PAU BARRENA Afp
LEGENDARNO IME

Koeman ostaje, ali operaciju stvaranja velike Barce vodit će čovjek kojeg su zbog toga pozvali iz Kine!

Nizozemac će i dalje će voditi katalonsku momčad bez obzira što prošle sezone nije ostvario ciljeve
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. lipanj 2021. 14:00

Ronald Koeman ostat će na klupi Barcelone do 2023. godine. Unatoč silnim nagađanjima kako će Nizozemac “odletjeti” s klupe Barce, upravni odbor i predsjednik Joan Laporta potpisat će produljenje ugovora Koemanu. Pritom je, javlja Radio Catalunya, Nizozemac pristao jedan dio plaće pretvoriti u opcije, a dodatna godina ugovora bit će u financijskom dijelu uvjetovana ostvarenim rezultatima. Ali, španjolski mediji navode i jedan nogometni uvjet...

- Predsjednik Joan Laporta će bez pogovora prisiliti Koemana da igra 4-3-3 sa željom da nogomet bude uvjerljiviji nego prošle sezone - prenosi As.

Mnogo promjena

Laporta se pritom poziva na tradiciju Barce i klasiku Johana Cruyffa, premda je slavni Nizozemac na Camp Nou početkom 90-ih godina prošlog stoljeća igrao 3-4-3. Ali, kako god bilo, veliki Johan stalno je u glavi predsjednika Laporte, pa je tako Jordi Cruyff postao predsjednikov sportski savjetnik. Johanov sin napustio je kineski Shenzen i bit će ideolog stvaranje nove Barce s naglaskom kreiranja prve momčadi.

Imat će Koeman puno promjena i novih uvjeta za sljedeću sezonu, ali jasno je da će mu najvažniji trenutak biti kada ugleda Lionela Messija u momčadi na početku ljetnih priprema za novu sezonu. Zasad sve ide prema ostvarenju tog najvećeg cilja u stvaranju momčadi za novi pohod na titule.

image

STRINGER Xinhua Via Afp

Predsjednik Katalonaca Joan Laporta medijima je potvrdu o ostanku Ronalda Koemana na klupi i produljenju ugovora za još jednu sezonu zapravo objavio na predstavljanju novog igrača Erica Garcije.

- Već sam rekao da otvaramo razdoblje razmišljanja za Koemana. Moramo procijeniti što je bilo dobro, a što nije prošle sezone. Trebalo nam je ovo mirno razdoblje da bismo sve stavili na stol i dobro razmislili. Razgovori idu jako dobro - naglasio je Laporta.

Koeman ima još godinu dana ugovora, ali Laporta je želio dobro analizirati tržište i uvjete rada nizozemskog trenera prije nego što donese konačnu odluku, ali očito da nije pronašao adekvatnu zamjenu i Koeman ostaje. Španjolski reprezentativac Jordi Alba također je progovorio o Koemanovu statusu. Čvrsto je stao iza svog trenera s kojim je momčad prošle sezone osvojila Kup.

- Nadam se da će se sve što prije riješiti, trener ima ugovor i imao je sjajnu sezonu. Odluku donosi predsjednik i mi ćemo je prihvatiti - poručio je Alba uz dodatak o svojoj budućnosti... - Ostale su mi tri godine ugovora. u mogućnosti sam ih ispuniti. Želja mi je doživotno ostati u Barceloni - poručio je 32-godišnji lijevi bek.

Nizozemski dvojac

Kakav će biti nastavak karijere Jordija Albe manje je bitno u ovom trenutku, ali povijest odnos pokazuje da je i na Camp Nou sve moguće. U posljednjem tjednu svibnja TV3 je izvijestila da je Laporta objavijestio Koemana da mu traži zamjenu zamolivši ga za 15 dana strpljenja. Međutim, samo 10-ak dana kasnije sve se okrenulo i Koeman je ponovno “miljenik” predsjednika Laporte.

Sve upućuje da Barcelona nastavlja s istom posadom, jer pod Koemanovim nadzorom kreira se nova Barcelona. Za razliku od Reala, koji primarno traži prostor za rješavanje viška u kadru, Blaugrana dovodi nove igrače. Posljednje pojačanje je desni bek Betisa, 22-godišnji Emerson Royal, koji je otkupljen za devet milijuna eura. Nakon Kuna Agüera i stopera Garcije, koji su stigli iz Manchester Cityja, te Brazilca Emersona, na redu su i dva Nizozemca, Wijnaldum i Depay.

Bivši veznjak Liverpoola oprostio se s nakon pet godina od Anfielda istekom ugovora, a nije tajna da je već dugo Koemanova želja. Isto kao i Memphis Depay, napadač kojem je istekao ugovor u Lyonu. Barcelona želi obojicu igrača bez odštete potpisati prije Eura, a uz tu namjeru ide i informacija da su Wijnaldumovi agenti prošli utorak dugo boravili u uredima Blaugrane.

Barcelona misli ozbiljno, dovodi slobodne, ali iskusne i kvalitetne igrače s jednim ciljm da se vrati na vrh Primere i Europe. Ostankom Ronalda Koemana dobivaju kontinuitet, a pritom Laporta dijeli navijačku nadu da će dobiti i kvalitetu više u rezultatu.

Linker
19. svibanj 2024 04:35