Senatori Sergio Ramos i Luka Modrić
 OSCAR BARROSO Dppi Via Afp
ZIDANE TJERA PO SVOME

Ne mogu stalno Modrić i društvo spašavati Real! Lukin nasljednik odlazi, Hazard sliči na bivšeg igrača..

Nema velikih odluka u Madridu, barem ne za sad. Ideja je odgoditi pitanje trenera do lipnja. Iako...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. siječanj 2021. 23:17

Prije nekoliko dana u kup utakmici Rome, koja je iznenađujuće poražena od Spezie 2:4, dogodio se veliki gaf domaće klupe. Naime, team menadžer je previdio da je trener Fonseca već mijenjao pet igrača, te je "dopustio" i šestu u produžetku. Da je Roma i prošla, kažu kroničari, izgubila bi za zelenim stolom. Takav gaf koštao je mjesto team menadžera Gianlucu Gombara (28), jer je, kažu, novi vlasnik iz Amerike, Friedken ogorčen neprofesionalnošću. To je, kažu, najava da će i treneru Fonseci, uskoro, pokazati vrata ukoliko se nešto ne promijeni u igri i rezultatima momčadi...


Alcoyano je klub koji je lani igrao četvrtu ligu. Sretni ulazom u Segundu B, treći rang španjolskog nogometa, bili su euforični kada su doznali da im u Kupu Kralja slijedi Real Madrid. Igračima nižih razreda to je uvijek specijalan trenutak i kažu ironično kroničari i nakon sramotne srijede za Real, radovali su se razmjeni dresova sa najvećima, a dobili su skalp...


Zinedine Zidane je poseban tip po karakteru. Ima neku svoju projekciju stvarnosti u kojoj ga ne diraju uobičajene loše ili dobre reakcije javnosti nakon utakmica.

image
)
JORGE GUERRERO Afp


- Što god bilo ovako ili onako, vi ćete iznositi neke svoje ideje - kazao je ZZ gotovo nakon svakog od 6 poraza koji su opterećivali njegovu zbilju sa Realom u ovoj sezoni. Za divno čudo Francuz je ponovio tu mantru i nakon 7.poraza, koji nije običan poraz. "Sramota", to je najveća ispisana riječ na naslovnicama Marce i AS-a, nakon što je Alcoyano, sa golmanom od 41 godine, naposljetku i sa 10 igrača u produžecima eliminirao Real iz Kupa Kralja.

Iako je u svim dosadašnjim mu porazima u Kupu, kojeg nije osvojio ni kao igrač a ni trener Reala, Zidane bio metom kritika, ova čudna eliminacija sa donedavnim četvrtoligašem, a sada trećeligašem nije mu promijenila retoriku...


- Sramota? Ne smatram da je ovo sramota jer u nogometu se mogu uvijek dogoditi ovakve stvari."


Zidane de facto ima pravo. Real Madrid je do sada doživio čak pet sličnih eliminacija sa nižerazrednim klubovima. Uzrok? Kvaliteta igrača sigurno nije, ali svakako jest kvaliteta pristupa i kakvoća odnosa u svlačionici. U ovom ružnom porazu Real je igrao sa tzv. B momčadi, ali je Zidane u nastavku uvodio Kroosa, Asensia, Benzemu, pa Hazarda, da popravi ono što se činilo da se kida kroz utakmicu. Alcoyano se borio junački, na lošijem terenu su se snalizili sve bolje kako je vrijeme odmicalo, a Real sve gore. Naposljetku, slijed okolnosti, unatoč igraču više i evidentnom propustu suca koji je previdio klasičan jedanaesterac na Militaou (nije bilo VAR-a), išao je na ruku domaćinu. Real nema nikakav alibi, ni u sucu, terenu, ni u izostancima Ramosa, Modrića, Carvajala...


U Realovim uredima, za sada, nema naznaka da bi došlo do promjene trenera. Pričalo se o tome već u 2-3 navrata od ljeta, kad god bi momčad ušla u krizu rezultata. Ona bi međutim tada reagirala važnim pobjedama i zatomili svaku polemiku. No, kada jedna momčad tijekom sezone uđe u 2-3 krizne situacije, dakle ponavlja ih, onda je jasno da nešto ne štima. Je li problem Reala trener Zidane i njegov (ne)dosljedni stil rada, ili je, kako sve glasnije ukazuju kritičari problem što ne vjeruje u alternative i uglavnom igra sa 12-13 istih igrača? Treba podsjetiti da su mediji prošle i prošlih sezona veličali Zidaneovu umješnost da involvira 20-tak igrača u projekt, odnosno da se svi osjećaju dijelom momčadi i dijele zasluge za uspjehe. Sada mu se uglavnom zamjera sve suprotno. Te da mu malo igraju Valverde, Isco, Militao i drugi, pa se eto veterani kao Ramos, Modrić i Benzema ne uspijevaju osvježiti.

