Joselu

 THOMAS COEX Afp
IPAK NIJE ‘PROČITANA KNJIGA‘

Nenadani junak Reala čista je suprotnost Bellinghamu: ‘Anti-Galacticos‘ dugo je lutao, sada ruši sve sumnje

Koliko god se činilo da je svaka njihova pobjeda ‘križni put‘, brojke govore o dominaciji Kraljeva
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. listopad 2023. 15:56

Iako njihova igra ne daje dojam apsolutne dominacije, Real Madrid u drugu rundu C skupine Lige prvaka u uzavreli Napulj stiže kao prva momčad španjolske ljestvice i, gledamo li bodovni učinak (21), najbolja ekipa u Ligama petice. Istina, La Liga zabilježila je više odigranih kola (8) od Premier lige, Ligue 1, Serie A (svi po 7) i Bundeslige (6), ali čak i da aktualnim liderima unaprijed upišemo maksimalne bodove do osme runde, samo bi Bayer Leverkusen prikupio više od Kraljeva.

Besplatno dovedeni veteran

Dakle, Real ipak jest dominantan, koliko god se činilo da je svaka njihova pobjeda "križni put", ostvarena nesigurno, neuvjerljivo ili na jedvite jade. Pritom se, prema dosad viđenom, u prvom planu nalaze dva čovjeka odluke. Jasno, prvi je Jude Bellingham, kupljen za 103 milijuna eura, najavljivani i već potvrđeni junak, 20-godišnji dečko od spektakla koji je osvojio madridska srca u rekordnom roku. Drugi je čista suprotnost Bellinghamu. Joselu Mato, poznatiji kao samo Joselu, veteran u 34. godini života, besplatno doveden na posudbu iz drugoligaša, u startu stavljen pod povećala sumnje.

Zar će mjesto jednog Karima Benzeme preuzeti centarfor koji je već potratio svoju šansu u Realu (u Castilli od 2009. - 2012.) i najbolje nogometne godine potrošio lutajući po drugorazrednim klubovima, a prošle sezone s Espanyolom ispao u La Ligu 2? Opravdano su se pitali Madridisti, nije ih uvjerila ni činjenica da je Joselu bio treći strijelac lige (16) nakon Roberta Lewandowskog (23) i Benzeme (19). Pratitelji su zbunjeno podizali obrve uz razumnu pretpostavku da Joselu može sličiti Benzemi jedino ako se obrije na "jedinicu". Izgledniji je scenarij da će ga dočekati sudbina Luke Jovića, Mariana Diaza ili nekog drugog neuspjelog projekta Kraljeva, mislilo se. On neće puniti mreže, prodavati dresove, vladati naslovnicama... Može se reći, francuskog Galacticosa zamijenio je domaći "anti-Galacticos".

Mjesec dana kasnije i uoči susreta s Napolijem, Joselu je adut kojeg navijači jedva čekaju ponovno vidjeti na djelu, baš kao Bellinghama ili, s napuljske strane, Victora Osimhena. Pažnju i poseban tretman vojske Madridista, koja mu je skandirala ime već u drugom kolu, zaradio je na račun četiri postignuta pogotka i dvije asistencije, ali i ostalim, brojčano nemjerljivim dobrima koje donosi Carlu Ancelottiju.

Ancelottijeva garancija

- On je moja garancija u napadu, živa opasnost u protivničkih 16, odlično igra glavom i leđima okrenut od čuvara. Nemamo igrača takvih karakteristika, koji će kvalitetno pokriti čitavu suparničku polovicu, a onda i zabijati golove - govorio je Ancelotti sredinom rujna, kada se narativ španjolskih medija, u ovom slučaju Marce, već promijenio iz "Joselu ne može biti udarni napadač" u "čestitke Kraljevima na dovođenju veličanstvene devetke".

Joselu je tradicionalni tip centarfora, karakteristikama bismo ga mogli usporediti s vječno podcijenjenim Olivierom Giroudom. Više pridonosi igri bez lopte u nogama, s 192 centimetra visine poprima ulogu ‘target-mana‘ i zadatak mu je privući čuvare spuštanjem prema sredini i stvoriti prostor za brzince poput Viniciusa. Svaki njegov kontakt s loptom svest će se na potez ili dva koji će nerijetko biti ključni u izgradnji ili presudni po završetku akcije, a Ancelotti ga posebno cijeni i zbog angažmana u obrani. Budući da je u Joseluu, kako zasad stvari stoje, pronašao istinsko rješenje u špici, Talijan će možda odbaciti novu formaciju (4-3-1-2) i vratiti Viniciusa na lijevo krilo. Ionako je takav nacrt rezultat izostanka prave devetke, a ispostavlja se da ju je Real ipak pronašao. Pritom se Florentino Perez nije morao "isprsiti" na tržištu.

Joselu je ove godine ušao i u reprezentaciju Španjolske, prvi poziv dobio je kao 32-godišnjak. Iskazao se pogotkom Italiji za finale Lige nacija u kojem se Furija okitila zlatom pored srebrnih Vatrenih, a pored toga broji još tri gola u preostalih pet nastupa. Ostalo mu je još jedino da se iskaže na najvećoj klupskoj pozornici - u Ligi prvaka. Održi li ovakav kontinuitet, čovjek koji je slovio za već "pročitanu knjigu" mogao bi ispisati još pobjedničkih priča, te u domu Kraljeva možda postati i glavni faktor iznenađenja aktualne sezone.

Linker
20. svibanj 2024 00:07