Messi bi mogao otići na kraju sezone i to besplatno
 AFP
VELIKI PAD PRIHODA

Nogomet u crvenom! Barcelona i Real Madrid će se izvući, ali ovim klubovima prijeti totalni kolaps!

Barcelona ipak neće u stečaj zato što ima odlično zaleđe, a posjeduje i vrlo vrijedne nekretnine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2021. 08:05

Kada najbogatijim nogometnim klubovima padaju prihodi, mediji će izvješćivati o milijunima i milijardama izgubljene dobiti, ali i potencijalu da se izvuku iz gliba. No, kako li diše srednji sloj, koliki klubovi više nemaju za plaće i ne znaju što će biti sutra? U dugačkom razdoblju blagostanja nogometaši su navikli na bajoslovne zarade, menadžeri su se “osladili“, nogometna industrija je bila koka koja nese zlatna jaja i danas vlada šok.

Ni vlasnici i čelnici klubova, niti igrači, treneri i njihovi agenti, ne mogu se pomiriti, pogotovo priviknuti na činjenicu da novac ne stiže kako su zamislili. Mnogi su klubovi ponovno počeli živjeti na dug. Potraje li natjecanje pred praznim tribinama krenut će masovni bankroti. Danas se ipak još svi nadaju da će korona izgubiti bitku, a svijet “prodisati“. Da neće doći do dramatičnog i totalnog financijskog sloma.

Barc˝a neće u stečaj

Revizorska kuća Deloitte objavila je kako je Barcelona i dalje klub s najvećim godišnjim prihodom u svijetu, a istodobno sama Barcelona je priznala da joj prijeti stečaj te ovog časa ima 730 milijuna eura kratkoročnih dugova. Od toga 265 milijuna bankama, a gotovo 200 milijuna drugim klubovima na ime transfera. S čime će se morati boriti sljedeći predsjednik.

Dakle, po Deloitteu, koji vodi takozvanu financijsku ligu, Barcelona je u sezoni 2018/19. bila klub s najvećim prihodom, radilo se o 840 milijuna eura. U međuvremenu priljev joj je pao za čak 125 milijuna pa je u sezoni 2019/20. ostao na 715,1 milijun eura. No, i s time Barca je još uvijek na vrhu liste dvadeset najbogatijih nogometnih klubova. Prati je Real Madrid koji je stigao vrlo blizu sa 714,9 milijuna eura, treći je Bayern sa 634,1. U prvih pet još su Manchester United s 580 milijuna i Liverpool sa 558,6 eura.

Ukupan prihod tih TOP 20 u sezoni 2019/20. pao je za 1,1 milijardu eura i došao na 8,2 milijarde, a predviđanja su da će tekuću završiti s dvije milijarde manje. Barca i Real prednjače zato što su komercijalno najprivlačniji. Ostali su bez brojnih izvora, pogotovo ulaznica, ali Real je na ime marketinga čak povećao priljev za osam posto. Tako je sada razlika svega 200.000 eura. No, oni imaju i goleme troškove i zato su se u ljetnom i ovom prijelaznom roku ponašali vrlo štedljivo. Više su zaradili od prodaje nego što su kupovali.

Barcelona ipak neće u stečaj zato što ima odlično zaleđe, a posjeduje i vrlo vrijedne nekretnine. To su u prvom redu stadion Camp Nou i okolno zemljište, kao i njezin sportski kamp. Novi predsjednik bit će prisiljen zatražiti dodatne kredite i reprogramirati dug. Zato će kod izbora biti važna i njegova solventnost i vjerodostojnost. Eto, doguralo se do toga da jedna Barcelona ovog ljeta nužno mora prodavati igrače kako bi opstala kakvom je danas znamo. Banke joj prve sjede za vratom. Glavnim odgovornim smatra se bivšeg predsjednika Josepa Mariju Bartomeua koji je optužen za katastrofalno upravljanje tijekom proteklih godina. Zbog toga je i projekt novog Camp Noua na čekanju.

Dugačka povijest dugova

- Nogometni klubovi nisu uvijek bili profitni, zdravi poslovi. Imaju dugu povijest gubitaka, traženja zajmova i ulaganja vlasnika. Poteškoće nisu novost. No, i Barcelona i Real su veliki brendovi i njihova sposobnost da dođu do novaca nema premca. Ipak, ako korona potraje sumnjam da će biti dobro za kompletan nogometni ekosustav - kazao je Sam Boor, menadžer u Deloitte Sports Business Group.

Linker
16. travanj 2024 15:45