FRANCK FIFE Afp
USKORO PADA ODLUKA

Messijev ‘transferni trokut‘: Ostanak u Parizu, povratak na olimpijski stadion ili ostvarenje navijačkih snova?

Argentincu ugovor s PSG-om istječe koncem lipnja, a još nije poznato gdje će nastaviti karijeru
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. travanj 2023. 21:40

Tik-tak, tik-tak… Dok kazaljka pariške ere Lionela Messija dolazi sve bliže punom satu (čitaj: isteku ugovora u lipnju), 35-godišnji "čarobnjak" na te glasne otkucaje ostaje - gluh. Zbog jednostavnog razloga. Slušnim kanalima posljednjih mu je dana zaplesao zov milijuna s Bliskog istoka. Njih čak 400, i to u eurima, godišnje. Iako bi ga katarska buržoazija, u vlasništvu francuskog prvaka, rado vezala uz Park prinčeva na duže staze, sve je izvjesnije kako će idućeg ljeta "dati petama vjetra".

Dok je "njegova" Barcelona standardno zainteresirana za povratak velikana u klupske odaje, u priču se sve glasnije miješa saudijski kapital. Kako nije riječ o pukom traču, najbolje dokazuje činjenica da je Fabrizio Romano, uvijek pouzdani insajder, kad su u pitanju transferi, u utorak navečer lansirao vijest kako je Al-Hilal Messiju spreman ponuditi ugovor od 400 milijuna eura po godini. Osim što je glasina o promjeni destinacije, prema mišljenju mnogih, najboljeg igrača u povijesti nogometa uvijek "vruća roba", maštu fanatika golica ideja o novim obračunima s vječnim "sparing-partnerom".

image
BALKIS PRESS/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia

Al-Nassr želi i Luku

Iako su mnogi siječanjsku prijateljsku utakmicu kombiniranih sastava Al-Nassra i Al-Hilala protiv PSG-a karakterizirali kao "posljednji ples" tandema koji je obilježio još uvijek aktualnu eru nogometa, potencijalni odlazak Argentinca u Saudijsku Arabiju otvorio bi novo poglavlje suparništva s Cristianom Ronaldom. Ujedno, Messijev potpis basnoslovnog ugovora trenutačno bi učinilo Portugalca "zvijezdom drugog reda", ali naravno, samo u financijskim okvirima, s obzirom na to da se Ronaldo može pohvaliti zaradom od "samo" 200-tinjak milijuna eura po sezoni.

"Ali to nije sve!", zagrmjeli bi marketinški magovi svoju izlizanu krilaticu. Kako bi Saudijci kompletirali "trio fantastico", odnosno sve osvajače Zlatnih lopti u razdoblju između 2008. i 2021., nije tajna kako se Al-Nassr sve glasnije raspituje o uslugama hrvatskog maestra. Odveć je poznato kako suradnja Luke Modrića s "kraljevskim klubom" istječe posljednjeg dana lipnja, a magla nad sudbinom kapetana "vatrenih" u španjolskoj prijestolnici još uvijek nije otklonjena.

image
JAVIER SORIANO/AFP/PROFIMEDIA Javier Soriano/afp/profimedia

No, hrvatska "desetka", prema pisanju Marce otprije tri mjeseca, odbila je ugovor vrijedan 40-ak milijuna eura po sezoni. Više puta je isticao kako mu je želja karijeru završiti na Bernabéuu, ali nije još sasvim jasno hoće li klub računati na njega i u idućoj sezoni. U toj bi se kombinaciji ponovno aktualizirala priča oko odlaska na Bliski istok.

Komplikacije oko povratka

Kao i Modrić, i Messi bi pustinjsku financijsku oazu žrtvovao za najvišu razinu nogometa na Starom kontinentu. Da u njemu još ima "vatre", dokazao je odvođenjem "gaučosa" na krov svijeta na katarskom Mundijalu, a kao jedina opcija, izuzev ostanka u Parizu, nameće se povratak na Camp Nou. Točnije, na olimpijski stadion na Montjuïcu, na kojemu je Messi i debitirao za katalonski klub 2004., a na kojemu će Barça iduće sezone igrati domaće utakmice zbog renovacije Camp Noua. Tihe patnje navijača rasplamsao je potpredsjednik kluba Rafa Yuste, koji je prije tjedan dana izjavio kako je Barcelona stupila u kontakt s Messijem oko potencijalnog povratka.

image
PAU BARRENA/AFP/PROFIMEDIA Pau Barrena/afp/profimedia

Ipak, "kamen spoticanja" mogle bi biti već uobičajene financijske zavrzlame u klupskim hodnicima, naročito "salary cap" La Lige, koji bi mogao biti i najveća prepreka. Posljednjih dana zakotrljala se ideja prema kojoj bi Barcelona Messiju ponudila postotak od prodaje dresova, ali i od ulaznica, kako bi nadoknadili "financijske rupe" prouzročene ligaškim limitima.

Kako sada stvari stoje, vlasnik sedam Zlatnih lopti na ljeto će biti zatočenik "ljubavnog trokuta" između Al-Hilala, Barcelone i PSG-a. Pritom se potonja opcija čini najmanje izvjesnom, s obzirom na to da ga pariška publika redovno "časti" zvižducima i uvredama…

Linker
19. svibanj 2024 11:03