THOMAS COEX Afp
NOVO PRIZNANJE

Nikome Bernabeu ne priređuje tako gromoglasne ovacije i skandiranja kao Luki

Hoće li Luka Modrić biti u srpnju u Valdebebasu, kada počinju pripreme Reala za novu sezonu?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. prosinac 2023. 09:42

Samo je još legenda Ferenca Puskasa ispred njega. Nitko prije, a ni poslije mađarskog fenomena nije postigao gol za Real Madrid u dobi 38+ godina. Luka Modrić nije uspio (još) to učiniti u Ligi prvaka, ali jest u La Ligi, gdje je kroz 11 godina u dresu Kraljevskog kluba ostavio trag za sva vremena. Nije zato čudno da su u madridskom sportskom dnevniku AS odabrali kapetana Reala i Hrvatske kao jednog od 21 sportaša koje će nagraditi na svojoj proslavi sporta. Najbolji vezist prošle dekade, tako je službeni naziv priznanja kojeg je Modrić dobio u madridskom Kraljevskom Teatru u ponedjeljak navečer...

Ova jesen, za razliku od svih prošlih, bila je osobito teška za Modrića. U Realu se suočio sa statusom rezerve, praktično prvi put otkako je zaigrao profesionalni nogomet. Tema Modrićeve klupe bila je u vrhu zanimanja madridskih medija i povod mnogim polemikama, kako za i protiv takvog stava Carla Ancelottija. Ove jeseni Modrić je odigrao 967 minuta u 19 utakmica, što je prosjek od tek 51 minutu. Kad izdvojimo LP, onda je to 60,4, a u nacionalnom prvenstvu 47,5 minuta. Definitivno najslabiji status u njegovoj karijeri.

Teško je to Modrić podnosio, iako treba objektivno kazati da je Realov stav s posljedičnim izborima trenera donekle bio logičan. Modrić ima 38 godina, Real stvara novu momčad za bližu perspektivu, s više mlađih i prije svega fizički moćnih igrača. Ako je nešto bilo sporno u tom ponašanju kluba i trenera prema Modriću onda je to zanemarivanje dogovora kojeg su imali proljetos, dok su razgovarali o ugovoru.

Priča o uvjetima trajala je 2 minute, a uvertira je bila Modrićevo pitanje Ancelottiju i Perezu, vide li ga kao ravnopravnog konkurenta za igranje ili mu ugovor nude zbog minulog rada. Nije krio Modrić ni njima, a ni medijima sukus razgovora. U slučaju da je dobio odgovor koji nije išao u pravcu statusa da se može izboriti za poziciju na terenu, te da će onda igrati neovisno o godinama, kapetan Vatrenih ne bi produžio ugovor. Imao je više poziva, deseterostruko, pa i više vrijednih ponuda iz svih alternativnih tržišta (SAD, Saudijska Arabija, Katar, Japan...), te bi sigurno otišao. Igrati. Jer to mu je najvažnije u kontekstu nastupa na Euru 2024., gdje će zaključiti svoju Vatrenu eru (od 2006. i SP u Njemačkoj) tamo gdje je praktično počela.

Luka Modrić je svojevrstan fenomen nogometa i zato što pored svih nedaća, nesklonih mu uvjeta, uvijek iz sebe izvuče maksimum. Činio je to sa 20, 30, čini to i sa 38 godina. Njegov nogomet protiv Villarreala je u nedjelju navečer primorao i nesklone mu kroničare (vodeći u Marci) da mu odaju priznanje za fantastičnu partiju. Asistencija, pogodak, greda, vezivanje linija, preciznost pasa, dijagonale i kratki pasovi, okomice, dribling, duel, oduzimanje lopte, cijeli paket u jednom. I kad se očekivalo da će ga Carlo Ancelotti zamijeniti u finišu, da dobije po tko zna koji put ovacije Santiago Bernabeua, Talijan ga je drugu utakmicu zaredom ostavio cijelu utakmicu na terenu!

image
CORDON PRESS/DDP USA/PROFIMEDIA

Kao da je Modrićevo lansiranje plastične boce vode, kada je ljutito reagirao na nelogičnu zamjenu kod Betisa, bila prijelomna da ga Ancelotti tretira kako temeljem učinka zaslužuje. A ne kako temeljem godine rođenja stereotipno određuje njegov status...

Već u nedjelju poslije utakmice madridski portali bili su prepuni analiza i hvalospjeva za Modrićevu igru. Među inima su kroničari Marce i AS-a imali sličnu tezu. Jude Bellingham je fantastičan, daje golove i već je nakon 4 mjeseca zaslužio posebnu pjesmu navijača Reala (Hej Jude). No, nikome Bernabeu ne priređuje tako gromoglasne ovacije i skandiranja kao Modriću. I bilo je tako i ovaj put, kada je 70.500 madridista, na utakmici posebne prilike da se ekskluzivno doživi igranje pod zatvorenim (novim) krovom raskošno rekonstruiranog stadiona. Na tribinama poseban je gost bio Endrick, novi "fenomeno Ronaldo", koji je impresioniran viđenim kazao "jedva čekam zaigrati s ovim fenomenima".

Hoće li Luka Modrić biti u srpnju u Valdebebasu, kada počinju pripreme Reala za novu sezonu, i gdje će predstavljanje ovog novog brazilskog wunderkinda biti poseban event za 70-ak tisuća navijača? O tome kroničari AS-a, stidljivo i neki u Marci, snažno podupiru još jednu godinu ugovora "jer Modrić igra kao da mu je 28 i zašto ga se odreći kad je još uvijek prevaga u momčadi". To je naravno i posljedica njegove sjajne spremnosti i dojma kako na terenu uspijeva činiti sve ono što je i činio prije dok je postajao ikona madridista. Utakmica s Villarrealom samo je raskošna potvrda svega toga.

No, ima li smisla ta priča, druga je tema. U Madridu se stavovi okruženja mijenjaju kao i vrijeme. Jedna kriva partija i sve se zanemaruje. Ovisi i kakva će biti berba trofeja do lipnja. Modrić će proljetni dio sezone sigurno igrati u Realu. Što će nakon toga biti ostaje za vidjeti. Klub će iznijeti svoj stav, ali kako god bilo, možda je upravo ovaj val izuzetnih pohvala najbolji okvir da se u ljeto Realova i hrvatska nogometna legenda odluči na zaključenje veličanstvenih mu nogometnih storija, onako kako je zaslužila fantastična mu karijera.

Uz opće uvjerenje da je mogao još, bilo bi teže otići, ali u kontekstu nove potvrde vječne klase bilo bi zapravo optimalno...

Linker
02. svibanj 2024 12:44