Alex Caparros/Getty Images
UTJEČE NA SVE VELIKANE

KRIZA IZAZVANA KORONAVIRUSOM KOČI OBNOVU I GRADNJU STADIONA U ŠPANJOLSKOJ Projekt 'Svemirska Barca' stavljen na čekanje

Piše: HinaObjavljeno: 08. travanj 2020. 13:46

Financijska kriza izazvana koronavirusom koja pogađa sve sfere ljudskog djelovanja i interesa, pa tako ni nogomet nije izuzetak, ne tjera klubove samo na otpuštanje zaposlenika te rezanje plaća nogometašima i trenerima, već je zaustavilo i ostale planove koji iziskuju veća novčana ulaganja, kao što su obnova ili izgradnja stadionske infrastrukture.

U Španjolskoj su tako pogođeni i najveći klubovi, Barcelona i Real Madrid, koji će morati usporiti ili zaustaviti već započete radove, a posljedice krize osjetit će i svi ostali klubovi.

Barcelona je planirala uložiti čak 700 milijuna eura u obnovu svog stadiona Camp Nou, a moglo bi se dogoditi da projekt "Espai Barca" (Svemirska Barca) koji je trebao biti dovršen 2021., do tada ni ne započne s realizacijom.

Projekt koji je predstavljen još prije 13 godina, dok je klubom predsjedao Joan Laporta, već je jednom zaustavljen. Zbog globalne kriza 2008. i Laportinog odlaska s čelnog mjesta 2010. zaustavili su početak realizacije obnove stadiona koji je osmislio britanski arhitekt Norman Foster inspiriran radovima Antonija Gaudija.

Šest godina poslije prvog referenduma o obnovi, koji je održan 2014., aktualni predsjednik FC Barcelone Josep Bartomeu na novom je referendumu dobio 70 posto glasova koji su podržali projekt, iako su troškovi narasli za još 100 milijuna eura na ukupan iznos od 700 milijuna. Povećanje je izazvano ugrađenim dodacima u prethodni plan, kao što su obnova okolnog područja oko stadiona i izgradnja nove sportske dvorane.

Prema financijskom planu klub je trećinu sredstava trebao namaknuti od prodaje prava na ime stadiona, drugu trećinu bi pokrili budući financijski partneri, a za zadnju trećinu iznosa bi se klub zadužio. No, do sada još nije pronađen sponzor koji bi uložio trećinu potrebnog iznosa i time otkupio pravo na ime stadiona.

S obzirom na sadašnju financijsku krizu koja pogađa španjolske klubove i procjenu predsjednika La Lige Javiera Tebasa da će u najboljem scenariju gubitak biti oko 150 milijuna eura, Barcelona će ponovno morati na referendumu tražiti suglasnost za pokretanje projekta.

U ništa boljoj situaciji nije ni Real Madrid koji je prošle godine digao kredit od 575 milijuna eura s rokom otplate od 30 godina kako bi mogao financirati obnovu stadiona Santiago Bernabeu. No, stvarni troškovi bi na kraju mogli završiti blizu sume od 800 milijuna eura. Stadionu će biti povećan kapacitet, a bit će izgrađen i pokretni krov. Iz kluba su poručili da će radovi moći započeti ovo ljeto, kako je i planirano, pod uvjetom da se građevinski radnici mogu vratiti na posao.

No, ta je informacija u suprotnosti s onim što je ovoga tjedna rekao predsjednik La Lige, a vezano je za korištenje stadiona tijekom ljeta, u slučaju nastavka sezone.

"Klubovi koji su planirali radove na svojim stadionima tijekom ljeta, a imaju poteškoće s raskidanjem milijunskih ugovora, morat će odustati od radova kako bi mogli koristiti stadione", izjavio je Javier Tebas.

Madridski Atletico se može pohvaliti svojim novim stadionom Wanda Metropolitano, ali klubu neće biti lako vraćati posuđeni novac za taj projekt. Procjenjuje se da se Atletico zadužio za 200 milijuna eura kod meksičkog milijardera Carlosa Slima, a kredit će otplaćivati do 2028.

U problemima s izgradnjom novog stadiona je i Valencia. Kako bi mogli dovršiti na pola izgrađeni novi objekt, "šišmiši" moraju prodati stadion Mestallu. Prošle godine su i dogovorili prodaju za 113 milijuna eura, ali tvrtka ADU Mediterraneo, koja je bila kupac, nije uspjela zadovoljiti sve uvjete iz ugovora i ostala je bez ekskluzivnog prava na zemljište. Valencia će samo uz prodaju spomenutog zemljišta moći dovršiti novi stadion.

U doba globalne recesije, koja će nesumnjivo uslijediti nakon globalne pandemije izazvane širenjem koronavirusa, to neće biti nimalo jednostavno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2023 01:46