DARREN STAPLES Afp
GUBITNICI U LIGAMA PETICE

Kako je čak i bivši prvak završio u drugoj ligi: Tri ugledna kluba ispala, evo kome još prijeti oproštaj

Ukupno zarađuju 180 milijuna eura po sezoni, a opraštaju se od elitnog društva
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 31. svibanj 2023. 14:46

Neizvjesnost, drama, strepnja i sve što kraj sezone čini najuzbudljivijim trenucima, ove godine odražava se na donjem dijelu ljestvice. Prvaci u ligama Petice, izuzevši Bundesligu kojom je zavladao Bayern, poznati su i prije završnih kola, stoga posebnu pozornost plijeni crvena zona. Pogotovo kada znamo da se u niži razred zaputilo ugledno društva, pri čemu je potpuno jasno tko je nositelj titule najneugodnijeg iznenađenja sezone.

Leicester City, klub koji je sezone 2015./2016. ispisao možda i najnevjerojatniju nogometnu priču 21. stoljeća, a kasnije osvojio FA Kup (2020/21.) i Community Shield (2021./22.), nakon osam sezona u Premier ligi iduću službenu utakmicu odigrat će u Championshipu. Na polovici sezone bili su 12., no vidjelo se da trener Brendon Rodgers gubi konce kada su se početkom 2023. ponovno počeli nizati porazi. U travnju je Leicester na trenersku klupu postavio Deana Smitha, ranije smijenjenog u Aston Villi, te njegovog pomoćnika Craiga Shakespearea i time, simbolično, potpisao tragediju.

image

Navijači Leicester Cityja

DARREN STAPLES Afp

Nogometaši Leicestera ukupno zarađuju 180 milijuna eura po sezoni, najviši je to izdatak na plaće u PL izuzmemo li englesku ‘veliku šestorku‘ (Man. City, Man. United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham). Nikada se nije dogodilo da klub s takvim izdacima ispadne iz lige, piše BBC, a upravo su financijski problemi jedni od dežurnih krivaca za ovakav kolaps.

- Poštujem klub i ne želim ratovati s njima, ali nećemo ništa postići bez pojačanja - govorio je u siječnju tadašnji trener Rodgers, kojem uprava nije mogla ispuniti nijednu želju, a još ljetos im je, prije odlaska na odmor, dostavio listu traženih pojačanja.

image

Navijač Leicester Cityja

DARREN STAPLES Afp

Bio je to skroman popis od svega dva do tri imena, ali i prevelik zalogaj za klub koji je ostao teško oštećen tijekom korona-krize, pritom i izgubio sponzora King Power Duty Free budući da je zrakoplovni promet pao naglo poput Leicestera ove sezone. Nije to jedini uzrok silazne putanje - James Maddison, glavna zvijezda ekipe, prošlog je mjeseca govorio o "nedostatku gladi i ambicija", a odlazak vratara Kaspera Schmeichela u Nicu ostala je nepopunjena rupa.

No, u lisičjoj jazbini ne treba razmišljati o prošlosti, već budućnosti, a ona nije mnogo sretnija. Ključni dvojac Maddison-Barnes vjerojatno će napustiti klub i to znatno ispod cijene, a Tielemans i stoper Soyuncu, također zvijezde ekipe, pred istekom su ugovora. Dakle, Leicester ostaje bez kostura momčadi i može se samo nadati da se povratak u PL neće pretvoriti u 10-godišnji pothvat kao posljednjeg puta kada su ju napustili 2003./2004.

Ni Leeds United uoči sezone nije se vidio u izgubljenoj borbi za ostanak. Jesse Marsch samozatajno je marširao do veljače, potom se Španjolac Javi Garcia nije iskazao u 12 utakmica, a trenerska treća sreća nije se obistinila ni u liku "majstora za ostanak" Sama Allardycea, angažiranog četiri kola prije kraja. Jasno je zašto je avantura na Elland Roadu neslavne prirode. Krilni napadač Raphinha ljetos je potpisao za Barcelonu, a najvažniji centarfor Patrick Bamford prikočeno je odradio sezonu zbog ozljeda. Nose epitet najlošije obrane u ligi (78 primljenih golova), a u napadu nisu pronašli zamjensku kvalitetu koja će pred protivničkim golom ispravljati defenzivne pogreške.

