Očajni navijači Levantea

 Ivan Terron/shutterstock Editorial/profimedia
U SEKUNDI OSTALI BEZ SVEGA

Jesu li ovo nogometni tragičari godine? ‘Potpuno sam uništen. Završilo je na najokrutniji način‘

Sudac je pet minuta, uz intervenciju VAR-a, proučavao spornu situaciju u utakmici Alavesa i Levantea
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 19. lipanj 2023. 15:58

U subotu navečer definirani su svi sudionici La Lige, klubovi koji će u elitnom razredu španjolskog nogometa participirati naredne sezone. La Ligu su napustili Valladolid, Espanyol i Elche, a prvoligaški status dosegli – Granada, Las Palmas i Alaves. No, sekvence koje su prethodile slavlju navijača Alavesa po završetku dvoboja s Levanteom tema su svih španjolskih medija...

Upravo su spomenuti klubovi (Alaves i Levante) igrali u finalu dodatnih kvalifikacija za La Ligu. Prva je utakmica u Vitoriji završila bez pogodaka. Nije bilo golova niti poslije 90 minuta u uzvratnom susretu u Valenciji. Dodatnih pola sata išlo je "na ruku" ambicijama Leventea, jer prema propozicijama - da je završilo 0:0, domaćin bi stekao status prvoligaša. Tijekom produžetaka nogometaši Levantea propustili su riješiti sve dvojbe, ali je dvaput vratnica spašavala mrežu Alavesa.

image

Slavlje Alavesa

Ivan Terron/zuma Press/profimedia

Svejedno, domaća je momčad bila nadomak cilja. A onda, u devetoj minuti sudačke nadoknade (!?) sudac Hernandez Maeso dosudio je kazneni udarac za goste, kojega je realizirao Asier Villalibre. Već prežaljeni Baski ostvarili su cilj. Istovremeno, igrači Levantea konkuriraju za – luzere godine.

- Iscrpljen sam. Potpuno uništen. Završilo je na najokrutniji način po nas. Prvo se nismo plasirali u La Ligu izravno zbog prosjeka golova, a onda smo primili i nesretni pogodak u posljednjim trenucima. Bila je ovo tako teška i naporna sezona. Borili smo se do kraja, vjerovali da možemo kroz dodatnu promociju ući u prvu ligu. Cilj nam je bio povesti protiv Alavesa i "smiriti utakmicu", ali odigrali smo do kraja u agoniji izjednačenja da bi u konačnici sve otišlo na njihovu stranu – neutješno je zborio trener Levantea Javier Calleja nakon deprimirajućeg završetka sezone.

No, mnogi su komentatori kazneni udarac za Alaves proglasili kontroverznim. I činjenica da je sudac gotovo pet minuta, uz intervenciju VAR-a proučavao spornu situaciju, sugerira da odluka nije bila nimalo lagana. Bivši arbitar španjolske La Lige Alfonso Pérez Burrull u eteru Radio Marce je ustvrdio:

- Ruka Rober Piera spada u rubne situacije. Suci su dugo pregledavali i donijeli tešku odluku. Osobno ne bih dosudio kazneni udarac!

Linker
03. svibanj 2024 03:40