ANDER GILLENEA/AFP
Veliko nadmudrivanje

Na Sergija Ramosa, koji testira svoju snagu, se vrši pritisak ali na kraju će kapetan morati popustiti

Kada se ukazala prilika za ogromnu zaradu u Kini, tražio je od Pereza da ga pusti besplatno...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. siječanj 2021. 20:53

Prije pet godina Real Madrid je bio u turbulenciji jer se grubo rastajao od svoje legende, Ikera Casillasa. Florentino Perez ima svoje kriterije i za njega je vratarska ikona bio na zalasku, te mu je ponudio jednu godinu ugovora. Casillas je odbio, kao što je to učinio potom i Pepe, nekad Raul i drugi veterani. Svi su smatrali da su zbog zasluga zasluživali barem 2 ili 3 godine ugovora bez obzira što su zagazili u četvrto desetljeće.

U vrijeme Casillasova ružnog opraštanja Sergio Ramos imao je 29 godina. I danima je opterećivao eter pitanjem svog produženja ugovora. Ramos je to činio na uobičajen mu način, pogotovo podržan od brata koji mu vodi poslove. U medije su puštene informacije da je Mancheter United spreman ponuditi basnoslovne uvjete da preseli na Old Trafford. Naposljetku, suočen i s kritikama oko Casillasova odlaska predsjednik Reala je potpisao petogodišnji ugovor Ramosu za 12 milijuna eura neto po sezoni.

Modrić se dogovorio

Taj pisani dogovor istječe u lipnju ove godine. Kako nije bilo produženja do danas, Sergio Ramos može pregovarati s drugim klubovima. Španjolski sportski dnevnici o tome već mjesecima uporno pišu, često spajajući priče i Luke Modrića i Lucasa Vazqueza, još dvojice igrača kojima u lipnju istječu ugovori.

Prije svega treba naglasiti da je Luka Modrić praktično dogovorio produženje ugovora za još jednu sezonu. Čeka se još formaliziranje tih dogovora. Kapetan Hrvatske je odavno isticao da mu je u Madridu odlično i da bi mu najveća želja bila zaključiti svoju fantastičnu karijeru upravo u Realu. Pritom je, uz prvi potpis 2012., u tri navrata produživao i poboljšavao svoje ugovorne odnose s klubom. Ono što je posebno važno, bilo je to uvijek na inicijativu Reala.

On je, pak, u ponašanju bio suprotan Sergiu Ramosu, jednostavno se ponašao i dalje kao klupski vojnik i igrao odlično. Naposljetku su iz Reala reagirali po logici i pozvali ga na dogovor, pri čemu je Modrić postupio onako kako je govorio. Prihvatio je i godinu dana ugovora, i neznatnu korekciju dosadašnjih obveza, koje su i dalje top kriterija kakve i zaslužuje po igrama. Modriću je rečeno da će se iduće jeseni opet razmatrati opcija o dodatnoj godini ugovora bude li njegov učinak održan na aktualnim razinama.

Htio u Kinu

Kapetan Reala ima drugačije postavke. Prije godinu i pol dana, kada se ukazala prilika za ogromnu zaradu u Kini, tražio je od Pereza da ga pusti besplatno u ime minulih zasluga. Perez nije htio ni razgovarati, i kapetan, čija je odštetna klauzula 800 milijuna eura (Modrićeva je bila 700), jako je loše prošao u medijskom pritisku kojeg je usmjeravao na klub. Navijači su bili dodatno razočarani njegovim egocentrizmom i stalnim kukanjem, te su ga zasuli kritikama i uvredama. Ramos se morao resetirati odmah, pa je sazvao konferenciju za novinare, nakon što se “proslavio” objavom intervjua sa samim sobom na osobnom profilu društvenih mreža!

- Ja bih igrao za Real Madrid i besplatno! - patetično je naglašavao.

