ELLA LING/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ella Ling/shutterstock Editorial/profimedia
BOLESNA CIFRA

Modrić postaje najveća legenda kluba, zbog Reala odbio pet puta više novca nego je zaradio u cijeloj karijeri!

Odrekao se "bolesnog kupa novca" da bi ispunio želju igranja u Realu i iduće sezone
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. srpanj 2024. 06:54

Dan nakon spektakularne promocije Kyliana Mbappea, Real Madrid je javno objavio i potpis ugovora s Lukom Modrićem. Od osvajanja Zlatne Lopte (2018.) i automatskog produljenja ugovora do 2021., hrvatski maestro nogometa već četvrti put produžuje jednogodišnju suradnju s najmoćnijim klubom na svijetu.

Ono što neki drugi igrači, kao Sergio Ramos, nisu pristajali, a to je revizija odnosa svakog ljeta i eventualno produženje na još jednu godinu, što je Real namijenio kao protokol svakom igraču iznad 30. godine, Modrić je odrađivao bez stresa. Samouvjeren i samopouzdan stavljao se na kušnju i svaki put je Florentino Perez u smiraj natjecateljske sezone pozvao jednog od omiljenijih mu igrača, te produživao suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Ono što smo najavili i prije Eura, to je sada i službeno, Luka Modrić će igrati za Real do 30. lipnja 2025. Hoće li to biti kraj aktivne mu karijere ili se ostavljaju stvari otvorenim za sve opcije, ostaje vidjeti. Dojma smo da bi jedan od najboljih veznih igrača u povijesti nogometa doista iduće godine u ovo vrijeme mogao zaključiti fantastičnu karijeru.

image
THOMAS COEX Afp

U prošloj sezoni Modrićev status u Realu doživio je epohalnu promjenu. Prvi put u madridskom klubu, ali i u svojoj 20-ak godina dugoj profesionalnoj karijeri, prešao je u status alternative. Nije to bilo čudno s obzirom na njegovu dob i potencijal mladih veznih moćnih igrača koje je na raspolaganju imao Carlo Ancelotti. Ono što je bilo čudno to je način na koji se ta transformacija dogodila, jer trener je Modriću kazao da će biti u istom statusu ako bude na razini kao do tada.

Najteži dani

No, kapetanu Hrvatske ta opcija, da se potvrdi na istoj igračkoj razini, nije pružena, jer je od početka startao tri utakmice s klupe, uz kasnije i nekoliko povezanih utakmica u kojima nije ni ulazio na teren. Objektivno rečeno, početkom listopada Modrić je bio "izvan sebe" zbog takvog statusa i vodio je borbu sam sa sobom da prvo prihvati, a onda se prilagodi takvoj realnosti. Unutar nekoliko tjedana listopada to se i počelo događati, a to se vidjelo i na travnjaku, gdje je znao odigrati sjajne partije. Navijači Reala pružali su mu podršku i u tim težim fazama, a usporedo je ovacije dobivao i na terenima širom Španjolske i Europe.

Modrić je igrač koji je obilježio proteklih desetak godina elitnog nogometa, kako u Realu, tako i s Hrvatskom, uslijed čega je postao jedan od najpoštovanijih i globalno najvoljenijih virtuoza igre, koji su u modernijem dobu praktično u nestajanju. U prošloj sezoni je Modrić ipak skupio 31 nastup, uz 18 kao starter, odigravši u prosjeku 54 minute.

Od 27. kolovoza 2012., kad je potpisao prvi ugovor s Madriđanima, Modrić je već nakon dva dana debitirao u uzvratu Španjolskog superkupa, u prvom mu El Clasicu kontra Barcelone. Prvi trofej i simbolično otvorenje riznice koja će se do danas napuniti s čak 26 trofeja i Modrića postaviti na prvo mjesto (uz Nacha) najtrofejnijih igrača u 122 godine dugoj povijesti ovog slavnog kluba. Uz njegovo dirigiranje u sredini terena, kao dio povijesno najvećeg trija vezista (Kroos, Casemiro), Real je ostvario čak 6 Liga prvaka, 5 svjetskih titula, 4 Europska superkupa, 4 Primere, 2 Kupa kralja, 5 Španjolskih superkupova.

