REUTERS
ERA NAKON RONALDA

KREĆE PRIMERA! LUDNICA VRIJEDNA PET MILIJARDI EURA Velika trojka u borbi za titulu prvaka, španjolska liga ostala je bez još jedne velike zvijezde

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. kolovoz 2018. 14:53

Sezona koja je pred nama trebala bi ponuditi puno neizvjesnosti na svim razinama španjolskog prvenstva, od borbe za prvaka, za Europu, pa do borbe za ostanak u društvu najboljih. Glavni konkurenti za naslov su isti kao i u ranijim sezonama; Barcelona, Real Madrid i Atletico Madrid. Naslov brani Barcelona, Real je izazivač, a Atletico iz prikrajka vreba svoju priliku.

Već drugu godinu zaredom iz La Lige odlaze najveće zvijezde. Prošlog ljeta Neymar je napustio Barcelonu te je za rekordnih 222 milijuna eura prešao u Paris Saint-Germain, a nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji šok su doživjeli i navijači Reala. Njihov klub prodao je svoju najveću zvijezdu Cristiana Ronalda u Juventus za 117 milijuna eura, a zamjena još nije stigla. Možda je imaju i u vlastitim redovima, no predsjednik Florentino Perez ‘cilja’ Edena Hazarda, a do kraja prijelaznog roka još ima vremena...

Potrošili 800 milijuna €

U Španjolskoj se nije trošilo kao, primjerice u Engleskoj. Klubovi La Lige su za odštete igrača (zasad) platili gotovo duplo manje, odnosno 780 milijuna eura. U vodeće klubove došlo je nekoliko vrlo zanimljivih igrača, pa je tako Barcelona između ostalih dovela brazilskog krilnog napadača Malcoma iz Bordeauxa, Real je iz Chelseaja kupio belgijskog vratara Thibauta Courtoisa, dok je Atletico Madrid angažirao francuskog ofenzivca Thomasa Lemara iz Monaca.

Barcelona je i dalje najveći favorit za osvajanje naslova prvaka Španjolske, iako će ove sezone katalonski velikan svakako pokušati napraviti više u Ligi prvaka. Drugim riječima, osvojiti je. Otišao je Iniesta, a na Campu Nouu više ne stanuju ni Mina, Digne, Gomes, Deulofeu i Aleix Vidal. Oni nisu opravdali očekivanja, dok se Paulinho vratio u Kinu. Njega će nadomjestiti čileanski veznjak Arturo Vidal iz Bayerna, Malcom i Rafinha pojačat će konkurenciju u sredini terena i na bokovima, a trener Ernesto Valverde dosta očekuje i od 21-godišnjeg brazilskog veznjaka Arthura, koji je stigao iz Gremija.

- Prošle sezone osvojili smo dvostruku krunu i sedmi ligaški naslov u 10 godina. U ovoj sezoni želimo osvojiti sve, ne samo u nogometu, već u svim profesionalnim sportovima u kojima se natječemo. Želim da ovo bude povijesna godina - najavio je predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu.

Real Madrid je ostao bez Ronalda, ali i bez iznimno uspješnog trenera Zinedinea Zidanea, kojeg je zamijenio Julen Lopetegui. Bit će zanimljivo vidjeti kako će bivši španjolski izbornik posložiti kockice, i dalje na raspolaganju ima vrlo kvalitetne pojedince.

- Ovi su igrači osvojili mnoge naslove, ali su u prošloj sezoni ostali bez naslova prvaka Španjolske. Stoga ćemo u ovoj sezoni nastojati unaprijediti momčad te pokušati osvojiti prvenstvo. Igrači su gladni uspjeha, a postoje još neki detalji koje moramo popraviti - poručio je Lopetegui.

Soccer Football - International Friendly - Spain vs Argentina - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - March 27, 2018   Spain coach Julen Lopetegui    REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Uveden VAR

Barcelona i Real vječiti su rivali, a u posljednjih nekoliko godina račune im nastoji pokvariti Atletico kojeg odlično vodi Diego Simeone. Osvježili su Rojiblancosi momčad u vezi i napadu s nekoliko odličnih igrača, no zapravo im je najveće pojačanje ostanak Griezmanna.

- Ostao sam jer je ovo veliki projekt. Imam povjerenja u ovaj klub i trenera Simeonea - izjavio je francuski napadač.

Klubovi koji će se boriti za poziciju u Ligi prvaka su Valencia, Sevilla, Villarreal i Betis. Svi su imali vrlo zanimljiv prijelazni rok, a nama se nekako najviše sviđa Valencia , koja je i ranije imala odličnu momčad, a dovela je Gameira, Batshuayija, Čeriševa...

Treba naglasiti da je i La Liga od ove sezone uvela VAR (Video Assistant Referee) s kojim bi se trebao značajno smanjiti broj velikih sudačkih pogrešaka.

Linker
24. travanj 2024 00:22