Xavijeva Barcelona izgelda sve bolje

 AFP
KATALONSKI BEDEM

Nije Xavi promijenio način igre, nego su puno fokusiraniji u obrani, a odlazak jednog igrača je bio ključan

Mate Bilić za SN komentira činjenicu da su Katalonci primili samo šest pogodaka u 16 prvenstvenih ogleda.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. siječanj 2023. 06:02

Kad Barcelona pobjeđuje 1:0 ili drugim rezultatom bez primljenog gola, s najčvršćom obranom u La Ligi, na terenu ratobornošću i žestinom odgovori Atleticu te bi joj Diego Simeone najranije zapljeskao, samo da te večeri nije bio izravan protivnik, na prvi bi se pogled činilo da se nešto neobično događa. Je li to metamorfoza ili neka druga dijagnoza? Katalonski mediji likuju: “Barcin obrambeni sustav s povijesnim rekordom”. Xavijeva momčad primila je samo šest pogodaka u prvih 16 prvenstvenih nastupa što je izjednačenje najboljeg defenzivnog dometa od 1986./87. Čak 36 godina je prošlo da nisu tako uspješno čuvali vrata.

List El Mundo Deportivo naglašava:

- Xavijeva Barca još je jednom i protiv Atletica pokazala da se zna braniti... Ter Stegen ima 12 utakmica bez primljenog gola. Uspjeli su ga svladati jedino Real Madrid triput te Real Sociedad, Espanyol i Osasuna.

Medij sklon Blaugrani vjeruje da je to uvod u osvajanje naslova prvaka. Ili barem tako prezentira čitateljima.

Je li to Xavi promijenio “modnog mačka” pa tjera novi stil, odustaje li Barca od svojeg nogometa ili je samo njezina defenziva okrenula ploču - umjesto pacifizma počela je forsirati ratnu stategiju te na protivnika više ne ide “kruhom” nego “puškom”? Mnogi su se znali nahraniti i osladiti pred Barcinom golom, a sad u španjolskoj ligi sve izgleda drugačije.

- Ne, Barcelona nije revidirala filozofiju igre, i dalje ima isti DNK-a - odgovorio je Mate Bilić, nekadašnji Vatreni i nogometni trener koji surađuje s nekoliko španjolskih klubova po pitanju potrage za igračima.

Barcelona je dakle svoja, igra kombinatorno i napadački, protiv Atletica je imala 59 posto posjeda lopte, nije se zabila u bunker, izgradila “kineski zid” i poštimala strategiju igre na 1:0. No, učvrstila je obranu, djeluje s više angažmana, trke i koncentracije što u španjolskom prvenstvu daje rezultate iako se u Ligi prvaka nisu nauživali sretnih večeri. Nije se dogodila metamorfoza, njihov je pristup i dalje osvajački, a ne rovovski. Nekad je bilo i sreće što nisu dobili koji pogodak, kao u ogledu s Atleticom koji je imao šanse. U sudačkoj nadoknadi Araujo je ispred gol-crte spasio nakon što je Antoine Griezmann već poslao loptu kraj Ter Stegena.

image

Marc-Andre ter Stegen je primio samo 6 golova u 16 utakmica

AFP

Barcini dometi i dalje su upitni kad dođu dvoboji na najvišoj razini, što bi trenutačna igra donijela protiv najjačih europskih rivala? Teško daju golove, pogotovo kad nemaju Roberta Lewandowskog koji je odradio prvu od tri utakmice kazne. Iz Lige prvaka su ispali, u Europskoj ligi čeka ih Manchester United u nokaut fazi. Bit će zanimljivo. Prvi je ogled na Camp Nou sredinom veljače.

- Dolaskom Xavija trebalo je vremena da se određene stvari poslože i igra uštima, ali on nije odstupio od Barceloninog modela te je dao šansu igračima iz omladinskog pogona. Današnjoj Barceloni još nedostaje nekoliko stvari, primjerice mirnoće, no svi očekuju da će s vremenom iz ovog što gledamo izrasti ponovno pobjednička ekipa. I dalje pokazuju neke slabosti, uostalom od Atletica su mogli primiti pogodak jer još uvijek u pojedinim situacijama imaju previše otvoren gard. Drugi je problem što su prema naprijed dosta zaigrani i zato ne zabijaju šanse koje bi trebali, kao što je bilo u prvih petnaestak minuta nedjeljnog ogleda. No, i kad su Xavi i Inesta igrali trebalo im je vremena kako bi se reklo: “Ovo je stroj!”. Naznake prave Barcelone se vide, ruka Xavija je evidentna kroz zahtjev da se igra brže. Protiv snažnog i agresivnog Atletica demonstrirali su kvalitetu, dominirali dobrim dijelom susreta i to bez Lewandowskog, što je ohrabrujuće za njih - analizirao je Bilić, te se na činjenicu da je katalonska momčad primila tek šest golova u Prvenstvu referirao:

- Brže reagiraju u fazi obrane, cijela ekipa, fokusiraniji su, a i imaju dobrim dijelom novi zadnji red. Nije to više Piqueova družina. Tražili su čvrstinu i dobili je. Odlazak Piquea je najbitniji, nakon što se povukao dobili su na koncentraciji i znanju što hoće. Pokazao je respekt prema Xaviju i klubu svjestan da je došao kraj, zato treba pohvaliti njegov potez što se oprostio. Za osvajanje prvenstva trebat će dodatno podmazati stroj jer morat će davati više nego što sada nude kako bi bili ispred Reala. Bitno je da Barca ne djeluje tromo kao lani i na startu sezone, a ujedno da nije odstupila od svojeg načina igre.

image
AFP

Bilić hvali Busquetsa koji je od mnogih osporavan već duže vrijeme.

- Jako im je bitan, nosi kapetansku vrpcu, radi korekcije, zatvara, pomogne stoperima, usporava igru suparnika, iako njegov tempo nije kao nekad, jedan je od ključnih igrača. Sviđa mi se što su u zadnjoj trećini jako okomiti - Dembele igra odlično, Fati je sve konkretniji, Ferran Torres, Gavi, Pedri... Barcelona dobiva svoje stare konture, ali da bi bila što je bila nedostaje joj super zvijezda poput Messija ili nekad Ronalda, Ibrahimovića... Lewandowski je izvrstan, ali ipak nije taj mega-igrač. Možda ga stvore iz Pedrija, Fatija ili nekoga trećega. Ili da ga kupe u ljetnom prijelaznom roku. Barca je uvijek imala najveće svjetska asove poput Cruyffa, Maradone, Laudrupa, Figa.

Već ovaj tjedan moguć je El Clasico. U španjolskom Superkupu u Rijadu Real igra u srijedu polufinale s Valencijom, a Barcelona u četvrtak s Betisom, dobiju li oba favorita bit će to finalni ogled mitskih rivala. U nedjelju navečer.

- El Clasico je velika utakmica i sve su opcije uvijek otvorene. U prvenstvu će biti mrtva utrka, ne mogu kazati da će Barcelona biti prvak jer Real je dominantan. Osim toga siječanj je najgori mjesec, pogotovo nakon Svjetskog prvenstva koje je neke stvari poremetilo. Sada je stvara madrac bodova za travanj. Barci neće biti lako održati sadašnji korak u Prvenstvu - zaključio je Mate Bilić koji je u Španjolskoj igrao za Zaragozu, Almeriju, Sporting Gijon, Cordobu i Lleidu.

Linker
03. svibanj 2024 17:56