Toni Kroos i Luka Modrić

 Pressinphoto Sports Agency/Alamy/Profimedia
DRUKČIJI VIDICI

Kroosove riječi o Modriću dobile su dokaz: Na terenu djeluju kao jedno, ali nisu ista ‘biljka‘

Nijemac je prije četiri godine naveo 10 igrača pored kojih bi volio završiti karijeru
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. svibanj 2024. 12:47

Prije samo dva mjeseca čitava Njemačka slavila je povratak Tonija Kroosa u reprezentaciju. Koga briga što su mu 34, ionako on i Luka Modrić već godinama u madridskom laboratoriju kuhaju eliksir besmrtnosti i piju ga "na eks", naravno da takav igrač i u poznim godinama može voditi igru domaćinu Europskog prvenstva. Nitko u ožujku nije mogao ni pretpostaviti: Kroos stiže samo da bi se oprostio.

"Deset godina nakon potpisa za Real, moje poglavlje dolazi kraju. Zahvaljujem svima koji su me otvorenog srca primili i ukazali mi povjerenje, a posebno dragim Madridistima na privrženosti i ljubavi od prvog do posljednjeg dana. Ova odluka znači da moja karijera aktivnog nogometaša završava nakon Eura. O mirovini razmišljam mjesecima unazad, istina je da donosi prednosti i mane kao i sve druge o u životu, ali uvjeren sam da to želim i da je završetak karijere ispravna odluka", dio je Kroosove poruke na društvenim mrežama, koja je u podne utorka poput groma iz vedra neba zaorila nogometnim svijetom.

‘Na nogomet gledamo drukčije‘

Veznjak će odigrati finale Lige prvaka i Europsko prvenstvo, a onda okačiti kopačke o klin. Svlačionica Reala teška je srca prihvatila odlazak mozga ekipe, Kroosa su obasipali hvalospjevnim porukama čitavog utorka. "Nisam očekivao da ću ti uskoro pisati oproštajno pismo", poručio je Dani Carvajal istaknuvši (pre)rani tajming Kroosove odluke, što će i ostati lajtmotiv mnogih osvrta na jednu od najuspješnijih karijera modernog nogometa.

image

Toni Kroos

Pressinphoto Sports Agency/alamy/alamy/profimedia

Smiješio mu se potpis novog ugovora s Realom, sve recentne informacije govore da je to izgledni scenarij i za našeg Luku Modrića. Neuništivi dvojac trebao je još malo ordinirati odajama Kraljevskog kluba, u ključnim trenucima terorizirati nogometnu elitu i stajati kao ogledni primjerak svim centralnim veznjacima svijeta. Tko je još danas ujutro mogao i pomisliti da će četiri godine stariji Modrić (produži li ugovor) nadživjeti svog "partnera u zločinu", koji ne izgleda ništa lošije nego prije pet ili sedam godina?

- Na terenu djelujemo izvrsno, ali izvan njega dosta drukčije gledamo na nogomet - kazao je svojevremeno Kroos govoreći o partnerstvu s kapetanom Vatrenih, a ti drukčiji vidici danas su osjetniji nego ikada.

Modrić želi produžiti s Realom, bez obzira na to što prirodni sat uzima danak i što mlađi aduti češće zauzimaju pozornicu. Poput Cristiana Ronalda, hrvatski kapetan očito planira igrati dok mu tijelo ne "otkaže". Premda na terenu djeluju kao jedno, Kroos nije ista biljka i smatra da sat treba kucnuti u najslavnijim vremenima, neovisno o tomu što bi ga takva vjerojatno dočekala i u sutrašnjici. Možda je to mnogima iznenađujuće, no legitimna je stvar izbora.

"Uvijek sam govorio da se želim umiroviti na vrhuncu karijere. Ova sezona jedna je od najboljih koju sam odigrao, a Real klub u kojem oduvijek želim završiti svoju priču. Ako ćete za nekoliko godina govoriti o Toniju Kroosu, nadam se da ćete pričati o čovjeku koji je uvijek težio biti najbolji", napisao je između ostalog Nijemac, kojeg je prije godinu dana Modrić proglasio jednim od pet najboljih suigrača u karijeri uz Ronalda, Sergija Ramosa, Garetha Balea i Ivana Rakitića.

Komplicirana jednostavnost

Kada su, pak, Kroosu prije četiri godine zadali da oformi 11-orku unutar koje bi volio završiti karijeru, nacrtao je ovakvu postavku: Neuer - Reinartz (igrali u Bayer Leverkusenu), Ramos, Castro (isto Bayer) - Kimmich, Casemiro, Modrić, Kroos - Muller, Klose, Ronaldo. Želja mu se dobrim dijelom ostvarila - Neuer, Kimmich i Muller pozdravit će ga na Euru, a Hrvat u prostorijama kluba. Dotad će nogometni svijet, onoliko koliko samokontrola dozvoli, ostati suzdržan patetike, a zatim govoriti o slici i prilici nogometne inteligencije, mirnoće i vizije, svim segmentima koji Kroosa čine klasnim veznjakom unatoč ne pretjerano zamjetnim fizičkim predispozicijama.

- Užitak je samo gledati ga na treningu. Možda sam ga jednom vidio da je izgubio loptu. Njegova igra uvijek je elegantna i učinkovita, čovjek nikada nema loš dan - kazao je jednom prilikom Zinedine Zidane, dok je Pep Guardiola za vrijeme epizode u Bayernu isticao "hrabrost i odlučnost u ključnim trenucima, uzdizanje onda kada cijela momčad padne".

image

Toni Kroos i Luka Modrić

Dax Images/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Zaista, Kroosova klasa je poput enigme. Ni Guardiola, Zidane ni bilo tko drugi ne može ju potanko secirati i objasniti, ali taj nevidljivi rad donosi jasno vidljive plodove. Možda je to i najjače oružje Tonija Kroosa - najkompliciranija jednostavnost koja protivnicima ostaje neprobojna šifra. Jednostavnost koja mu je donijela 10 trofeja s Bayernom, 22 s Realom i titulu svjetskog prvaka s Nijemcima 2014. godine. Ostale su još samo dvije etape: Lov na šestu krunu Lige prvaka u karijeri i europsko zlato, jedino odličje koje nikada nije osvojio.

Linker
23. svibanj 2024 12:48