Karim Benzema i Luka Modrić

 AFP
ŠPANJOLSKI SUPERKUP

Luka Modrić u Saudijskoj Arabiji: Kapetan Vatrenih lovi novi veliki trofej u bogatoj karijeri

Od srijede do nedjelje četiri španjolske momčadi u borbi za trofej u Rijadu.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 08:07

Luka Modrić večeras može napraviti novi korak prema 28. trofeju u klupskoj karijeri, 22. u dresu madridskog Reala. Kreće novo izdanje Španjolskog superkupa, četvrto u revolucionarnom formatu koji su čelnici tamošnjeg nogometnog saveza oformili u sezoni 2019./20. Dotad su se i u Španjolskoj za Superkup, kao u većini država, borili prvak i pobjednik Kupa, a od siječnja 2020. u borbi za taj trofej sudjeluju čak četiri momčadi. Real Madrid je slavio na premijernom turniru na koji je stigao jer je bio treća momčad prvenstva, 2021. je trijumfirao poraženi finalist Kupa Athletic Bilbao, a 2022. u istom statusu kao Baski godinu ranije opet Real.

Nastavi li se taj niz da Superkup uzima momčad koja u prethodnoj sezoni nije osvojila nacionalni trofej, novi pobjednik bit će Valencia (finalist Kupa) ili Barcelona (doprvak La Lige). Superkup počinje u srijedu 11. siječnja prvim polufinalom između aktualnog prvaka Reala i Valencije, u četvrtak za mjesto u finalu igraju osvajač Kupa Betis i Barcelona, dok je utakmica vrijedna pehara zakazana za nedjelju, 15. siječnja.

Domaćin Final foura Superkupa treći će put biti Saudijska Arabija. Za dokučiti razlog tom domaćinstvu ne treba biti previše domišljat. Ugovor potpisan 2019. bio je vrijedan 240 milijuna eura za šest sezona, a u lipnju 2021. produljen je do 2029. Saudijci žele gledati velike zvijezde u svojem dvorištu, a Španjolci nisu željeli odbiti priliku za sjajnu zaradu. Kontroverzna priča pojačana je i informacijama da je na svemu dobro zaradila i kompanija u vlasništvu donedavnog Barcinog asa Gerarda Piquea.

U Džedi se igralo 2020., pa je zbog pandemije izdanje 2021. prebačeno u Sevillu, dok će se ove, kao i prošle godine, Superkup igrati na Internacionalnom stadionu kralja Fahda u Rijadu. Real Madrid brani naslov i bude li opet uspješan izjednačit će se s Barcelonom s po 13 trofeja u Superkupu, koji je Valencia osvojila jednom (1999.), a Betis nijednom.

- Za nas je uvijek užitak doći u Saudijsku Arabiju, gdje imamo mnogo navijača i kao da igramo kod kuće. Real je klub cijelog svijeta - korektno je poručio vratar Kraljevskog kluba Thibaut Courtois.

S Realom nisu doputovali ozlijeđeni David Alaba i Aurelien Tchouameni, kojem će dobro doći odmor nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, a za današnji ogled pod upitnikom su i Ferland Mendy te Alvaro Odriozola. Madriđani su se za Valenciju pripremali na travnjaku Al Nassra, kluba čija je glavna zvijezda nedavno postao njihov nekadašnji suigrač Cristiano Ronaldo.

- Njegovo dovođenje samo pokazuje koliko Saudijska Arabija želi napredovati u nogometnom smislu - objasnio je Courtois.

Posebnu čar prvom polufinalnom dvoboju daje sudar dvojice talijanskih trenera Reala i Valencije, 63-godišnjeg Carla Ancelottija i Gennara Gattusa, koji je u ponedjeljak proslavio 45. rođendan. Prošli su puno toga zajedno kad je Ancelotti bio trener Gattusu u sjajnom Milanu od 2001. do 2009., no odnos se malo narušio 2019. kad je Gattuso naslijedio Ancelottija na klupi Napolija...

- Sada su odnosi malo zategnuti, ali prema njemu imam ogroman respekt. On zna da je za mene fenomenalan i kao osoba i kao trener. Ancelotti je najbolji trener na svijetu - jasan je Gattuso, čiji bivši šef i današnji kolega-suparnik, kaže:

- Prošli smo prekrasne trenutke koje ću zauvijek pamtiti, ali imali smo osobnih problema o kojima ne želim pričati. Iz te momčadi Milana brojni su igrači postali treneri poput Inzaghija, Pirla, Neste... i možda su nešto od mene i naučili.

Učitelj i učenik susrest će se večeras u 20 sati po hrvatskom vremenu, a u isto vrijeme u četvrtak počinje i dvoboj Betis - Barcelona. Xavi Hernandez, trener katalonskog diva, pokušat će na ovom turniru osvojiti svoj prvi trenerski trofej s Barcom nakon 25 igračkih i prekinuti klupski post bez pehara koji je trajao tijekom cijele 2022.

RASPORED SUPERKUPA

Polufinale

Srijeda, 20.00

Real Madrid - Valencia

Četvrtak, 20.00

Barcelona - Betis

Finale

Nedjelja, 20.00

Linker
26. travanj 2024 09:25