LLUIS GENE/AFP
Potvrđuje ugled La Masije

Maloljetnik koji vrijedi 50 milijuna eura, ruši sve klupske, nacionalne i europske rekorde

Tinejdžerska zvijezda blještavo je svjetlo Barcelone u tamnim trenucima koji okružuju klub
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. rujan 2020. 23:11

Vatreni možda imaju napadački problem, ali postoji jedna izabrana vrsta koja, kako sada stvari stoje, ima razriješeno pitanje ofenzivne završnice za sljedećih 10 godina. La Rioja! Španjolska je naime utakmicu s Ukrajinom u Ligi nacija (4:0) završila s napadačkim trolistom - Ansu Fati (17), Dani Olmo (22) i Ferran Torres (20). Sva trojica su odigrala veliku utakmicu, a dvojica (Fati i Torres) su bili i strijelci. No dobro, to je tek jedna utakmica i možda se ne trena odmah "popaliti" zbog jedne dobro, vrlo dobro odigrane utakmice, te visoke pobjede. Međutim, jedan iz ovog trolista igrača zaslužuje malo veću pozornost. Ne baš od "jučer". Onaj najmlađi, Ansu Fati. U biti, u tmini koja je minulih dana, tjedana zaokupila Camp Nou, tamnoputi Fati je blještavo svjetlo Barcelone. Mnogi španjolski stručnjaci su skloni tvrditi kako je baš on taj igrač koji u ovom trenutku treba tom klubu i njegovoj prvoj zvijezdi, Messiju.

Ansu Fati je naime bio prvo ime "rastakanja" Ukrajinaca. Jedan je gol postigao, iznudio jedanaesterac, imao nekoliko sjajnih prodora, izveo sjajne "škarice" nakon kojih se lopta na putu prema mrežu namjerila na jednog od igrača i samo stoga spriječila gol. Uglavnom i najkraće - bio je konstantna opasnost. Što može trener više tražiti od napadača. Ansu Fati je pak nastavio i s nizanjem rekorda koji su, iako je ovom dečku tek punih 17 ljeta, postali njegov zaštitni znak. Njegov pogodak Ukrajincima za vodstvo u tom trenutku (32. minuta) 3:0 je već pronašao mjesto u antologiji španjolskog nogometa. Ansu Fati je tim pogotkom postao najmlađi strijelac u povijesti španjolske nogometne vrste (17 godina i 311 dana). To je međutim samo recentni rekord koji drži ovaj mladić rođen inače u Gvineji Bissau.

image
GABRIEL BOUYS

Njegov otac je inače s obitelji prvo emigrirao u Portugal, potom se nastanio u španjolskoj pokrajini Andaluziji, nedaleko od Seville i ondje uposlio kao vozač. Njegov sin koji je očito naslijedio očeve nogometne gene (otac Bori Fati) je u svojoj domovini svojedobno također igrao nogomet. U biti, nogomet je obiteljski zanat jer Ansu Fati je najmlađi od ukupno trojice braće. Dok je Ansu Fatiju bilo samo 6 godina, najstariji brat Braimi je potpisao za Sevillu, a nogometom se bavi i srednji brat Miguel. No očito, nitko nije toliko ludo nadaren kao Ansu Fati kojeg su brzo "snimili i ulovili" skauti Barcelone i odveli ga u glasovitu klupsku akademiju La Masiju kada je klincu bilo tek 10 ljeta. Bilo je to u ljeto 2012. Doduše, valja pripomenuti da je godinu dana ranije i Braima Fati došao u Barcelonu. Samo, eno ga još uvijek ondje, u dobi od 22 igra za Barcelonu B. Procjena tržišne vrijednosti najstarijeg Fatija je 100.000 eura. Dakle...

image
RAFAEL MARCHANTE/AFP

Mali Ansu Fati je neka sasvim druga priča, nova dimenzija, a njegov je uzlet i razvoj strelovit. U srpnju prošle godine je potpisao prvi profesionalni ugovor s Barcelonom, a samo mjesec dana kasnije je već zaigrao u prvom sastavu. Odmah rekord. Tog 25. kolovoza 2019. ušao je u igru u utakmici Barcelona - Real Betis (5:2) zamijenivši Carlesa Pereza, te u dobi od 16 godina i 298 dana postao drugi najmlađi igrač u povijesti Barcelone koji je zaigrao u Prvoj ligi. Samo 18 dana je bio stariji izvjesni Vicenc Martinez, davne 1941. godine. Već tjedan dana kasnije, 31. kolovoza 2019. postao je i najmlađi Barcelonin strijelac u povijesti La Lige (Osasuna - Barcelona 2:2).

Dva tjedna kasnije, 14. rujna 2019. postao je najmlađi igrač u povijesti Barcelone koji je počeo utakmicu ili bio starter (Barcelona - Valencia 5:2). To nije sve. U istoj toj utakmici je postigao gol (2. minuta) i asistirao za pogodak (7. minuta), čime je postao najmlađi igrač u Barceloninoj povijesti koji je u istoj utakmici bio strijelac i asistent. Jasno, i najmlađi debitant-strijelac na Camp Nou. Mladac koji je od prvog nastupa, zbog svoje dobi, maloljetnosti, naišao na simpatije navijačkog puka, sada je postajao već i miljenik. Dečko čiji se svaki dodir s loptom, dribling, trk (a u oba je detalja izvanredan) pratio s uzdasima i pljeskom s tribina. Zamijećen je. Itekako zamijećen novi dragulj iz La Masije. Nije kraj rekordima.

image
MIGUEL RUIZ

Samo tri dana kasnije, Barcelone je u Ligi prvaka gostovala kod Borussije Dortmund. Ansu Fati je igrao od prve minute i jasno postao najmlađi klupski debitant i u ovom natjecanju. Zamijenjen je u 55. minuti, a umjesto Fatija u igru je ušao... Leo Messi! U Dortmundu je imao 16 godina i 321 dan, nadmašivši prijašnji rekord koji je po tom pitanju držao Bojan Krkić (17 godina i 22 dana). Iste je godine, 10. prosinca postao i najmlađi strijelac u povijesti cijele Lige prvaka. U Milanu je Barcelona slavila 2:1, a njegov je pogodak bio pobjedonosan, u 85. minuti i to samo minutu nakon što je ušao u igru! Valja pripomenuti da je nepuna dva mjeseca ranije, 15. listopada 2019. bio u postavi Španjolske do 21 godine protiv Crne Gore i ponovo nadmašio Bojana Krkića odnosno postao najmlađi igrač u povijesti Španjolske U-21.

Ove je pak godine, 2. veljače, u jednoj od posljednjih utakmica prije korona-stanke, postao najmlađi igrač u povijesti La Lige koji je postigao dva gola u istoj utakmici (Barcelona - Levante 2:1). U kolovozu ove godine primio je i prvi poziv za A vrstu Španjolske, čije je državljanstvo preuzeo prije godinu dana tek, u rujnu 2019. nakon što se odrekao državljanstva Gvineje Bissau. Debitirao je za Furiju 3. rujna protiv Njemačke (1:1), da tri dana kasnije postigao i prvi pogodak.
Tržišna mu je vrijednost 50 milijuna eura s odštetnom klauzulom od 400 milijuna eura. "Malo" više od najstarijeg brata...

Linker
25. travanj 2024 19:53