PRESSFOCUS/DDP USA/PROFIMEDIA
REKORDER

Modrić ruši granice: Generacije prolaze, a Real Madrid i Luka uvijek su na vrhu

Sve je stigao, nadmašio i preskočio neke od najrenomiranijih asova koja je ovaj sport uopće imao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 07:51

Kada si Luka Modrić nemaš granice. Parafraza Mbappeovih riječi "Kad igraš za Real nemaš granice" savršeno ocrtava nogometnog fenomena iz Hrvatske koji grabi i gazi po nove trofeje i pobjede.

Godinama je bio moderator BBC-a (Benzema, Bale, Cristiano) i imao lavovsku ulogu u začetku, razvoju i vrhuncu najbolje ere u povijesti Kraljevskog kluba u kojoj su od iščekivane Decime 2014. godine stigli do 15 europskih kruna, a eto ga sada za upravljačem BMV-a (Bellingham, Mbappe, Vinicius), možda ovog časa ne u ulozi prvog "pilota", iako to će se vidjeti tijekom sezone, no bitnog i iskusnog. Generacije prolaze, a Real Madrid i Luka Modrić su uvijek na vrhu.

Premijerno je kao glavni kapetan madridskog kluba podigao pobjednički pehar. Zagrlio se s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom, uzeo "kantu" i proslavio sa svojom mega momčadi koja je u Varšavi matirala Atalantu 2:0 u Europskom superkupu. Prethodno je primio čestitke Marija Pašalića i popričao s njim. Je li tema bio i oproštaj Marcela Brozovića od Vatrenih, koji je bio objavljen nekoliko sati ranije?

image
JAKUB PORZYCKI/AFP/PROFIMEDIA

Ovaj Superkup je za Kyliana Mbappea značio svojevrsni iskorak preko europske barijere jer s Paris SG-om, niti ranije s Monacom nije uspio doći do bilo kojeg UEFA-inog trofeja, premda je prava meta Liga prvaka, ali Modriću je vrijedio mnogo više. Naime, s 27 "pokala" on je najtrofejniji igrač u povijesti Kraljevskog kluba. Nacho Fernandez, koji je s Kraljevskim klubom osvojio 26 trofeja, otišao je sa Santiago Bernabeua ovog ljeta, ostao je samo Modrić.

Kada je Modrić u 76. minuti kročio u igru dočekan je odobravanjem publike, kao i na praktično svim stadionima svijeta. Uživa u maksimalnom divljenju nogometnih fanova za sve što je napravio u karijeri, ali i za igre koje i dalje nudi. Iako u madridskom Realu ima manju minutažu nego kad je bio na vrhuncu karijere. Ne bi ni sada daleko zaostajao u izvedbama ako bi imao jednak ritam nastupa. I ovako je još uvijek jako dobar.

Real Madrid ponovno očekuje žetvu, u sportu ništa nije sigurno, pa se to može i izjaloviti, no u tekućoj sezoni pucaju na još šest trofeja - Ligu prvaka, španjolsko prvenstvo, Španjolski kup, Španjolski superkup, Interkontinentalni kup, a na kraju dolazi i novo Svjetsko klupsko prvenstvo. Sedam nikad nitko nije imao u jednoj sezoni, je li trenutak da se dogodi i to? Tko zna na koliko će pehara Luka Modrić biti za godinu dana. Kad jednom prestane mogao bi brzo izgubiti primat, jer u stopu ga prati Carvajal, koji je dosta mlađi, ali to danas nije nimalo važno. Modrić uživa što tako dugo traje, što je toliko toga napravio, te kao i svaki sportaš najviše u razmišljanju o onome što će tek postići.

Real Madrid gigant je bez premca, najveći na svijetu, njegove su vitrine zlatni sef prepun bogatstva, povijest su mu stvarale legende čija će se imena spominjati dokad bude svijeta i nogometa, od Alfreda Di Stefana, Ferenca Puskasa, do Cristiana Ronalda, a više blaga nego itko za njega je skupio jedan Hrvat. Pritom Modrić nije došao s 18 ili 19 godina, nego s 27. U Dinamu je igrao do 23., pa četiri sezone u Tottenhamu. I sve je stigao, nadmašio i preskočio neke od najrenomiranijih asova koja je ovaj sport uopće imao. Premda je Real Madrid veći od svakog pojedinca i mnoge sjajne igrače čini još blistavijima, barem u jednom trenutku može se reći - Real Modrić.

image
SERGEI GAPON Afp

U njegovoj zbirci ističe se čak šest osvojenih Liga prvaka, a smo su Realovi igrači toliko puta bivali najboljima na Starom kontinentu. Osim njega Francisco Gento iz davnina, te Carvajal i Nacho. Bude li sedma kruna, Carvajal i on izdvojit će se na vrhu.

Real Madrid danas ima čak tri potencijalne Zlatne lopte - Kyliana Mbappea, Viniciusa i Judea Bellinghama, po Ivanu Perišiću taj bi zapravo trebao biti Dani Carvajal, ali ovog časa ima samo jednu stvarnu - Modrića! Tko će mu se od spomenutih kolega prvi pridružiti?

I dalje posjeduje energiju i moć za pravi nogomet, to je pokazao na pripremama, a sigurno će i tijekom sezone, koliko god kod trenera Carla Ancelottija drugu godinu imao ograničenu minutažu. Još na proljeće 2022. godine Realovi navijači su ga u jednoj anketi proglasili najvećom desetkom u povijesti kluba ispred Di Stefana i Luisa Figa. Kylian Mbappe je htio desetku, ali morao se zadovoljiti s devetkom dok je god u svlačionici. Modrić vozi dalje. Sada s BMV-om.

Tijekom hrvatskog skromnog nastupa na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, koji je završio ispadanjem u skupini i Lukinim suzama, bilo je komentara o starijim senatorima čiji nogomet nije bio dobar. U histeriji kritika neki su u isti koš s Ivanom Perišićem i Marcelom Brozovićem stavljali i njega. Potpuno krivo. Iako najstariji još je uvijek odličan, daleko bolji nego spomenuta dvojica.

Modrić je poput LeBrona Jamesa, koji je ima i osam i pol mjeseci više. Sportaš posebna kova. Vjerojatno bismo to pisali i za Perišića da ga nije zadesila ozljeda. To su jednostavno frajeri koji nogomet i košarku čine boljom igrom i čija klasi ne blijedi. Kad ne bi bilo tako, ne bi igrao tamo gdje igra. Florentino Perez i njegovi prethodnici ne dijele ugovore na lijepe oči, niti minuli rad. To su dokazali bezbroj puta.

Linker
16. rujan 2024 08:20