LLUIS GENE
JE LI OVO SLUČAJNOST?

Messiju ostale dvije opcije! Klupska fotografija nagovijestila kako će završiti velika bitka u Barceloni

Navijačima je predstavljen nukleus renovirane Koemanove momčadi, Messijev bojkot ne može potrajati
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 04. rujan 2020. 09:38

Devet dana nakon sinova famoznog “burofaxa”, pisma ovjerenog poštanskim pečatom koji Španjolci tretiraju kao valjan sudski dokaz, u Barcelonu je u srijedu sletio i Jorge Messi. “Teško, teško će Leo ostati u Barceloni”, rekao je tata Messi, probijajući se kroz špalir dobrodošlice u zračnoj luci El Prat.


Popodne je Messi senior sat i pol vremena proveo u društvu klupskog predsjednika Josepa Marie Bartomeua, a već oko ponoći argentinski mediji objavili su vijest o potpunom preokretu u priči o bolnom nogometnom razvodu - 90 posto je izvjesno da će Messi odraditi ugovor do ljeta 2021.

image
LLUIS GENE


Dok čekaju da s relevantnih adresa dođu preciznije informacije o raspletu sage, reporterske ekipe funkcioniraju kao detektivski ili forenzički timovi. Prate 62-godišnjeg Messija u stopu, on dan provodi u svojem apartmanu i napušta ga kako bi s najstarijim sinom Rodrigom otišao na ručak. Kamera TV postaje “Deportes Cuatro” uspijeva uloviti zaslon njegova pametnog telefona pa saznajemo da otac na stražnjem sjedalu taksija čita vijesti o Barceloni: prvo pregledava klupske društvene mreže, kojima dominira vijest o oproštaju Ivana Rakitića, onda se kratko zadržava na priči o Ousmaneu Dembeleu i njegovu povratku na teren, a na kraju “scrolla” kroz natjecateljski kalendar La Lige za sljedeću sezonu.

image
LLUIS GENE


Tamo piše da Barcelona krajem rujna zagrijava motore utakmicama s Villarrealom i Celtom, a prvih dana listopada, neposredno prije isteka koronavirusnog prijelaznog roka, dočekuje Rakitića u dresu Seville. S Messijem u momčadi ili bez njega?


Nije tajna da je pater familias u Barcelonu stigao u misiji pronalaženja kompromisa i načina da mu sin, najbolji svjetski nogometaš, napusti klub kroz glavni ulaz stadiona. Zato je pojačao bok, u društvu se našao Jorge Pecourt, 47-godišnji odvjetnik iz Valencije, čija su uža specijalnost upravo ugovori top nogometaša. Pecourt je, pretpostavlja se, trebao objasniti kolegi sa suprotne strane da je njegov klijent dobro prostudirao ugovor te kako u rukama drži sve argumente da bez odštete već ovog ljeta napusti Camp Nou. Messijev odvjetnik neugodno se iznenadio kada je shvatio da na sastanku neće imati sugovornika. Predsjednik Bartomeu dao je slobodno popodne klupskim odvjetnicima, čvrsto uvjeren da je slučaj pravno neoboriv te kako bi Messi izlaskom pred Sud za radne sporove u Kataloniji samo riskirao gubitak vremena i ugleda.


Na stolu su očito samo dvije opcije: 1) Messi odlazi ovog ljeta ako kupac (čitaj: Manchester City) sa 700 milijuna eura otkoči odštetnu klauzulu ugovora; 2) Messi ostaje do sljedećeg ljeta. Treću soluciju u vidu prepolovljene odštete ili alimentacijskog paketa od “100 milijuna eura plus tri igrača” predsjednik ne želi niti pogledati. Messi u međuvremenu ne želi trenirati, i navodno kondiciju glanca igrajući padel s Luisom Suarezom.


Premda je, kad je u pitanju izlazak iz kluba, zauzeo nimalo diplomatski gard, Bartomeu je, kažu, zapravo toplo dočekao “team Messi”. On predlaže da se poderu burofaxi i zakopaju ratne sjekire i da umjesto toga “blaugrana” i Messi potpišu ugovor na još dvije godine, tamo do ljeta 2023., kada će igrač s navršenih 36 moći mirno produžiti prema nekom luksuznom “groblju slonova” u Americi, Kini ili Kataru. Ili još bolje - kada će se preseliti gore, na kat stadiona, koji će dotad već izrasti u grandiozni Espai Barça kompleks, i tamo izabrao ulogu po želji. “Dvadeset smo godina zajedno. Zašto bismo se sada razilazili, gdje Leu može biti bolje i ljepše nego u Barceloni?”, zaigrao je na emotivnu žicu tijekom sastanka.


Proračunato ili ne, Barcelona je usred krize, koji dan prije sastanka s Messijem seniorom, otvorila promotivnu kampanju za nove dresove. Središnja figura fotografije očekivano je Messi, kojem bokove čuvaju Griezmann i Dembele, a leđa De Jonge te starosjedioci Pique i Ter Stegen. Oni koji vole čitati između redaka primjećuju da s postera nisu slučajno izletjeli Busquets i Jordi Alba, kao redoviti manekeni u takvim prilikama, te da izostanak Suareza, Vidala ili Rakitića nije bilo pitanje nehotične pogreške.

Navijačima je predstavljen nukleus renovirane Koemanove momčadi, u kojoj bi strojarnicu na sredini terena, uz De Jonga, trebali kontrolirati Pjanić i Wijnaldum. Hoće li biti dovoljno da odobrovolji Messija, saznat ćemo već do kraja ovog tjedna, jer momčad je započela pripreme i Messijev bojkot ne može trajati dugo...

Linker
30. travanj 2024 10:19