U Njemačkoj slična priča - dvostruki šok. Schalke (17.) peti put u klupskoj povijesti ispada u 2. Bundesligu, s njima nakon desetljeća elitnog društva odlazi i Hertha Berlin kao ekipa sa začelja. Gledajući proljetni dio sezone, Schalke je osma ekipa Njemačke. To dovoljno govori o kaosu koji je momčad proživljavala u jesenskom dijelu, kad ni takvo energično buđenje nije urodilo plodom. No, u Schalkeu je atmosfera mnogo ljepša u odnosu na eliminaciju iz pretprošle godine.

- Navijači se ponašaju kao da nastupamo u Ligi prvaka - rekao je trener Thomas Reis, koji je na klupu VELTINS-Arene stigao u listopadu, dakle prekasno, jer prethodnik Frank Kramer ostavio mu je klimave temelje, ali ni njega se ne može kriviti budući da je uprava ljetos prodala 18 igrača iz ekipe s kojom je izborio Bundesligu.

image
JOSE JORDAN Afp

U La Ligi se odigrala najžešća priča. Espanyol (19.) je drugoligaš, a osjeća da su ih izbacili - suci. Tri su ključne točke njihovih frustracija. Pogodak Griezmanna u 3:3 remiju s Atletico Madridom (36. kolo) za koji još uvijek ne postoji dokaz da je lopta prešla liniju; poništen gol za vodstvo 3:1 nad Valencijom (na kraju 2:2) zbog navodnog prekršaja nad vrataru; nedosuđen kazneni udarac u završetku istog ogleda.

- Ne možemo šutjeti i sakrivati probleme. Nismo zaslužili ispasti na ovakav način - rekao je kapetan Espanyola Sergi Darder, a klub je najavio tužbe, no španjolski mediji složno zaključuju da se njihov status više neće promijeniti.

Prije svih u ligama Petice ispala je Sampdoria. Nakon 11 godina momčad odlazi u Seriju B, ali u klubu će se veseliti ako i tamo uopće nastupe. Naime, financijska slika Sampdorije već dugo je kritična, prihod od Serije A držao ih je na životu i postavlja se samo jedno pitanje. Hoće li se klubu s davnim nastupima u Europi dogoditi ono što im već dugo prijeti? Bankrot i eliminacija u četvrti razred Italije.

Ludnica u Španjolskoj

Potpunu sliku francuskih, talijanskih i španjolskih putnika u niži rank imat ćemo tek za vikend, pri čemu je najvatrenije u La Ligi. Real Valladolid je 18. s 39 bodova, a od 13. pozicije i Cadiza dijeli ih samo dva boda. Između su se nagurali Getafe (41), Valencia (41), Almeria (40) i Celta de Vigo (40), koja najviše strahuje ususret završnom ogledu s Barcelonom.

- Nemamo kvalitetu. Rekao sam to u kolovozu, pa ponovio u siječnju. I opet isto, loši smo, a čudimo zašto gubimo - kritičan je bio proslavljeni centarfor Celte Iago Aspas.

Nastave li tim tempom, govorit ćemo o novom iznenađenju u La Ligi, kao i u slučaju da Valencia završi među zadnjim trojcem. Ekipe koje su ne tako davno bile "otrovna strelica" za španjolske velikane, sada se moraju "čupati" do posljednjeg zvižduka sezone. U Ligue 1 i Serie A sve se svodi na dva kluba. U niži rank će Auxerre ili Nantes, odnosno Spezia ili Hellas Verona.

Linker
15. travanj 2024 20:17