GIUSEPPE CACACE AFP
NEDJELJA DAJE KONAČAN ODGOVOR

'JEDINOG ČOVJEKA KOJI MU JE MOGAO POMOĆI JE DRŽAO NA KLUPI, A UVEO GARETHA BALEA!?' Pljušte kritike na račun Zidanea: Ovo je njegova najgora verzija!

NOVI PAD KRALJEVA Slavlje Manchester Cityja u prvoj utakmici osmine finala produbilo je probleme
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 28. veljača 2020. 11:53

Slika igrača Manchester Cityja kako slave pred svojih 3.400 navijača smještenih na sjevernoj tribini Santiago Bernabeua zatvorila je dvoboj Zinedinea Zidanea i Josepa Guardiole. Bila je to scena koja se puno puta ponovila u domu Real Madrida u posljednje vrijeme.

Real Madrid je ove sezone pobijedio u samo jednoj utakmici Lige prvaka pred svojom publikom kada je sa 6:0 svladao Galatasaray. S Club Bruggeom je odigrao 2:2, baš kao i s PSG-om u grupnoj fazi natjecanja. Ta loša serija na Bernabeuu potječe iz lanjske koja je u Europi završila porazom 1:4 od Ajaxa u osmini finala. Prije toga je u skupini doživio šokantan poraz 0:3 od moskovskog CSKA.

Bivši stanovnik tog mitskog stadiona, nekadašnji argentinski napadač Jorge Valdano, jednom je rekao kako to mjesto izaziva “scenski strah”. No, čini se da se gostujući igrači više ne boje kada izađu na scenu pred 80.000 gledatelja. Porazom Real Madrida 1:2 od Manchester Cityja u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka nastavljen je negativni niz Madriđana kod kuće, te produbljena kriza koja je nenadano eruptirala ovaj mjesec.

- Osjećamo se grozno, no znamo da osmina finala traje 180 minuta. Odigrali smo dobru utakmicu osim zadnjih 10-15 minuta na kraju. Tada nam je pala koncentracija - objašnjavao je Realov trener Zinedine Zidane poraz svoje momčadi popraćen zvižducima.

Bio je to drugi poraz Real Madrida pred vlastitom publikom ovaj mjesec, uz jedan remi protiv momčadi koja se grčevito bori za ostanak u La Ligi. Prvo je Kraljevski klub sa 3:4 ispao u četvrtfinalu Kupa od Real Sociedada, odigrao 2:2 s Celtom Vigo i sada doživio bolni udarac u svom najdražem natjecanju. Uz to je prošli vikend izgubio 1:0 na gostovanju kod Levantea, čime je u prvenstvu ispustio prednost, te prepustio vodeće mjesto Barceloni.

- Ne znam zbog čega je došlo do ove loše serije. Tri ili četiri mjeseca smo igrali jako dobro, a sada smo se našli u tri komplicirane utakmice. To je samo jedna slaba serija - nastavio je Zinedine Zidane.

- Sada moramo biti još ujedinjeniji i snažniji. Utakmica u nedjelju je prilika da promijenimo ovu situaciju - dodao je.

Real Madrid's French coach Zinedine Zidane (L) and Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola greet each other at the end of the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 26, 2020. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
JAVIER SORIANO / AFP

Propuštena prednost

U nedjelju, opet na Santiago Bernabeuu, odmjerit će snage s Barcelonom. Katalonci trenutačno imaju 55 bodova, a Real Madrid 53.

- To neće biti obična utakmica - istaknuo je Realov kapetan Sergio Ramos.

- Premda se igra za tri boda, to neće biti bilo kakav susret. Pobjeda nad Barcelonom donijela bi nam ogromnu radost, te imala izniman utjecaj na psihološko stanje momčadi - dodao je.

No, izgube li bijeli i od momčadi predvođene Lionelom Messijem moglo bi doći do podrhtavanja na sjeveru Madrida. Premda je osvojio Superkup, Zidane je ispao iz Kupa, te će se morati vaditi kod prvaka Engleske u Ligi prvaka, pa bi u slučaju novog posrtaja u prvenstvu ugrozio svoju poziciju.

- Nedjeljni El Clasico će definitivno odrediti stupanj krize Real Madrida - smatra Jesus Sanchez, novinar Marce.

Čitanje utakmice

On je jedan od onih koji smatraju da Zidane ne vodi dobro momčad u posljednje vrijeme. Predbacuje mu, primjerice, podjecnjivanje Real Sociedada u Kupu kada je na travnjak poslao sedam novih igrača u odnosu na prethodnu utakmicu, s izmijenjenom obranom. Za poraz od Manchester Cityja također njega smatra odgovornim.

- Nije dobro čitao utakmicu. Vodstvo od 1:0 bio je veliki plijen s obzirom na superiornost Manchester Cityja. Utakmica je zahtijevala kontrolu, nešto anestezije, tražila je Tonija Kroosa i njegova kirurški točna dodavanja. Umjesto njega, Zidane je uveo Balea i tako dobrovoljno ostavio svoju momčad s desetoricom. Pri tome je izvukao Viniciusa, jedinog vertikalnog igrača - napominje Sanchez.

Zidane, međutim, inzistira da je samo koncentracija nedostajala u posljednjih petnaestak minuta. Francuski trener sada je ušao u situaciji sličnoj lanjskoj kada se vratio u ožujku na klupu, a momčad nastavila slobodni pad sve do rujna.

Glavni problem

- Zidane je nakon povratka napravio puno dobrih stvari. Učvrstio je posrnule igrače, pokazao svoju vrlinu u finalima osvajanjem Superkupa, te je vratio vjeru navijača - napominje Jesus Sanchez.

- No glavni problem još od odlaska Cristiana Ronalda (ljeto 2018.) godine je nedostatak golova. A uz najgoru Zidaneovu verziju ne može se očekivati da će čuda rasti poput cvijeća - upozorava.

Linker
25. travanj 2024 05:45