Simbol tih kritika svakih tri mjeseca ima drugo ime. Danas je to Martin Odegaard, mladi Norvežanin koji je u medijima tretiran ljetos velikim nasljednikom Luke Modrića. Kad ga je Zidane vratio sa posudbe iz Sociedada pisale su ode o Odegaardu i Zidaneovoj lucidnosti da ga odmah dovede, a ne za godinu dana. No, igrati u Realu je sasvim druga priča i iako je dobivao u početku više šansi, Norvežanin nije pokazao ni približno opuštenost igre iz Sociedada. Kada su se stvari počele ponavljati brzo je Zidane promijenio kurs. Vratio je u puni pogon i Modrića i povijesno među najjačim veznim linijama kluba, sa Kroosom i Casemirom. I kako je to izgledalo bolje malo po malo je Zidane zapostavljao i Odegaarda, pa po sličnim kriterijima i Isca, Marcela, Militaoa, Mariana, čak i Viniciusa, donedavno i Jovića, i Mariana Diaza.


Sada su stvari eskalirale zato jer su senatori načeti umorom i ne mogu stalno biti oni koji će vaditi kestenje iz vatre. Courtois, Ramos, Varane, Casemiro, Modrić, Kroos i Benzema su oni na koje Zidane slijepo računa.

Svi ostali su na vagi.

To je doprinijelo, kažu kritičari, da se alternative opuste i prepuste, pa i kada dobiju šansu onda njihove igre nisu na razini. Kako se to ponavlja onda onaj dio analitičara koja neće odmah uprijeti u trenera, ističe kako te igre i "ispadi" kao u kupu sa Alcoyanom, pokazuju da su zapravo navedeni igrači prosječni i kako bez istinskih lidera veterana ne uspijevaju pokazati vrijednosti koje Real treba.

U tom smislu prozivaju vodstvo na čelu sa Perezom, jer su "skupili" plejadu prosječnih igrača po cijenama top igrača, koji sada ne žele napustiti klub jer jako dobro žive i novac koji primaju ne mogu zaraditi nigdje drugdje. Izuzetak se pokazao sada Odegaard, koji je shvatio da je "zatvoren" i želi opet ići na posudbu da bi igrao. Poseban slučaj je Hazard koji liči na bivšeg igrača, a ne zvijezdu iz Chelsea i Belgije, koji je plaćen 100 milijuna eura. Slijedi sudbinu Balea, još jednog sa stotkom uloga, ali koji je nekoliko godina ipak činio velike stvari u Realu. Dok se nije počeo ozlijeđivati i više misliti na golf nego na trening i nogomet. Hazard je praktično ozlijeđen otkako je došao, a njegov pristup očituje se i u tome da se prvog dana u Valdebebasu pojavio sa 10-12 kilograma viška...!?


Perez taktizira. Vodi svoju borbu za Super ligu, gradi stadion i svoju ideju momčadi. Još nije obnovio ugovor Ramosu, nije objavljeno ni produženje Modrića, Vazquez je odbio prvu ponudu gotovo sa indignacijom zbog manje plaće, potpisao je, kažu upućeni kroničari, Alabu za ogromnu plaću (11 milijuna eura?), želi pošto poto nagovoriti Mbappea. Gleda na biznis i još od momčadi traži da se odreknu 10% plaće. Što mu baš još ne uspijeva kao prošle godine...


Zidane je tvrdoglav tip. I sigurno radi greške, pogotovo u procijeni igrača (inicirao kupovinu Jovića, vratio Odegaarda ranije od predviđenog...), lutanju sa taktičkom postavom i ne uspijevanju da homogenizira svlačionicu odnosno opet uspostavi atmosferu da su svi važni.


No, puno se toga što klub krivo radi slama i na njegovim leđima. Sve je to znao i prije povratka na klupu pa zato nema nekog alibija. Možda i zato ide dalje po svome, kako najbolje misli, a ionako će, kako kaže, novinari pisati što hoće, a klub odlučivati kako hoće. Do lipnja? Pao je u kratkom roku u dva natjecanja, Super kupu i Kupu Kralja. U prvenstvu je Atletico odmakao sa dvije utakmice manje i ako ih pobijedi biti će 10 bodova zaostatka.

Praktično se u veljači može dogoditi da i prvenstvo postane nemoguća misija. Ostaje još Liga prvaka i prepreka zvana Atalanta. Nakon Alcoyana momčad iz Bergama utjeruje još više straha u kosti blancosa...

Linker
01. svibanj 2024 23:29