Luka Modrić će i večeras igrati važnu ulogu

 NurPhoto via AFP
USUSRET EL CLASICU

Legendarni Prosinečki o El Clasicu: ‘Prije dva mjeseca rekao bih da Barca nema nikakve šanse, ali sada...‘

Večeras Real Madrid dočekuje Katalonce s velikom prednošću na vrhu tablice španjolske lige
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. ožujak 2022. 19:04

El Clasico je uvijek jedna od najvećih klupskih svjetskih nogometnih utakmica. Sudari madridskog Reala i Barcelone su posebni nogometni događaj, koji se prati u svakom kutku Globusa. Tako će biti i večeras, kad se ova dva svjetska diva sučeljavaju na stadionu Santiago Bernebeu u 29. kolu španjolskog prvenstva.

Mnogo puta su ti dvoboji bili od onih koji odlučuju o osvajanju Primere, ali ovoga puta nije tako. Naime, Real Madrid je na vrhu ljestvice, ima deset bodova više od drugoplasirane Seville, a čak petnaest više od Barce. Kraljevi su, može se to već sad ustvrditi, osigurali naslov prvaka, teško je zamisliti da bi momčad Carla Ancelottija tu prednost mogla prokockati. Međutim, večerašnji okršaj je jako, jako zanimljiv, jer će biti zgodno vidjeti kako će se Realu suprostaviti Barcelona, koju je definitivno redizajnirao i resetirao Xavi Hernandez, momčad koja je u velikom zamahu.

U Primeri je Barca već 12 utakmica bez poraza (8 pobjeda i 4 neodlučena rezultata), a Katalonci su se prije nekoliko dana uspjeli plasirati u četvrtfinale Europske lige. S druge strane, Real Madrid je također u velikoj seriji, osam utakmica u La Ligi je bez poraza (6 pobjeda i 2 remija), a uspio je izbaciti PSG i plasirati se u četvrtfinale Lige prvaka.

image

Xavi je digao momčad Barcelone

NurPhoto via AFP

O El Clasicu smo porazgovarali s Robertom Prosinečkim, koji je u igračkim danima odijevao dresove oba velika svjetska kluba, član Madriđana je bio od 1991. do 1995. godine, a Katalonaca u sezoni 1995/1996.

Prvenstvo je odlučeno

"El Clasico je uvijek ista priča, nikad se ne može kazati da je bilo tko favorit. A pogotovo ne u ovom trenutku, jer je Barcelona postala mnogo moćnija s trenerom Xavijem i pojačanjima koja su dovedena. Stvorila je mnogo bolja atmosfera u Barci, koja je sada zaista mnogo jača nego što je bila. Da ste me pitali o El Clasicu prije dva mjeseca, rekao bih da Barcelona nema nikakve šanse. Ali sada je Barcelona ozbiljna momčad. Eto, oni sigurno idu na osvajanje Europske lige, dokaz je to što su protiv Galatasaraya igrali u punom sastavu. Barca to želi osvojiti i mislim da su glavni favoriti za osvajanje Europske lige. Xavi je zaista donio novu energiju i atmosferu, pojačanja su pogođena, dakle, očekujem vrlo zanimljivu i neizvjesnu utakmicu", kazao nam je u uvodu Prosinečki.

Real Madrid je, s druge strane, također u velikoj formi....

"Mislim da je Primera završena, da je Real Madrid siguran prvak. Momčad Carla Ancelottija će sve samo odraditi do kraja. Vrlo lako pobjeđuju tzv. male utakmice, vrlo je teško da će Sevilla, a pogotovo Barcelona imati bilo kakve šanse da zakompliciraju prvenstvo. Real ovoga trenutka razmišlja o - Ligi prvaka. Nakon ove pobjede nad velikim PSG-om, oni ciljaju na Ligu prvaka. Koliko god se pisalo i pričalo da oni ‘nisu ti’, Real stalno pobjeđuje, nekad teže, nekad lakše, ali to je jednostavno Real i bit će zgodno vidjeti mogu li uzeti i Ligu prvaka."

image
LA LIGA

Činjenica jest da je Real Madrid obično svake sezone dostiže svoju najbolju formu u ožujku, travnju, svibnju... Znači da se u Madridu itekako zna dostići najbolja forma u idealnom trenutku?

"Vidite, prvo trebate imati kvalitetu, a Real je ima. Kad posjedujete kvalitetu onda možete doći do najbolje forme kad je ona najpotrebnija, kad se sve rješava, bilo prvenstvo, bilo Europa. Ali sad je u formi i Barcelona, jer i ona sad ima kvalitetu. Barcelona će stvoriti momčad, onakvu na kakvu smo navikli kad je katalonski klub u pitanju. Ima u rosteru puno mladih igrača koji su ekstra kvalitete, ali treba pogoditi još neke koje će sigurno dovesti. Ne može se igrati samo s djecom. Možda Barcelona neće biti onakva kad su igrali Messi, Xavi i Iniesta, ali bit će kompetitivna sa svakom europskom momčadi. Možda već sljedeće sezone, a za dvije godine sigurno će biti blizu osvajanja Primere, Lige prvaka..."

Bez velikih promjena

Opet se Prosinečki vratio na Madriđane, za koje kaže da imaju kontinutet.

"Real ima - sve. Jako su uigrani, manje-više je sve to isto ili slično. Ne mijenja Real ništa previše. Niti u sastavu, niti u igri. Trojica u sredini Modrić, Kroos i Casemiro igraju gotovo uvijek, tu se u nekom trenutku pojavi Valverde, naprijed su Benzema, Vinicius... I - gaze. Taj Benzema postiže pogotke kao na tekućoj traci, u super je formi i veliki je hendikep za Real što ga protiv Barcelone neće biti zbog ozljede. Kad god pukne po golu, postigne gol. Kad imaš takvog gol-igrača, koji zabija iz polušansi, onda si u velikoj prednosti. Zabio je sve golove protiv PSG-a, zabio je dva protiv Mallorce u posljednjoj utakmici. U nekim trenucima je Mallorca bila i bolja, ali onda se sve okrenulo, jer Real ima Benzemu."

Kako Prosinečki objašnjava da ‘old boysi’ Benzema i Luka Modrić igraju u takvoj sjajnoj formi u tim, ipak, poznijim igračkim godinama?

"Produžio se igrački vijek nogometaša. Nisu tu samo oni... Što ćemo pričati o jednom Ibrahimoviću, recimo? Kvaliteta je ipak najvažnija stvar. Ako su tjelesno spremni, onda tu nema problema, nema veze koliko ti majstori imaju godina."

Može li Real Madrid osvojiti Ligu prvaka. Evo, sad su u četvrrtfinalu dobili Chelsea?

"Chelsea je zbog poznate situacije u problemu. Makar je Chelsea prošle sezone pokazao da je top mlada momčad, koja u biti tek dolazi. Ali Real ima šanse izbaciti ih i u konačnici i uzeti Ligu prvaka. Real Madrid može uvijek osvojiti Ligu prvaka. I kad nije bio dobar, i kad nismo razmišljali da će uzeti, tri puta je osvojio", zaključio je Robert Prosinečki.

Linker
28. travanj 2024 01:09