On je top igrač i sasvim je logično da ima visoke financijske apetite, jer vjerojatno postoje drugi klubovi spremni iskoristiti situaciju, te mu ispuniti želje. PSG to ne krije, stidljivo se provlačila i teza kako bi ga i Guardiola odmah doveo. No, ako i jest točno da bi PSG platio 20-ak milijuna eura njegovu godišnju gažu, plus premiju za potpis (jer nema odštete) u istoj visini, činjenica je da bi Sergio Ramos definitivno postao persona non grata u Realu i njegovu okruženju. Nakon 16 godina uspješnosti, da kapetan napusti Real zbog nekoliko milijuna eura više, to bi zbilja za njega bilo žalosno.

Ramos je svjestan toga i zato teško prelama tu dvojbu. Njemu se iz Reala nipošto ne ide, ali želi i barem 15 milijuna eura neto plaće i obvezno tri godine ugovora. Kako je u 35. godini Perez je smatrao da mu čini već veliki ustupak time što mu je, kao kapetanu, spreman ponuditi dvogodišnji ugovor. Ramos očito do sada nije prihvatio i taktizira. Je li spreman maksimalno podignuti razinu animoziteta i Realova svijeta, nakon što je postao jedinstveni lik španjolskog nogometa, koji je osvojio sve što se moglo osvojiti s klubom i reprezentacijom, igrajući sjajno, a zvižde mu gdje god nastupa (pogotovo u rodnoj Sevilli)?

U taj rasplet ne vjerujemo i bliži smo varijanti da će Ramos ostati Realov kapetan, a potpisi će proći u atmosferi “srdačnosti i osjećaja zajedništva” s klubom. U medijima će svakako obje strane nastojati sebe prikazati pobjednikom pregovora...

Perezova poruka

U svim tim spletkama Luka Modrić je dodatno osnažio svoju popularnost kod navijača, medija i klupske uprave.

- On je simbol svih vrijednosti koje promiče povijest najvećeg kluba na svijetu - kazao je Florentino Perez. Je li to bila i određena poruka onom koji nosi vrpcu i licitara?

Je li kombinacija s Alabom pritisak na Sergia Ramosa?

S. Ramos predvodi svlačionicu koja je, navodno, odbila da se igračima drugu sezonu zaredom smanje prihodi za 10% zbog posljedica pandemije. Jedan od argumenata je, kako navode novinari, to što se Real sprema na ljeto za velike investicije. Nakon što su se fokusirali na gradnju stadiona i štednju u prošloj godini, Perez i društvo kane potrošiti zalihe u dovođenje Mbappea i Camavinge. To su tržišne operacije koje će koštati oko 300 milijuna eura samo u odštetama.
K tome je u tijeku i akcija da se Bayernova “disidenta” Alabu dovede u Madrid. Austrijanac je odbio uvjete Bavaraca za produženje ugovora. Alaba je tražio 12,5 milijuna neto, ali Bayern nije pristao, te je ponudio maksimalno 10 milijuna (20 bruto) eura. Je li medijsko špekuliranje da je Alaba blizu Reala jedna vrsta pritiska na Ramosa? Teško je reći, ali u Realovoj svlačionici znaju da taj igrač neće doći ispod 15 milijuna eura plaće, a uz to što nema odštete mogao bi dobiti i premiju od 20 milijuna eura.

Niti Lucas Vazquez nije zadovoljan ponudom koju je dobio od uprave

U sjeni kapetanova slučaja odvija se i dramatika situacije njegova i Modrićeva velikog prijatelja Lucasa Vazqueza. Vazquezu je Real ponudio produžetak, ali očito su uvjeti bili nedostatni za igrača. Odbio je pristojno, pazeći da netko ne bi to shvatio kao aroganciju. S obzirom da spada u četvrti razred primanja, Vazquez je očito željan da mu Real prizna vrijednosti barem minimalnim napredovanjem. S bzirom da mu je to možda i najvažniji ugovor (ima 29 godina) logično je da želi dobiti i više od aktualnih 3,1 milijun eura plaće.

Linker
20. travanj 2024 09:59