OSCAR J BARROSO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Oscar J Barroso/shutterstock Editorial/profimedia
REZIME POLUSEZONE

Nova dramatična utrka Barcelone i Reala! ‘Samo je pitanje vremena kada ćemo početi igrati sve bolje‘

Zasigurno najveće razočaranje dosadašnjeg dijela španjolskog prvenstva predstavlja Sevilla
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. studeni 2022. 18:17

Završen je prvi dio sezone u španjolskom nogometnom prvenstvu, i ne treba biti preveliki nogometni znalac kako bi se zaključilo da će bitku za naslov prvaka voditi Barcelona i Real. Aktualni prvak iz Madrida u ovom trenutku za vječnim rivalom zaostaje tek dva boda, riječ je o doista maloj razlici koja se može nadoknaditi u jednom kolu. Barcelona je na 37, a Real na 35 bodova.

- Dobro smo započeli sezonu, potom smo potkraj jeseni naišli na male poteškoće, no ostvarili smo naše ciljeve. Napravili smo dovoljno, osvojili smo 35 bodova, što je više nego u prošloj sezoni. S obzirom na to da smo odigrali puno više utakmica nego u isto vrijeme prošle godine, te da nam je nedostajao Karim Benzema koji je prošle sezone postigao 50 pogodaka, istina je da smo potkraj bili i malo umorni – kaže Realov trener Carlo Ancelotti.

image

Carlo Ancelotti

RONNY HARTMANN Afp

Nakon pobjede protiv Cadiza legendarni talijanski stručnjak našalio se kako će dobro spavati te noći jer je odradio posljednju konferenciju za novinare.

- Vratit ćemo se treninzima 1. prosinca, nakon toga ćemo igrati neke prijateljske utakmice. Igrači koji se vrate sa Svjetskog prvenstva imat će 10 dana za odmor. Oni koji će igrati u finalu također će odmoriti 10 dana, te će biti na raspolaganju za utakmicu s Valladolidom – informirao je Ancelotti.

Taj susret na rasporedu je 31. prosinca, kad se nastavlja sezona u La Ligi. A drugi dio sezone na vrhu čeka Barcelona, u kojoj zahvaljujući posljednjim dobrim rezultatima u prvenstvu vlada dobro raspoloženje. Nije proteklo previše vremena od razočaranja u Ligi prvaka, no Katalonci su to ostavili iza sebe. Europska liga vjerojatno neće biti njihov fokus u nastavku sezone, ipak bi osvajanje naslova prvaka Španjolske imalo znatno veću težinu. Posljednju titulu Barca je osvojila 2019. godine, nakon toga je dvaput slavio Real, a jednom Atletico Madrid.

Nakon poraza u El Clasicu, momčad Xavija Hernandeza uspjela se vratiti na pobjedničku stazu te je upisala pet uzastopnih pobjeda i iskoristila Realove kikseve protiv Girone (1:1) i Rayo Vallecana (2:3) kako bi ga preskočila na prvenstvenoj ljestvici.

Iako je eliminacija u grupnoj fazi Lige prvaka drugu godinu zaredom ostavila velike upitnike, iako je bilo dosta kritika na račun trenera, Xavi i njegovi igrači nisu se na to previše osvrtali. U današnjem nogometu stvari se mogu vrlo brzo promijeniti, pa ni u Kataloniji nisu previše plakali zbog svojih neuspjeha, već su se posvetili radu i traženju dobitne formule za preostala natjecanja.

- Samo je pitanje vremena prije nego što počnemo igrati sve bolje – kazao je Robert Lewandowski, vodeći strijelac La Lige s 13 postignutih pogodaka kojima je priložio i četiri asistencije.

Katalonci, uz Real, imaju najbolji napad španjolskog prvenstva s 33 postignuta pogotka, no impresivan je učinak njihove obrane koja je primila svega pet golova u dosadašnjih 14 kola. Tri od tih pet zabio im je Real u derbiju, a po jedan su postigli Real Sociedad i Osasuna. A najviše problema s ozljedama bilo je upravo u obrani. Stoperske pozicije morali su pokrivati nedavno umirovljeni Gerard Pique te lijevi bek Marcos Alonso, no uspio je Xavi proći kroz to teško razdoblje bez većih posljedica kad je u pitanju domaće prvenstvo.

