Raphinha je imao ponudu Chelseaja, ali je ipak izabrao Barcelonu

 AFP
RAT NA TRŽIŠTU

Katalonija je igračima primamljivija od Londona, ali u Chelseaju uzvraćaju udarac s ‘dva asa iz rukava‘

Trojica igrača ovog su ljeta pojačali redove katalonskog velikana iako su imali ponude iz Londona
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 31. srpanj 2022. 15:05

Potpisom Francuza Julesa Koundea (23) nakon što je sa Sevillom dogovorila naknadu od 50 milijuna eura, Barcelona je dodatno povećala potrošnju na pojačanja ovoga ljeta. Ali još više od toga, pridonijeli su frustracijama Chelseaja, budući da igrači ovoga ljeta momčad sa Stamford Bridgea stavljaju u drugi plan pored katalonskog velikana. Nakon Raphinhe (25) iz Leeds Uniteda, ovo je drugi igrač kojeg su Katalonci u ovom prijelaznom roku “oteli pred nosom” londonskom klubu.

Međutim, krenimo ispočetka, kako i zašto je došlo do “trzavica” između dva kluba, u kojima, unatoč tome što su Bluesi nakon dolaska novog vlasnika, američkog milijardera Todda Boehlyja, koji je naslijedio Romana Abramoviča, financijski stabilniji, te imaju solidne rezultate i igraju super atraktivnu Premier ligu, ipak drugi izbor iza Barcelone.

Bivši branič Chelseaja Andreas Christensen (26) službeno je predstavljen kao najnovije pojačanje Barcelone - tako je izgledao naslov britanskih i španjolskih medija 7. srpnja. Danac je službenom predstavljanju na Camp Nou kazao da mu je novi klub ostvarenje svih snova i kako jedva čeka krenuti...

image
AFP

- Zaista sam zahvalan predsjedniku i potpredsjedniku što su dobro obavili posao i omogućili ovo. To je ostvarenje sna i jedva čekam da počnem - rekao je Christensen na predstavljanju u Barceloni. Njemu je ovog ljeta istekao ugovor s Chelseajem, čiji je član bio čak osam godina, a nakon što pregovori s Londončanima oko novog ugovora nisu bili plodni, bez odštete je prešao u Barcu.

Doista, uprava Barcelone, na čelu s predsjednikom kluba Joanom Laportom, radi odličan posao na tržištu ovoga ljeta. Unatoč financijskim problemima, potrošnja na nove igrače je potaknuta prodajom 25% njihovih domaćih televizijskih prava investicijskoj tvrtki “Sixth Street” za sljedećih 25 godina u ugovoru vrijednom oko 530 milijuna eura. Ipak, i dalje se mnogi, kao primjerice nedavno Bayernov trener Julian Nagelsmann, pitaju kako je moguće da Katalonci, s takvim financijskim minusom, mogu biti tako aktivni na tržištu.

Dakle, francuski obrambeni igrač Kounde, koji je Sevilli plaćen 50 milijuna eura, je Barcelonino šesto pojačanje ovog ljeta nakon dolaska Pabla Torrea (19, Racing, 5 milijuna eura, priključen je mladoj momčadi Katalonaca), Francka Kessieja (25, Milan, bez odštete), Andreasa Christensena (26, Chelsea, bez odštete), Raphinhe (25, Leeds United, 58 milijuna eura) i Roberta Lewandowskog (33, Bayern, 45 milijuna eura).

Nekoliko faktora

Prije stavljanja potpisa na ugovor s Barcelonom, za usluge Francuza u “mrtvoj utrci” bio je i Chelsea. Čak je i Barcin predsjednik Laporta prije otprilike tjedan dana tvrdio da je gotovo sigurno da ovaj Francuz odlazi u Chelsea, kojemu je prijeko potreban još jedan obrambeni igrač, koji bi surađivao s Kalidouom Koulibalyjem (31), koji je na Stamford Bridge stigao iz Napolija, u zadnjoj liniji.

Prije Koundea, jednaka situacija dogodila se s bivšim igračem Leeds Uniteda, Raphinhom (25). Brazilski reprezentativni ofenzivac bio je na korak od Londona, barem se tako u jednom trenutku činilo, ali se ipak na kraju priče odlučio za Kataloniju. Chelsea se do samog kraja nadao novom pojačanju, ali ipak se Raphinha dogovorio s Barcelonom i sada ga čekaju nastupi u Primeri.

Više faktora je u tom transferu bilo odlučujuće. Prvo, napadačev agent je Portugalac Deco, koji je nastupao za oba kluba iz ove priče, ali ipak duže vrijeme u Barceloni. Drugo, veliki prijatelj igračeva oca je legendarni Ronaldinho, koji je najveću slavu stekao upravo u Barceloni. Osjećao se Raphinha okružen ljudima bliskim klubu kao dio te obitelji i u tome leži jedan od razloga što je odluka išla u tom smjeru. Ipak, kao glavni razlog spominje se ipak Barcelonina reputacija, jer bez obzira na trenutačne probleme, u prvom redu financijske, Barca je jedan od velikana svjetskog nogometa i mamac za sve igrače.

Govoreći za list Mundo Deportivo, Joan Laporta je ustvrdio da su veliki dio razloga za sklapanje ovih poslova - sami igrači. Čini se da se žele pridružiti Barceloni i spremni su uložiti dodatne napore kako bi bili dio projekta trenera Xavija Hernandeza. Za svako pojačanje su iz Barcelone isticali kako je sve dio projekta i svaki igrač je jednoglasna želja uprave i Xavija.

Prava taktika

U posljednjem slučaju, to im je omogućilo da daju nižu ponudu za Koundea od svojih konkurenata. Njegov dosadašnji klub Sevilla ga je, naravno, htjela prodati klubu koji je dao bolju ponudu, ali je igrač htio samo u Barcelonu. I takva taktika Katalonaca za sada očito funkcionira.

Pred Chelseajem je sada, pak, treći “meč” s katalonskim velikanom. Kako rastu frustracije u klubu sa Stamford Bridgea zbog ‘otetih’ pojačanja, cijenu bi mogao platiti Cesar Azpilicueta (32), barem tako tvrde otočki mediji. Naime, španjolski bočni igrač izrazio je želju za povratkom u domovinu, iako mu je ostala još jedna godina ugovora s Chelseajem.

Slijedi još dvojac?

U desetljeću provedenom u zapadnom Londonu upisao je više od 450 nastupa za ovaj klub. Barcelona je pokazala interes, ali strateg Chelseaja Thomas Tuchel, tvrdi se, iritiran je Barceloninim ponašanjem kod transfera i mogao bi odgovoriti blokiranjem ovog posla, unatoč tome što je ranije tvrdio kako klub neće stajati na putu željama svog, sada možda bivšeg, kapetana. Zanimljivo da je vrlo slična priča i s još jednim Chelseajevim Španjolcem, Marcosom Alonsom - isto mu je ostala još jedna godina ugovora, isto postoji interes Barce...

58

milijuna eura platila je Barcelona Leedsu za Raphinhu

50

milijuna eura platila je Barcelona Sevilli za Koundea

8

godina je Andreas Christensen bio član Chelseaja

Linker
23. travanj 2024 22:47