Na individualnoj razini uz najviše priznanje, Zlatnu loptu, The Best i UEFA naslov najboljeg u 2018., Modrić se diči sa 6 uvrštenja u najbolju postavu svijeta (FIFPro), 2 naslova najboljeg veznjaka Lige prvaka, uz po 1 Zlatnu loptu reprezentativnog (2018.) i klupskog Mundijala, 1 srebrnu klupsku i jednu brončanu reprezentativnu (2022.) loptu. Sve to uz 534 nastupa za Real (39 pogodaka, 86 asistencija) i 178 nastupa za Vatrene. Trenutno 14. igrač u povijesti Reala po nastupima, ima priliku preskočiti petoricu u idućoj sezoni i biti dio top deset Realovih legendi (Raul 741, Casillas 725, Sanchis 710, Sergio Ramos 671, Benzema 648, Santillana 645, Hierro 602, Gento 600).

Prestiže i Puskasa

Jasno je da u idućoj sezoni legenda Luke Modrića u Realu ide prema raznim ekskluzivnostima. U prvoj utakmici nakon 16. listopada Modrić će preskočiti velikana kao što je Ferenc Puskas, koji je još prije 58 godina postavio rekord igranja za Real kao najstariji igrač. Puskas je zaključio karijeru za Blancose 8. svibnja 1966. u dobi 39 godina i 36 dana. Modrić će sigurno postati najstariji aktivni igrač Realove povijesti, kao što je sigurno da će postati i najtrofejniji igrač. Kao prvi kapetan Reala, nakon odlaska Nacha, Modrić ima čak 7 prilika da podigne trofej u ime Blancosa, a već s jednim bit će najuspješniji.

Modrić je, sukladno stavovima iznesenima još prije deset godina, na pragu ostvarenja još jednog sna. Nakon što je osvojio prvu Ligu prvaka, 2014., u Lisabonu, sretan kao da će mu to biti jedina prilika slaviti euro naslov, i ne sluteći da će prerasti u jednog od najtrofejnijih laureata (i) tog natjecanja, kazao je da mu je san da preostale godine (tada je bio na pragu 29.) godine karijere odradi u dresu Reala i tu završi aktivnu karijeru. Činilo se samo euforijom, ali deset godina potom, ta je vizija na pragu ostvarenja. Da bi je ostvario Modrić je, uz raskoš svog nogometa, profesionalnu ozbiljnost i strastvenu posvećenost radu, žrtvovao i ogroman novac.

Odrekao se ‘bolesnog kupa novca‘

U brojnim ponudama koje je imao posljednjih godina strši poziv iz Saudijske Arabije. Prošle godine Saudijci su mu ponudili za trogodišnji ugovor pet puta više novca nego je zaradio u čitavoj karijeri. A zaradio je ogroman novac. Kad je to priopćio Perezu, i to ubrzo nakon što je Benzema nenadano otišao u Saudijsku Arabiju, još jednom je, i za sve vremena, stekao respekt predsjednika i svih ljudi u i oko Reala. Za ovaj novi ugovor Modrić, na čistu sa željom da zaključi karijeru u Realu, odrekao se 50% dosadašnjeg ugovora (11 milijuna) i time potvrdio ono što je govorio i prije, da mu novac neće biti prioritet u razgovoru s Blancosima.

U novoj sezoni imat će poseban status ne samo kao prvi kapetan. Odlaskom Kroosa, Modrićeva tehnička vrijednost bit će još važnija kad bude igrao. No, njegova uloga, kao najvećeg autoriteta, u procesu prilagodbe Mbappea i Endricka, odnosno homogeniziranje svlačionice prepune vrhunskih igrača i velikih ega, bit će iznimno važna. Ancelotti ga je htio za prvog asistenta "ako prestane igrati". Sada će ga imati i u toj ulozi, ali i uz opciju da mu na terenu doprinosi kad god to zatreba. Legenda Modrić traje...

Linker
18. kolovoz 2024 07:49