JAVIER SORIANO Afp
VELIKA KRIZA

Najteži dani: I sjajni Slovenac priznao da je stanje u klubu alarmantno, veliki trener na odlasku!?

Domaći poraz od fenjeraša lige dodatno produbio probleme momčadi koja je još uvijek aktualni prvak
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 18. veljača 2022. 06:04

Ako je nedavni težak poraz na Camp Nou od Barcelone (2:4) bio debakl momčadi Atletico Madrida, kako onda da nazovemo poraz u srijedu kod kuće od Levantea, uvjerljivo najgore momčadi La Lige, u zaostaloj utakmici 21. kola? Rojiblancosi su doma izgubili sa 1:0 u, po mnogima, najgoroj utakmici sezone, čime su nastavili rezultatsku noćnu moru.

Neispunjena očekivanja

Levante je, naime, do ovog susreta imao samo jednu pobjedu u cijeloj sezoni, te je zaostajao osam bodova za pretposljednjim Cadizom. Ukratko, riječ je o momčadi od koje nitko ne očekuje ništa osim posljednjeg mjesta, odnosno nije očekivao do ove srijede. Poražavajuća je i činjenica da je to prva pobjeda Levantea u gostima u cijeloj sezoni, ušli su u taj susret sa samo dva remija i devet poraza u gostima.

Pogledajmo Atleticov učinak ove sezone. Nakon 24 kola Rojiblancosi se nalaze na petom mjestu tablice La Lige sa 39 bodova, iza Barcelone (39) i ispred Real Sociedada (38), ekipe koje obje imaju utakmicu manje. Betis ima četiri boda prednosti na trećem, a Sevilla i Real Madrid su već daleko u dvoznamenkastoj prednosti.

image

Diego Simeone

AFP

Podsjetimo, Atletico je aktualni prvak Španjolske, koji je prošlo ljeto bio favoriziran za obranu titule ili barem pokušaj toga. Real Madrid je ostao bez Ramosa i Varanea, Barcelona bez Messija, sve u istom prijelaznom roku, a Atleticu se vratio Griezmann. Uz njega su stigli i De Paul i Cunha kao pojačanja momčadi koja je već sposobna osvojiti titulu. Stoga, očekivalo se da će Simeoneova momčad svakako biti u vrhu tablice, a uz to i napasti Ligu prvaka, kojoj su kroz prethodno desetljeće bili toliko blizu.

Ovo što se događa s Atleticom ove sezone je ipak daleko od svega toga. Govorimo o najgoroj dionici u Simeoneovih deset godina na klupi madridskog kluba, a Argentincu po prvi put u mandatu prijeti plasman gori od trećeg mjesta. Točnije, Atletico je 2012. godine završio peti u ligi. Simeone je u prosincu 2011. preuzeo klub koji je bio deseti na tablici, te ga do kraja sezone doveo do petog mjesta. Od tog kraja 2012. do danas, Simeone je s Atleticom ispisao nevjerojatnu povijest, te niti jednom nije završio ispod trećeg mjesta. Godine 2014. i 2021. su bili prvaci, a u dva navrata su bili i drugi.

Bez obećanja

Sada je Atletico, međutim, u krizi kakvu Simeone još nije osjetio. U posljednjih šest službenih utakmica Atletico ima četiri poraza, uključujući i ispadanje iz Kupa u osmini finala, što je četvrta godina zaredom da ne ulaze u najboljih osam. Štoviše, ako pogledamo širu sliku, Atletico sada ima čak devet poraza u posljednjih 16 službenih utakmica. Simeone je nakon gafa s Levanteom bio poprilično rezerviran u konferenciji za novinare, te je na pitanja odgovarao jednostavno, bez velikih obećanja:

- Nismo u poziciji da objašnjavamo stvari, ljudi žele činjenice. Ovo je realnost. Mnogi će misliti da je teško doći do mjesta koja vode u Ligu prvaka, ja smatram da nije. No, dosta je pričanja, riječi su dosadne, vrijeme je da se dokažemo kroz igru - rekao je nakon poraza Simeone: - Izgubili smo veliku priliku. Moramo poraditi na sebi kako bismo se trgnuli - dodao je argentinski trener.

Kako se i inače događa u ovakvim situacijama, određeni španjolski mediji cirkuliraju glasine o Simeoneovoj smjeni na kraju sezone, odnosno kako Atletico već priprema dovođenje novog trenera. Točnije, novinar Manu Carreno sa španjolskog radija Cadena SER tvrdi da je klub već u razgovoru s neimenovanim trenerom oko preuzimanja na kraju sezone. Dodao je i kako Simeone ne vjeruje svima u klubu, smatra da nisu baš svi uz njega ‘’do kraja’’. No, ako je ijedan trener u elitnom nogometu zaslužio povjerenje kluba nakon slabe dionice, to je Diego Simeone.

image

Jan Oblak

OSCAR DEL POZO Afp

Alarmantno stanje

Da je stanje momčadi alarmantno potvrdio je i slovenski reprezentativni vratar Jan Oblak, čije inače briljantne statistike pate zbog ove loše sezone Atletica. Naime, Oblak je već na 34 primljena gola u dosadašnja 24 kola, dok je prošle sezone u 38 kola primio samo 25 pogodaka. Ovo mu je uvjerljivo najgora sezona po toj statistici otkad je na vratima Atletica, a do kraja je još više od trećine prvenstva.

- Pozicija u kojoj se nalazimo je alarmantna. Ovaj klub mora bolje. Pričanje nam neće pomoći, treba podići razinu ako mislimo izboriti Ligu prvaka - rekao je Slovenac poslije poraza od Levantea, u kojem je Šime Vrsaljko igrao od 65. minute.

Akanji novo pojačanje za ovo ljeto?

Atletico već priprema novo pojačanje, prijeko potrebnog novog stopera u obrani koja ove sezone itekako kaska. Govorimo o 26-godišnjem Manuelu Akanjiu, Švicarcu i članu Borussije Dortmund kojeg ćete vjerojatno pamtiti po odličnoj igri na Euru prošle godine, gdje je sa Švicarskom dogurao do četvrtfinala.

Akanji, kojeg se procjenjuje na 30 milijuna eura vrijednosti, privukao je pažnju i drugih europskih velikana poput Manchester Uniteda i Juventusa. Akanji je stoper koji za reprezentaciju igra u sredini s trojicom u posljednjoj liniji, no u klubu je u posljednjih nekoliko sezona pokazao da može zaigrati i na desnom boku.

Linker
24. travanj 2024 22:19