepa Guardiole kad su ga pitali zašto ne može osvojiti Ligu prvaka, a odgovorio je - kad se tu uvijek nađe Real. No, točno je da je Barca puno puta dokazala da zna biti ispred Reala u španjolskom prvenstvu. Bit će zanimljivo, to je sigurno - zaključio je Vučević.

Linker
03. svibanj 2024 12:11