JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
VIŠE NEMA DVOJBI

Luka Modrić još jednu godinu u Realu! Zahvalio je svima i ide dalje u istom dresu, s istim brojem

Sada je jasno da će hrvatski veznjak i iduće sezone nositi dres kluba u kojem je stekao kultni status
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. travanj 2023. 23:16

Na Camp Nou u srijedu navečer bilo je sve spremno za pokapanje Realovih ambicija. Barcelona je naslovila svoju najavu s velikim “Nova era”, što je trebalo značiti da je nakon svih problema financijske prirode, Messijeva odlaska i Realovih uspjeha, zakapareni naslov La Lige i željeni Kup kralja najava nove dominacije. Treba kazati da ni u Madridu nije bilo puno onih koji su vjerovali da će Real preokrenuti poraz u prvoj utakmici polufinala (1:0).

Naslov Nova era rabio se i prošle godine, u ožujku, kada je Xavi, simbol Guardioline trofejne ere, u svom prvom El Clasicu demolirao Carla Ancelottija i Real Madrid na Santiago Bernabeuu, sa 4:0... Nije zato slučajno što je Dani Ceballos, Realov veznjak, odlazeći kroz mix zonu Camp Noua, prema autobusu,vikao “Nova era, Nova era”. Blancosi su uzvratili Barci istom mjerom. Barceloni je ovaj 0:4 u uzvratu polufinala Kupa oduzeo već doživljenu viziju dvostruke krune, a bitno je uzdrmao samopouzdanje Xavija i njegove (dobre) natjecateljske priče.

image
Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Bio bi idealan

Luka Modrić, kažu i navijači Barcelone godinama, jedini je igrač kojeg bi odmah uzeli ljutom suparniku iz Madrida. No, kada je 2012. Jose Mourinho zapeo da mu dovedu u Madrid veznjaka Tottenhama i hrvatske reprezentacije, u Barceloni nisu bili uzbuđeni. Iako je Modrićev nogomet tehničko-taktički bio idealan za Barcinu tiki-taku, iako je katalonski tisak često pisao kako je “Cruijff s Balkana” prije simpatizer Barcelone nego Reala. U deset godina Modrić je postao simbol moći, kvalitete i vrijednosti Reala.

Od igrača kojeg su požurili u Marci, kroz anketu, već u zimi 2012., proglasiti najlošijim pojačanjem Reala i Barce u toj sezoni, do dodjele mu Trofej Legends u istom sportskom dnevniku (2022.), Modrić je postao “najbolji veznjak u povijesti Reala”, jedan od najboljih veznjaka/igrača u povijesti nogometa (nedavno i izjava Inieste), osvojio je Zlatnu loptu i mnoštvo trofeja, predvodio Hrvatsku do dvije uzastopne medalje na Mundijalima, a sa 37 godina postaje najstariji igrač moderne ere Reala koji standardno igra na najvišim razinama.

U anketama koje Real Madrid provodi među svojim sociosima (stotinjak tisuća članova), Luka Modrić je uvjerljivo tretiran kao najpopularniji i najvoljeniji igrač slavnog kluba...

Lukrativne ponude

Prije uzvrata u Barceloni, kao vrhunac jasno vidljive kampanje dijela novinara Marce, očekivalo se da će i Modrić doživjeti “završnicu stare ere”. Jer, kažu ti, ima 37 godina, na zalasku je, mladi nadiru, on i Kroos ne mogu zajedno. I stalno podgrijavaju teze da mu u Saudijskoj Arabiji nude ogroman novac da odmah dođe. Nakon gubitka šansi za naslov, intenzitet prozivki je jačao. Da se ispalo u Kupu smatralo bi se da je to - to. Pogotovo što u tom dijelu javnosti oko Madrida, malo tko vjeruje da bi Real opet mogao obraniti europski naslov. I ne prođe dan, a da se to ne promiče, uz ponavljanje teze kako Modrić nije produžio ugovor i na ljeto ide...

Veliki povratak

U prvom poluvremenu utakmice na Camp Nou, Barcelona je djelovala uvjerljivije od Reala. Xavijeva je momčad stisnula Madriđane. Modrić je bio pozicioniran kao polušpica, leđima okrenut golu Barcelone, i kao takav dvostruko limitiran. Teško mu netko može dodati pravovremeno između linija, i teško se njemu osloboditi stalnog pritiska Sergia Busquetsa i S. Roberta.

Pred kraj poluvremena, u brzoj kontri Real je poveo, a u drugi dio na teren se vratio “pravi” Real. I što je uzročno-posljedično vezano za povratak “pravog” Luke Modrića. Povukao se 15-20 metara unatrag, počeo je stvarati igru, a ne čekati druge, otupio je snagu Barcina visokog presinga, i s Kroosom je pleo mrežu oko Ter Stegena. Akcija za drugi pogodak, kad je Modrić naoko jednostavno, ali zapravo iznimno lucidno omogućio Benzemi čistu poziciju za šut, bila je trenutak kada se domaćin raspao (Xavijev stav).

U drugom dijelu, Modrić je bio najspominjaniji igrač u prijenosu španjolskih komentatora na radiju i televiziji, u kronici tiskanih medija, i to pored strijelca hat-tricka Benzeme, neuhvatljivog Viniciusa i drugih Blancosa. Modrić - nogomet, zaključio je opisnu ocjenu katalonski sportski dnevnik El Mundo, u kojem stoji da je Modrić okrenuo ovu utakmicu na stranu Reala.

Od srijede u 23 sata na dalje, Modrićmanija je opet dio Marce i drugih medija u Madridu. Umjesto okvira priče o odlasku i ispraćaju legende revitalizirana je kampanja da se Real mora probuditi i Modriću što prije dati na potpis novi ugovor. Što se zapravo i priprema, jer kako nas upućuju bliski izvori, Florentino Perez je već prije dva mjeseca kazao igraču da idu dalje još najmanje godinu dana.

Više-manje jasno

Prošlih dana signali su potvrđeni. U Realu su već prošle godine tvrdili da će Modrić sam odlučiti što želi, odnosno dokle želi ostati u Realu. Kad je nedavno, pred dvoboj u Liverpoolu, ponovio da mu je želja ostati u Realu do kraja karijere, bila ona iduće ili za dvije godine, sve je bilo jasno. Tim prije što je Modrić zahvalio na svim interesima i na desecima milijuna eura koje mu godišnje nudili u Saudijskoj Arabiji, Kataru, na pozive iz SAD-a (Beckham) i iz Europe.

U Realu i kod Modrića bilo je više manje sve jasno. Kod navijača također. Naposljetku i kod priče za ljeto 2023. godine nestale su dvojbe. Legenda ide dalje, u istom dresu, s istim brojem i istim statusima. Kako i priliči istinskoj Realovoj legendi...

Linker
19. travanj 2024 01:57