Luka Modrić

 Pau Barrena/AFP
‘BOLNO JE VIDJETI GA...‘

Komentari za Modrića postaju sve brutalniji, ali histerija nije utemeljena. Ancelotti itekako zna što radi

Krajem lipnja ugovori ističu Modriću, Kroosu i Ceballosu, a jedino se Španjolac ne mora brinuti
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. veljača 2023. 16:32

Madridski Real je prespavao zimski prijelazni rok. Zvuči nestvarno, ali "kraljevski klub" tijekom siječnja nije realizirao nijedan transfer, niti ulazni niti izlazni. Iako je upravo u spomenutom razdoblju španjolski prvak nudio poprilično opskurne izvedbe, poglavito u natjecanju La Lige. Dakle, aktualnih pet bodova prednosti Barcelona je ostvarila upravo u siječnju kada je Real izgubio od Villarreala (1-2), pobijedio Athletic Bilbao (2-0) i odigrao neodlučeno na Santiago Bernabeuu s Real Sociedadom (0-0).

Pomalo neočekivano, na udaru kritika - ponajprije medijskih, ali i Realovih navijača, našao se najstariji igrač u madridskoj momčadi: Luka Modrić. Medijske opservacije konstatiraju kako "kapetan hrvatske reprezentacije, po povratku sa Svjetskog prvenstva, još nije dosegao željenu razinu forme, te kako se dugoročni planovi Reala ne mogu vezati uz njegovo ime".

"Treba ga zakucati na klupu"

Štoviše, zaključuju kako će Modrić u rujnu proslaviti 38. rođendan i produljenje ugovora s njim za Real nije opcija. Usporedno s degradacijom hrvatskog igrača veličaju se igre Danija Ceballosa. Sve učestalije španjolski mediji nekoć otpisanog veznjaka "guraju" u početni sastav Reala. Uz zaključak: ugovori koncem lipnja ističu Modriću, Kroosu i Ceballosu, ali jedino dogovor o nastavku suradnje s 27-godišnjim Španjolcem izgleda kao posao koji se mora odraditi.

Očitovanja navijača na društvenim mrežama još su izravnija i brutalnija: "Modrić je gotov. Jedan je od najvećih nogometaša, ali biologija čini svoje." Pa onda: "Obožavam Modrića i bolno je vidjeti ga da više nije na najvišoj razini. Ancelotti treba Modrića zakucati na klupu. Ceballos više ne smije biti Modrićeva pričuva". Ili: "Svaka čast Luki, ali on više nije igrač za 90 minuta. Najbolju utakmicu sezone Real je odigrao bez Modrića."

Nakon Svjetskog prvenstva Modrić igra očajno. Ne može Real budućnost temeljiti na igraču od 38 godina..." - neka su od razmišljanja Realovih navijača.

Biologija čini svoje

Neprijeporno je da se kapetan hrvatske reprezentacije vratio u svlačionicu Reala sa Svjetskog prvenstva među posljednjima, zajedno s Francuzima Mendyjem, Tchouamenijem i Camavingom, te da je pritom stigao na Santiago Bernabeu poprilično "potrošen", i fizički i psihički,. Sasvim je razvidno da s obzirom "na godinu proizvodnje" Modriću treba i duže razdoblje rekuperacije.

image
Paul Ellis/AFP

No ako analiziramo utakmice Reala u postmundijalskom razdoblju možemo zaključiti da je Carlo Ancelotti Modrića dozirao vrlo pažljivo. Zapravo, kapetan treće reprezentacije sa Svjetskog prvenstva imao je limitiranu minutažu po povratku u madridsku momčad. Konkretno, prvi je nastup imao već 30. prosinca prošle godine na gostovanju kod Valladolida - dvije minute! Potom je odigrao 70 minuta u porazu od Villarreala, pa je odigrao poluvrijeme i produžetak protiv Valencije u polufinalu Superkupa. Uslijedilo je 65 minuta u finalu protiv Barcelone (1-3).

Samo je jednu utakmicu nakon Svjetskog prvenstva Luka Modrić odigrao "u komadu": četvrtfinalni susret Kupa kralja s gradskim rivalom Atleticom (nakon 120 minuta Real je pobijedio 3-1, a "sporni" je hrvatski nogometaš asistirao Rodrygu za prvi gol "Los Blancosa"). U posljednjim prvenstvenim ogledima Modrić je imao tek epizodne uloge: 17 minuta protiv Athletica i 12 protiv Real Sociedada.

Ima još vremena

Prevladava dojam kako se medijsko-navijačka "histerija" kontra Modrića temelji ponajviše na dvije utakmice: finalu španjolskog Superkupa, u Rijadu, kada je cijela momčad Reala, protiv navijačima omražene Barcelone, odigrala iznimno slabo, te susretu osmine finala Kupa kralja kada je madridski klub vodstvo Villarreala (2-0) okrenuo u svoju pobjedu (3-2), a u tom podvigu Modrić nije sudjelovao.

Međutim, donositi bilo kakve zaključke početkom veljače čini se deplasiranim i posve ishitrenim. U španjolskoj je La Ligi odigrano tek 19 od 38 kola (natjecanje završava početkom lipnja), a osim prvenstvenih utakmica, madridskom Realu još predstoje iskušenja u Kupu kralja, kao i u Ligi prvaka. A kao što kaže narodna mudrost: "novci se pred jutro broje"...

Linker
17. travanj 2024 19:15