ANDER GILLENEA
4 PREOSTALA KANDIDATA

Na tron se vraća čovjek iz zlatnog doba Barcelone? ‘Želim da Leo bude s nama na novom stadionu!‘

Predsjednički izbori u klubu s Camp Noua održavaju se 24. siječnja, a mogli bi biti povijesni.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. siječanj 2021. 11:05

Josep Maria Bartomeu neslavno je okončao svoj predsjednički mandat u Barceloni. Pod pritiskom nadolazećeg referenduma na kojem su se članovi trebali izjasniti o (ne)povjerenju, prvi čovjek katalonskog giganta odlučio se sam povući, a Barca bi uskoro trebala dobiti njegovog nasljednika. U međuvremenu do izbora i ustoličenja Bartomeuovog nasljednika klub vodi Carlos Tusquets kao privremeni predsjednik.

Predsjednički izbori najavljeni su za 24. siječnja ove godine, a već se po broju potpisa potpore kandidatima može zaključiti da je Joan Laporta glavni favorit za povratak na prijestolje. On je već bio na čelu kluba od 2003. do 2010. godine, a sad je prikupio 10.257 potpisa potpore, što je četvrti najveći broj potpisa članova u povijesti predsjedničkih izbora.

Kredit iz zlatnog doba

Njegov glavni suparnik Victor Font skupio je 4.710 potpisa članova te bi mogao zatrebati potporu ostalih kandidata koji su otpali iz utrke. Agusti Benedito i Pere Riera još su ranije otpali iz predsjedničke utrke, a minimalnih 2.257 potpisa za pravovaljanost kandidature nisu uspjeli pribaviti ni Jordi Farre i Fernandez Ala. Uz Laportu i Fonta, kandidaturu su potrebnim brojem potpisa potvrdili i Toni Freixa (2.821) te Emili Rousaud (2.501). Osim broja potpisa, predsjednički kandidat mora zajamčiti i uplatu od minimalno 124,2 milijuna eura...

- Napredujemo s pobjedničkim mentalitetom, ali favorita nema - rekao je Laporta, koji kod članova ima veliki kredit iz zlatnog doba Barcelone kad je Pep Guardiola s Messijem, Iniestom, Xavijem i ostalim majstorima nizao trofeje.

image
ANDER GILLENEA

Između ostalog, Laporta se zalaže za ostanak Lionela Messija u klubu. To je pitanje od iznimne važnosti u ovim izborima, jer Argentinac je pred izlaznim vratima Camp Noua, s ugovorom koji mu istječe na ljeto i bez previše želje za nastavkom suradnje. Međutim, njegovo nezadovoljstvo je prije svega utemeljeno na Bartomeuovim potezima, pa nije nemoguće da promijeni svoju odluku o odlasku nakon izbora novog predsjednika.

- Želio bih da 125. rođendan kluba možemo proslaviti na novom stadionu i da Leo bude s nama. Pitanje stadiona nije lako jer su potrebne dvije godine za izgradnju. Messijev slučaj je lakši. Bilo bi vrlo lijepo kad bismo za dvije godine obljetnicu osnutka obilježili s Messijem. Ja govorim istinu, ja sam onaj s najviše iskustva i odlučnosti, a imam i najviše vjerodostojnosti u njegovim očima. Ispunjava me ponosom što mi govori da sam ispunio sve što sam mu rekao. Ako ću biti predsjednik, vidjet ću što mu mogu ponuditi, u skladu s mogućnostima kluba kad su u pitanju financije i sportska perspektiva. On želi ponovno osvojiti Ligu prvaka s Barcelonom i mi ga moramo uvjeriti da će to biti moguće - naglasio je Laporta.

Victor Font je svojim projektom “Da budućnosti” i pritiskom na bivšeg predsjednika Bartomeua koji se naposljetku povukao, dobio određene bodove kod članova, no ostaje upitno koliki su mu izgledi protiv Laporte. Svoju je kandidaturu pripremao godinama, s idejom modernizacije i okretanja onome što dolazi.

Koemanov ostanak

- On je prošlost, mi smo budućnost. Normalno je da za bivšeg predsjednika zna cijeli svijet i da njegov mandat evocira lijepe uspomene. Logično je da je on favorit, ali nostalgiji moramo suprotstaviti budućnost. Svi se volimo prisjetiti dobrih vremena, ali za izgradnju budućnosti kluba ne možemo se vraćati u 2003. godinu, kad je tu bila momčad koje više nema. Samo s novim idejama i novim vodstvom možemo se suočiti s izazovima budućnosti - poručio je Font.

U slučaju da bude izabran za predsjednika, Font je najavio da će klupu Barcelone preuzeti legendarni veznjak Xavi Hernandez. Laporta se o toj temi još ne želi izjašnjavati, smatra da je prerano, no neke informacije govore da ima povjerenja u aktualnog stratega Ronalda Koemana...

Pandemija prijeti predsjedničkim izborima

Izborna kampanja potrajat će tjedan dana, a samo pravo glasa imat će samo punoljetne osobe koji su najmanje godinu dana članovi kluba, pod uvjetom da ih klub nikad nije suspendirao iz članstva. Ipak, nije potpuno sigurno da će se predsjednički izbori u Barceloni održati baš 24. siječnja. Različiti izvori već su dojavili da je odgoda vrlo vjerojatna, a razlog je pandemija koronavirusa, odnosno lockdown u Kataloniji koji službeno traje do ove nedjelje. Međutim, izvori iz kluba i Vlade tvrde da bi stroge mjere mogle biti produljene jer brojke zasad nisu dobre...

Novog predsjednika čekaju veliki dugovi

Jedan od problema koji će dočekati novog predsjednika je i financijska situacija koja je daleko od idealne. Pandemijska je godina donijela 200 milijuna eura minusa, a ukupno se dugovanje navodno popelo do milijardu eura, s tim da bi 420 milijuna eura duga trebalo podmiriti do kraja ove godine. Barcelona oko 70 posto svog proračuna troši na plaće i transfere, niti jedan klub za primanja svojih igrača ne izdvaja više. Uzmimo samo primjer Messija, koji je u posljednjem produljenju ugovora 2017. uz povišicu plaće od 100 milijuna eura dogovorio i dva dodatna bonusa vrijedna oko 78 milijuna eura. Prva rata od 39 milijuna isplaćena mu je tek u srpnju prošle godine, a dugo odgađanje bilo je jedan od razloga koji su ga ponukali na odluku o odlasku iz kluba. Drugih 39 milijuna Barcelona će Messiju isplatiti u osam rata tijekom sljedeće četiri godine.

Laportini trofeji s Barcelonom

4 prvenstva Španjolske
1 Španjolski kup
3 Španjolska superkupa
2 Lige prvaka
1 Europski superkup
1 Klupsko SP

Linker
14. siječanj 2021 11:05