JOSE JORDAN Afp
POTRES U BARCELONI

Messijev nasljednik i noviteti od 100 milijuna su otpisani! Oglasila se i legenda: ‘To je za mene šok!‘

‘Mnogi igrači od sada će dvaput razmisliti o dolasku u Barcelonu‘, misli nekoć sjajni Brazilac.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. siječanj 2023. 16:27

Velikan iz Katalonije zasad miruje po pitanju ulaznih transfera tijekom zimskog prijelaznog roka, financijska situacija u klubu ne daje im za pravo mnogo više od toga. Dobrodošlice novitetima nema, ali posljednjih pozdrava uskoro bi moglo biti. I to poprilično neočekivanih..

Španjolsko glasilo El Chiringuito navodi da Barcelona planira prihvatiti adekvatnu ponudu za trojicu svojih napadača. Na listi otpisanih našli su se Ansu Fati, Ferran Torres i Raphniha, a stigne li zadovoljavajuća ponuda, svaki od njih prodat će se do kraja ovog mjeseca.

Ansu Fati godinama slovi za mladu nadu ‘Blaugrane‘ te je u nemalo navrata pokazao zašto je tomu tako, ali čini se da nema mjesta u sastavu Xavija Hernandeza. Stasao je u omladinskom pogonu Barce, s 18 godina zaslužio promociju u prvi sastav te upisao 24 pogotka uz 9 asistencija (82 nastupa), a utabao si je i put u reprezentaciju Španjolske (7 nastupa, 2 gola).

Zbog rastuće forme u početnim godinama karijere, tamošnji mediji voljeli su mu tepati epitetom ‘novog Messija‘, ali povijest je nebrojivo puta pokazala da takvog nema na vidiku. Fati je ove sezone upisao 16 ligaških nastupa, od toga startao samo pet, te zabilježio po tri gola i asista.

Pratila ga je i nesreća ozljeda, jedna od brojnih odvojila ga je s terena nepunih godinu dana u periodu od studenog 2021. do listopada 2022 godine. Jedan je od najvećih svjetskih talenata i prema Tranfermartku vrijedi 50 milijuna eura.

image

Ansu Fati u dresu španjolske reprezentacije

JACK GUEZ Afp

No, brazilsku legendu Rivalda, koji je na Camp Nouu proveo pet godina, više je zasmetala situacija s njegovim sunarodnjakom.

„Žele prodati Raphinhu nakon samo šest mjeseci? To me jako razočaralo i znak je da bi drugi igrači trebali dobro razmisliti prije nego se odluče pridružiti Barceloni. S Ansu Fatijem to mi je još manje razumljivo jer se već neko vrijeme vidi kao nasljednik Messija. Lako su odustali od njega, to je za mene šok“, poručio je Rivaldo za Betfair.

Raphinha je ljetos plaćen čak 60 milijuna eura prilikom dolaska iz Leedsa, a jedva da je dobio šansu za pokazati što zna. Pored Ousmanea Dembelea dobivao je „mrvice“ i, napusti li Camp Nouu praktički bez ikakvog zamjetnog učinka, bit će to klasificirano kao ogroman promašaj Barce. Za reprezentaciju Brazila upisao je 16 nastupa i zabio pet golova.

image

Raphinha i Borna Sosa u duelu na Svjetskom prvenstvu

JEWEL SAMAD Afp

Ferran Torres plaćen je nešto manje, 55 milijuna eura odštete dobio je Manchester City. Za Španjolca vrijedi ista priča, nije se prometnuo ni na jednoj napadačkoj poziciji iako se radi o polivalentnom igraču, s utakmicama na krilnim pozicijama te u službi centarfora u nogama.

Možda Barcelona zaista ne vidi budućnost s navedenim trojcem, ali nekako je vjerojatnije da predsjednik Joan Laporta želi napuniti blagajnu ususret mnogim financijskim problemima koji su se unazad nekoliko mjeseci odrazili i na registraciju igrača. Na Fatiju bi mogao zaraditi pozamašan iznos, ali kako će nadoknaditi Raphinhu i Torresa, zajedno plaćene 115 milijuna eura, to ostaje veliko pitanje..

Linker
19. travanj 2024 09:55