GIUSEPPE CACACE Afp
NOVI MANDAT

Može li Perez skinuti najvećeg? Slijedi period dominacije, a dovođenje njega u Real bio bi šlag na tortu

Aktualni predsjednik Kraljevskog kluba dobio je novi mandat u kojem će pokušati nadmašiti najvećeg
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 15. travanj 2021. 16:09

Florentino 2025 glavna je vijest ponedjeljka u španjolskom nogometu. Naime, dugogodišnji je predsjednik Real Madrida “obnovio zaruke” s klubom i ponovno izabran za predsjednika. Novi mandat će trajati do 2025. godine, a već se na ljeto očekuju velike stvari za najtrofejniji klub u Europi. Perez je prošli tjedan sazvao nove izbore za predsjednika na koje se, osim njega, nitko nije kandidirao pa je Perez bez ikakvog glasovanja automatski izabran za predsjednika kluba. U periodu žalbe koji je trajao dva dana se nitko nije oglasio.

Španjolski milijarder funkciju predsjednika Real Madrida obavlja već 18 godina. Uspjeh kojeg je Real u njegova dva mandata imao je neporeciv. Pod njime je osvojeno 5 naslova Lige prvaka i 26 naslova općenito, a uz to je komercijalno gledano podigao Kraljevski klub na sam vrh sportskoga svijeta. Upravo zbog Pereza uz Real Madrid danas vežemo pojam Galacticosa. Sve je počelo s Luisom Figom i Zinedineom Zidaneom koji su stigli kroz dvije sezone za cifre koje bi se i dan danas smatrale velikima za veliku većinu igrača (60 i 77,5 milijuna eura). Uslijedili su Ronaldo, David Beckham i Michael Owen u idućim godinama.

Doveo Cristiana Ronalda

Perez je 2006. otišao s funkcije, ali onda se 2009. vratio sa stilom i obavio dobro zapamćeni prijelazni rok koji je obilježio Real Madrid sve do danas. U istome su prijelaznom roku u klub stigli Cristiano Ronaldo, Kaka, Karim Benzema, Xabi Alonso i još nekoliko imena, a onda je na kraju sezone u klub stigao i Jose Mourinho za veliki novac. Real Madrid je te sezone 2009./10. potrošio čak 258 milijuna eura na nove igrače, cifra koju su tek skinuli deset godina kasnije s kupovinama Hazarda, Jovića i ostalih.

Dok će se Pereza pamtiti kao čovjeka koji je doveo Cristiana Ronalda u Real Madrid, koji je digao brend Reala u visine i koji je ostvario ogromne uspjehe, pogotovo u Ligi prvaka, jedan se čovjek u povijesti kluba i dalje drži iznad njega, čovjek po kojemu je stadion Santiago Bernabeu dobio ime.

Bernabeu je, osim što je bio igrač i trenirao klub, vršio dužnost predsjednika čak 35 godina, sve do svoje smrti. I dalje se radi o najtrofejnijem predsjedniku u povijesti kluba koji ima šest trofeja prednosti pred Perezom i jednu više osvojenu Ligu prvaka. Što je Cristiano Ronaldo bio za baštinu Florentina Pereza, to je Alfredo Di Stefano bio za Bernabeua, a da ne govorimo o ostalim imenima poput Puskasa, Genta ili Munoza koja su uz mnoge druge obilježili njegov mandat. Međutim, s nove četiri godine pred sobom Perez bi mogao prestići Bernabeua po osvojenim titulama. Već do kraja ove sezone ima priliku osvojiti dvije nove, LaLigu i Ligu prvaka.

Ugledne madridske tiskovine Marca i AS očekuju velike stvari od Pereza već u idućim mjesecima. Real Madrid ove sezone nije potrošio niti euro na nove igrače, dok su od prodaje zaradili okruglih 100 milijuna. Zanimljivo, posljednja sezona kada Real nije kupio niti jednog novog igrača bila je davna 1980./81. Po mnogima Los Blancosi ove sezone nadmašuju očekivanja s “mršavim” rosterom i Perez je svjestan da će na ljeto morati osnažiti momčad. Na kraju sezone nas čeka Euro gdje će Madriđani sigurno s pozornošću tražiti nova pojačanja, no osim toga neizbježna je tema mladi dvojac kojeg svatko želi: Mbappe i Haaland.
Mbappe se pokušava dovesti već godinama, no u sljedećem će prijelaznom roku Real tomu biti bliže nego ikada. Francuzu ugovor istječe na ljeto 2022., a pregovori o novom ugovoru se i dalje ne događaju s PSG-om. Dosta je jasno da se mladi Francuz vidi u većem klubu, a takvih je malo u odnosu na PSG. Parižani će biti prisiljeni na prodaju ovoga ljeta ne uspiju li Mbappeu promijeniti mišljenje, a Real će u tom slučaju sigurno biti prvi u redu. Kod Haalanda su stvari malo drukčije. Dortmund ga nema namjeru prodati ovoga ljeta jer zbog svoje solidne financijske situacije nisu prisiljeni. Iako postoji ogromna želja Pereza da se Haaland dovede, cifra koju bi Dortmund tražio je vjerojatno previsoka, čak i za Real.

Pitanje Ramosa

Real treba brojčano pojačati svoju momčad, tomu će dosta pomoći povratci s posudbi poput Odegaarda, Balea i Jovića. Očekuje se i potpis Davida Alabe, uskoro slobodnog igrača. Kada pričamo o slobodnim igračima mora se spomenuti i Sergio Ramos koji i dalje nema novi ugovor s klubom. Kapetan se ne uspijeva dogovoriti s Perezom i budućnost mu je sve izglednije u nekom drugom dresu. Luka Modrić također nema novi ugovor, barem službeno, ali dogovor za produljenje postoji.

Još jedna bitna stavka u Perezovom “novom” mandatu je obnova stadiona Santiaga Bernabeua. Projekt u kojeg je klub uložio skoro 600 milijuna eura trebao bi biti dovršen do kraja iduće sezone. Trebao bi, nakon što se navijači vrate na stadione, biti podloga za novu eru kluba.

TROFEJI U PEREZOVOJ ERI

5 Liga prvaka

5 naslova prvaka Španjolske

2 Kupa kralja

5 španjolskih Superkupova

5 svjetskih prvenstava

4 UEFA Superkupa

Linker
24. travanj 2024 02:50