THOMAS COEX Afp
SPORNI DETALJ

Kontroverzna situacija koja je šokirala nogometni svijet: Evo zašto bogata Španjolska nema gol-tehnologiju

Taj je detalj iznenadio i Barceloninog veznjaka, kao i poznatog trenera
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. travanj 2024. 12:10

Premiership, Bundesliga, Serie A, Ligue 1... Sve najbolje europske lige imaju gol-tehnologiju, ali ne i La Liga. Obilo se to Španjolcima u glavu u El Clasicu. Nepriznati gol Yamala u 27. minuti izazvao je velike sporove, a je li lopta prešla gol liniju ili ne prije nego što ju je vratar Reala Andrij Lunin vratio u polje nastavit će biti predmetom rasprava. Iako je francuski Canale+ napravio 3D analizu situacije i dokazao kako je Lunin loptu zaustavio prije nego što je čitavim obujmom prešla liniju kontroverze će se nastaviti.

A da La Liga nema gol-tehnologiju nije znao niti veznjak Barcelone İlkay Gündoğan koji je na nju naviknuo u Premiershipu gdje su još 2014. godine uveli taj standard. Prišao je sucu Sotu Gradu i pitao ga što mu javlja sat. Naime, u Engleskoj tehnologija odmah razrješava situacije na gol-liniji i automatski šalje signal sucu na sat.

Uvođenje tehnologije za gol-liniju u La Ligu koštalo bi oko dva milijuna eura što je ulaganje kojeg si Španjolci mogu priuštiti, ali još uvijek nisu.

- Tehnologija za gol-liniju nije ekonomsko nego pitanje primjene. Tijekom sezone imamo četiri ili pet situacija u kojima bi je mogli primjenjivati. Sudac Mateu Lahoz nam je rekao kako u 99 posto situacija suci vide je li gol ili ne. Također, ovoj tehnologiji su se događale pogreške i nije savršena. Za sve što nam je potrebno u ovim situacijama, možemo koristiti VAR i ne planiramo uvođenje gol tehnologije jer nam nije neophodna - kazao je na početku sezone predsjednik La Lige Javier Tebas.

I ubrzo se "ugrizao za jezik". Jesenas je tadašnji trener Celte Rafael Benitez izgubio živce zbog poništenog pogotka Jonathana Bambe protiv Mallorce u situaciji koju bi gol-tehnologija inače razriješila.

- Kada sam pitao četvrtog suca što je signalizirao sat, rekao mi je kako se u Španjolskoj ne primjenjuje ta tehnologija. Bio sam šokiran da liga poput naše nema nešto što bi trebala imati svaka ozbiljnija liga na svijetu - rekao je tada Benitez.

Kontroverze će se očito nastaviti jer o tome hoće li gol-tehnologija ući u La Ligu ili ne ovisi o klubovima, a oni nemaju zajednički stav..

- Ovo nije usluga koju plaćaju Savez ili Liga već klubovi. Kada oni odluče platiti dva milijuna eura neću imati ništa protiv uvođenja novih tehnologija - rekao je svojedobno sada već bivši predsjednik španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales.

Linker
22. travanj 2024 12:10