SPORTS PRESS PHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Sports Press Photo/Ddp Usa/Profimedia
POHVALA I JASNA PORUKA

‘Nogometni Federer‘ ne smije odigrati još samo 10 utakmica, nije još zabio svoj posljednji gol za Real

Punih 37 i pol godina, a majstor je još uvijek majstor, i uvijek će to i ostati
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. veljača 2023. 23:11

Šifra 37-159, nije tu riječ o nekoj tajnoj, kodiranoj poruci, riječ je o punih 37 godina i 159 dana, koliko je Luka Modrić imao u srijedu kad je ušao u igru u 68. minuti utakmice, u kojoj je Real pobijedio Elche 4-0 u 21. kola La Lige.

Kraljevski je klub lagano slavio protiv slabog protivnika, smanjio je prednost Barcelone na osam bodova. Modrić je u igru ušao u 68. minuti - ponovno nije bio starter, ali opet je pokazao koliko mu je malo potrebno. Zabio je najljepši pogodak utakmice, za zaključnih 4-0. Nakon što su igrači Elchea izgubili loptu, Modrić ju je dodao Rodrygu, a Camavinga ju je nakon toga s lijeve strane vratio na rub kaznenog prostora. Luka si je oslobodio prostor za udarac i pogodio 90 stupnjeva nemoćnog vratara Badije.

Ancelottijeve pohvale

"Nogometni Federer nije još zabio svoj posljednji gol za Real", vratili su se španjolski mediji staroj "mantri", i to taman kad se počelo pisati o tome da mu je Carlo Ancelotti pronašao zamjene. "Sve je manje potreban Realu", to je rečenica zbog koje se neki novinar morao posuti pepelom. Bio je to Modriću šesti pogodak za Real ove sezone, četvrti u prvenstvu; bio je to i prvi Lukin pogodak nakon što je na SP-u u Kataru osvojena bronca. Nije neki statistički posebno težak podatak, no ovim je golom Modrić postao najstariji strijelac u La Ligi ove sezone. Nekadašnji napadač Manchester Cityja, a sada Cadiza, Alvaro Negredo u ovoj je sezoni zatresao mrežu s 37 godina i 27 dana. Prije samo nekoliko dana osvojio je Luka naslov svjetskog klupskog prvaka, spremivši u svoju riznicu 22. trofej u karijeri.

Osim gole usporedbe Modrića sa švicarskim teniskim majstorom, novinari su u Marci istaknuli ono ključno: "Ovo Modriću ne smije biti posljednji gol za Real, on u karijeri ne smije odigrati još samo deset utakmica na Santiago Bernabéuu. Drugim riječima - gospodo iz uprave Reala - produžite ugovor sa svojom "desetkom", kojoj na kraju sezone istječe ugovor. Poruka je to i Realovom treneru Carlu Ancelottiju, koji nakon SP-a štedi i rotira Modrića, koji je umoran od napornog ritma. No, treneru Reala ne treba nitko da mu "soli pamet" te je hvalospjevima komentirao novu odličnu partiju hrvatskog kapetana.

- Meni je Luka vrlo važan, vjerujem da to svi znaju. Ne mogu uvijek iste igrače stavljati u prvih 11, moram rotirati. Kroos je ranije ušao s klupe i zabio, a sada je to ponovio i Modrić. Njih su dvojica sposobna zabijati i kada ulaze s klupe. Ne znam hoće li se svi složiti s time, ali statistika tako pokazuje.

Ni Luka se ne buni, možda mu i odgovara ovaj ublaženi ritam nakon Katara.

"Luka je moj mentor"

Što, pak, treba dodati riječima Eduarda Camavinge:

- Više volim igrati u sredini nego na lijevom braniču. Od Luke i Kroosa učim od prvog dana u Madridu. Nema boljih mentora od njih - rekao je 20-godišnji Francuz, koji je, da ponovimo, Modriću asistirao za pogodak. Do kraja sezone ostalo je još 17 kola u La Ligi (teško će Real dostići Barcelonu), tu su još Liga prvaka, u kojoj Real igra osminu finala protiv Liverpoola, te španjolski kup, gdje ih čeka Barcelona u polufinalu. Pregršt novih izazova.

Inače, Real je poveo pogotkom Asensija u 8., do poluvremena je Benzema realizirao dva jedanaesterca (31., 45.), a zatim je Luka dao svoj doprinos... Ostaje nadati se kako će tako i nastaviti te da će zaista, kao i lani, Modrić dobiti još jednu sezonu u najtrofejnijem klubu na svijetu, u kojem je stekao status jednog od najboljih. Kad je već u ovoj fazi zabio šest golova, izjednačivši svoj najbolji golgeterski učinak u Realu iz 2021., čemu naprasno prekidati "brak" koji savršeno funkcionira...

Linker
23. lipanj 2024 10:50