THOMAS COEX Afp
SJAJNA VIJEST ZA DALIĆA

Luka Modrić u zadnjih 15 sezona nije bio raspucan kao ove, Hrvatska s takvim kapetanom može do više dimenzije

Lukina desna noga je u ovom času prilično uštimana, i on ju koristi ulaskom u posljednju trećinu...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 09. studeni 2022. 07:24

Ima tome praktički 15 godina, kada se Luka Modrić od Dinamova dresa opraštao u svojoj najproduktivnijoj sezoni: u 36 nastupa ubilježio je 16 pogodaka i 11 asistencija. Razigran, ambiciozan, nije ga čak zaustavila ni poruka "Svevišnjeg", koji se, bilježi povijest, obratio Zdravku Mamiću te zime i obraćenjem mu priopćio: "Nemoj ga prodati...".

Premda Modrić kasnije u svojoj autobiografiji govori o tim detaljima, kada mu je moral pao na dno, i kada se teško nosio s činjenicom da ga gazda Dinama ne želi prodati na Otok, igrački nije pao, već štoviše, kao da je u tome našao dodatni motiv, zbog kojeg je iz Maksimira ispraćen u utakmici s Rijekom kao jedan od najvećih "plavih" sinova. Elem, otad do danas, Modrić je postajao drugačiji igrač, metronom koji djeluje iz pozadine, s glavnom idejom kako svoju momčad učiniti boljom, bez potrebe za bildanjem svoje statistike. Tome u prilog, konačno, govore i brojke; u posljednjih 14 sezona, kapetan "vatrenih" je u klupskom okruženju, igrajući 40-ak utakmica za Tottenham i Real, najproduktivniji bio prije dvije sezone, koju je okončao sa šest pogodaka, u svim natjecanjima, od španjolskog prvenstva, kupa i Lige prvaka. Zašto sve ovo pišemo? Zbog jednog razloga: ove sezone za Real je odigrao 17 utakmica, i već je na pet pogodaka...

Čuvanje za SP

Istina, neki su pali iz penala, poput posljednjeg u porazu od Rayo Vallecana (2-3), gdje na stranu gol, Modrić nije odigrao blistavu utakmicu, zbog čega španjolski komentatori žure sa zaključkom kako se počeo čuvati za SP s Hrvatskom - što je i s obzirom na pandemiju predmundijalskih ozljeda i logično, ako je istina - no to ne mijenja meritum u kojem jasno stoji kako bi takvim tempom, čovjek od 37 godina mogao nadmašiti prethodnih "gastarbajterskih" 15, u kojima je limit stao na šest. Nije, pritom, Ancelotti (previše) mijenjao njegov modus operandi, jasno je, uostalom, i da je do dva gola s 11 metara došao i zato što je u tim trenucima Karim Benzema bio na klupi (Celtic, Rayo), ali i Lukina desna noga je u ovom času prilično uštimana, i on ju koristi ulaskom u posljednju trećinu, kao što je bio slučaj i u srazu Austrije i Hrvatske na Prateru. Pogotovo u situacijama kada se Real namjeri na slabijeg suparnika, kojeg stišće i pokušava ugušiti, što dokazuju i suparnici kojima je zabio: Celtic dvaput, Celta, sada Rayo, a prije toga i Sevilla, koja je mnogo etabliraniji suparnik, ali se ove sezone još uvijek traži.

Modrićeva učinkovitost odlična je vijest i za Zlatka Dalića u kontekstu skorašnjih utakmica s Marokom i Kanadom, gdje se od Hrvatske očekuje da preuzme inicijativu, drži prevlast na terenu, te oba dvoboja dobije na račun kvalitete, ali i iskustva, kontinuiranog napada temeljenog na reputaciji i jasnoj ambiciji hrvatske nacionalne vrste. S raspucanim Modrićem, "vatreni" dobivaju komponentu više, što je izuzetno važno u trenutku kada nemamo jasnu prvu špicu, odnosno kada se učinkovitost reprezentacije disperzira preko cijele momčadi.

Dimenzija više

Ako je Luka, više podsvjesno nego svjesno, povukao ručnu u klubu sedam dana prije okupljanja i 15 dana uoči Mundijala, sigurno nije naodmet, no teško je vjerovati da bi se namjerno isključio, poznavajući njegov pobjednički karakter, kojim se daje i reprezentaciji, ali i svome Realu.

Taj je detalj, međutim, manje bitan gledajući Katar kroz lupu skorašnjih izazova, iako ga se, jasno, ne smije zanemariti. Ono bitnije definitivno jest da raspucani Modrić, koji svojoj paleti time dodaje golgeterski premaz, definitivno Daliću i reprezentaciji navlači boju u lice. Ako pucačku formu prenese u Dohu, Hrvatska, uz njegove poznate vrijednosti, dobiva dimenziju više. Onu koja definira i konačni rezultat...

Linker
04. svibanj 2024 19:20