Dva su gostujuća trijumfa dodatno podigla samopouzdanje Xavijevim igračima. Riječ je o pobjedi protiv Valencije na Mestalli (1:0) pogotkom Lewandowskog u trećoj minuti sudačke nadoknade, te o preokretu protiv Osasune u Pamploni s igračem manje. U toj utakmici Barca je slavila s 2:1, a za pobjedu je zabio Raphinha u 85. minuti.

image

Xavi Hernandez

MICHAL CIZEK Afp

Paralelno s borbom za bodove na terenu, klupski dužnosnici vode velike bitke kako bi doveli u red klupske financije, koje su pod vodstvom bivšeg predsjednika Bartomeua izmakle kontroli. Novi-stari čelnik Joan Laporta nabavio je novac na razne načine, između ostalog i zaduživanjem, sve kako bi momčad ostala koliko-toliko konkurentna. No, trebalo je nastaviti i s ne baš popularnim smanjivanjem igračkih primanja

- Zbog ograničenja koja su nametnuta pravilima La Lige i financijskim pair-playom, struktura plaća je sad puno bolje uravnotežena. Više nema onako velikih razlika kakve su postojale ranije. Igrači sada znaju koliko tko zarađuje, nema poslovne tajne. Tko nije zadovoljan, može otići u drugi klub – objasnio je Jordi Cruyff, sportski direktor Barcelone.

Što se tiče ostatka La Lige, velika borba vodit će se za treće i četvrto mjesto, odnosno za plasman u Ligu prvaka. Od trećeg do devetog mjesta razlika je samo pet bodova, a trenutačno peto mjesto drži Atletico Madrid koji nakon lošeg otvaranja sezone za Barcelonom zaostaje velikih 13 bodova.

No, zasigurno najveće razočaranje dosadašnjeg dijela španjolskog prvenstva predstavlja Sevilla. Momčad koja se natjecala u skupini Lige prvaka skupila je skromnih 11 bodova u 14 kola, te se trenutačno nalazi u zoni ispadanja. Otkaz je dobio Julen Lopetegui, ali ni Jorge Sampaoli nije uspio podići Andalužane...

Wolvesi žele Realov dvojac

Julen Lopetegui naslijedio je Bruna Lagea na poziciji menadžera Wolverhamptona te je odmah bacio oko na potencijalna pojačanja iz La Lige. Bivši trener Seville potpisao je ugovor na godinu u pol, a na Molineux bi već u siječanjskom prijelaznom roku želio dovesti dva igrača madridskog Reala. Estadio Deportivo javlja da je Lopetegui zagrijan za braniča kraljevskoga kluba i jednog od njegovih kapetana Nacha Fernandeza te za napadača Mariana Diaza.

Obojica imaju ugovor do kraja sezone, s tim da su Blancosi spremni pustiti Diaza, no s Nachom će ipak ići malo teže te se može očekivati da će mu na Bernabeuu biti ponuđeno produljenje ugovora. (gčm)

Tebas pozvao Piquea da podrži desničare

Predsjednik La Lige Javier Tebas priznao je da podržava Vox, stranku s krajnje desnice političkog spektra u Španjolskoj. Riječ je o stranci čije članove zbog njihovih stavova optužuju za islamofobiju, homofobiju, seksizam i ostalo, a bliski su stajalištima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Tebas je komentirao izjavu donedavnog stopera Barcelone Gerarda Piquea koji je najavio kako će biti ‘Javier Tebas‘ u njegovom novom eSports pothvatu, ali je dodao da ‘ipak neće glasati za Vox‘.

- Nadam se da će ipak glasati za Vox, a ne znam hoće li biti Javier Tebas. Da ima 1 % problema koje ja imam s La Ligom, tada bi već dobio glavobolju – izjavio je Javier Tebas. (gčm)

Linker
19. travanj 2024 10:29