CRISTINA QUICLER Afp
CRNO RAZDOBLJE

‘Moramo se pogledati u lice‘: Panika kod europskog protivnika Modrih, u pomoć stiže četvrti sin legende?

Ne računajući amaterskog protivnika, posljednju pobjedu ostvarili su krajem studenog
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. siječanj 2024. 15:40

Real Betis potvrdio je tešku krizu i u španjolskom Kupu kralja. Momčad iz Seville, koja će se 15. i 22. veljače suprotstaviti zagrebačkom Dinamu u play-off rundi Konferencijske lige, lošu formu prenijela je i u natjecanje u kojem je u regularnom vremenu posljednji put izgubila daleke 2018. godine. Zatim je stiglo subotnje gostovanje kod Deportivo Alavesa, a jedna od najlošijih momčadi La Lige (15. mjesto) minimalnom je pobjedom (1:0) zaustavila Betisov put ka osmini finala Kupa.

Šesta je to utakmica u nizu u kojoj Betis ne zna za slavlje, a posljednji trijumf upisali su u prethodnoj fazi ovog natjecanja protiv četvrtoligaša Villanovensea. Ne računajući pobjedu nad amaterskom momčadi, andaluški sastav nije slavio od završetka studenog. Španjolski kritičari s Marce zato ozbiljno preispituju sposobnosti Manuela Pellegrinija, trofejnog stručnjaka koji je prije 10 godina Manchester Cityju donio titulu Premier lige, a pretprošle sezone s Betisom je podigao upravo Kup. "Pellegrinijevi rezultati zahtijevaju ozbiljnu analizu", reći će kroničari spomenutog portala, a prepun kritika na račun svoje momčadi bio je i sam 70-godišnji trener iz Santiaga.

- U lošem smo momentu, očekivao sam odgovor svoje momčadi od prve minute, ali ipak nije stigao. Bio je to jako loš dan, moja momčad nije pokazala nikakav duh niti borbenost. Moramo što prije reagirati da ne bismo izostali s pozicije koja predviđa europski nogomet u idućoj sezoni. Postoje mnoge stvari koje trebamo analizirati, i momčadski i individualno, a predanost i ambicija moraju se vidjeti u svakom našem potezu. Nadam se da će nam eliminacija iz Kupa poslužiti kao lekcija za napredak - rekao je Pellegrini nakon ogleda.

image

Manuel Pellegrini

Ricardo Larreina/imago Sportfotodienst/profimedia

Osim rezultata, analitičarima smeta pristup Betisovih igrača. Smatraju da momčad više nije motivirana i gladna pobjede, a nota je to koja ih je krasila čak i kada su dobri rezultati izostajali. Momčad stvara malen broj šansi i nije u stanju održati vodstvo, što je pokazalo šest od posljednjih 11 gostujućih susreta u kojima su poveli, pa ostali bez punog plijena. Upravo su rezultati na gostujućem travnjaku posebno zabrinjavajući, podrazumijevaju tek četiri pobjede u čitavoj sezoni, od toga su samo dvije protiv profesionalnih nogometaša.

- Teško nam je, najviše zbog navijača. Moramo jedni druge pogledati u lice i raditi više nego ikad. Samo napornim radom možemo prebroditi ovo razdoblje. Alaves? Nismo imali dubine ni oštrine, nismo stvarali šanse, bilo je ovo daleko od naših najboljih dana. Na nama je da naporno radimo i usredotočimo se na sebe. Pozitivno je što ćemo sada imat i samo jednu utakmicu tjedno, pa bismo mogli lakše napraviti korak unaprijed - sažeo je defenzivni veznjak Marc Roca.

Krizi Betisa značajnim su dijelom "kumovale" ozljede. Pellegrini u recentnom razdoblju nije mogao računati na vratara Claudija Brava, braniče Hectora Bellerina i Marca Bartru te veznjaka Guida Rodrigueza, a Nabil Fekir zbog problema s koljenom odigrao je tek dvije ligaške utakmice. Osim navedenih, u naredno vrijeme izostajat će i aduti koji su zaradili poziv na Afrički kup nacija: Youssuf Sabaly brani boje Senegala, Chadi Riad nada se debiju za Maroko, za koji nastupa i Abde Ezzalzouli.

image

Marc Roca

Ricardo Larreina/imago Sportfotodienst/profimedia

Upravo zbog osiromašenog rostera pobornici andaluškog kluba nadaju se snažnom izlasku na zimsko tržište, budući da sve ukazuje na to da s aktualnim sastavom Betis ne može ostvariti glavni cilj, a to je boravak na europskoj poziciji. Što zbog imidža, što zbog ekonomskih pogodnosti. Ipak, Pellegrini ne otkriva siječanjske planove.

- Ne želim se doticati te teme. Fokusiran sam na igru, a u narednim danima posvetit ćemo se transferima. Ako se ukaže kakva isplativa prilika, pokušat ćemo ju iskoristiti. Zasad se moramo baviti zabrinjavajućim igrama - poručio je.

Premda Pellegrini ne želi razgovarati o potencijalnim pojačanjima, Marca izvještava da je Betis ‘zagrizao‘ za Elyaza Zidanea, četvrtog sina legendarnog Zinedinea.

Radi se o 18-godišnjem lijevom beku koji od ljeta prošle godine boravi u U-19 momčad madridskog Reala, ali nije zadovoljan minutažom i pristao bi na novu sredinu. Elyaz je i sam zatražio odlazak iz Reala krajem prosinca da bi se mogao pripremiti za Europsko prvenstvo (U-19) s Francuskom, s kojom je već postao europski prvak u konkurenciji nogometaša do 17 godina 2022. Međutim, tek jedan novitet, koji još uvijek nije zaigrao seniorski nogomet, Betisu vjerojatno nije dovoljan.

Najcrnje je ovo razbolje otkad je Pellegrini zasjeo na trenersku stolicu kluba na ljeto 2026. godine Do nastavka europskih natjecanja čekaju ga Granada, Barcelona, Mallorca, Getafe i Cadiz. Obvezan je u tim susretima napraviti rezultatski iskorak, inače će Andalužani puni pesimizma u sraz s Dinamom u Konferencijskoj ligi, u kojoj slove za jedne od najozbiljnijih pretendenata za naslov.

Linker
27. travanj 2024 07:12