JOSEP LAGO Afp
MNOGIMA IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

Novi aduti Reala: Carlo Ancelotti oživljava karijere skupocjenih i već prekriženih zvijezda!

Povratnik na klupu Kraljevskog kluba na početku mandata daje prilike ranije otpisanim igračima
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 11:23

Carlo Ancelotti je svoj novi mandat na klupi Real Madrida i novu ligašku sezonu otvorio s Garethom Baleom i Edenom Hazardom u vrhu napada uz, naravno, Karima Benzemu (4:1 pobjeda na gostovanju kod Alavesa). Dalo se već iz pripremnih utakmica iščitati da Ancelotti računa na Balea i Hazarda, no mnogima je ta odluka svejedno stigla kao iznenađenje.

Prošle su dvije sezone te pozicije često pokrivali Asensio ili Rodrygo desno, a Vinicius Jr. lijevo, s time da je i Valverde ponekad bio rješenje koje bi često dovelo i do promjene cijelog sustava. Tu se još nadmetao i Isco, ali i njega je s vremenom otpisao Zinedine Zidane. Španjolcu se prošle sezone znatno smanjila minutaža. Najčešće je ulazio s klupe i gotovo nikada na te krilne pozicije. Međutim, pred Garethom Baleom i Edenom Hazardom je, po svemu sudeći, nova prilika da ožive svoje karijere.

Njih dvojica se kod Zidanea nisu naigrala iz različitih razloga. Kod Velšanina je to bila kombinacija ozljeda i svađa sa Zidaneom, s time da bi znao u potpunosti izostati s popisa za utakmicu ponekad i u situacijama kada je bio potpuno zdrav. Prošlu sezonu je proveo u Tottenhamu, gdje se na početku karijere probio kao ogroman talent, na posudbi. Tu, nažalost po njega, nije imao sreće, pa je prvu dionicu posudbe bio ozlijeđen. Zaredale su se čak tri različite ozljede, pa je do nove godine upisao samo četiri ligaška nastupa.

image
JOHANN GRODER Afp

U nastavku sezone je Bale proigrao, iako nije bio igrač za svih 90 minuta. Imao je dobra razdoblja pred kraj zime i pred kraj same sezone. Postigao je 16 pogodaka, što je sasvim solidna brojka s obzirom na minutažu koju je imao. Dodajmo na to i 3 asistencije. Bale je, kada sagledamo brojke, prošlu sezonu u Spursima u prosjeku svakih 87 minuta direktno sudjelovao u pogotku, što je apsolutno dobar učinak. Usporedbe radi, evo brojki od nekoliko krilnih igrača koje smatramo kremom današnjice - Riyad Mahrez je prošle sezone izravno sudjelovao u pogotku svakih 150 minuta, Sadio Mane svakih 149 minuta, Raheem Sterling svake 142 i pol minute, Federico Chiesa 122 minute, te Mohamed Salah svakih 113 minuta.

Lionel Messi je tu bio na vrhu s pogotkom ili asistencijom svakih 80 i pol minuta, dok je Neymar na 83 minute. Naravno, Bale je zbog ozljeda i čestih ulazaka s klupe imaoznatno manju minutažu od navedenih igrača, pa se možemo zapitati bi li zadržao ovakav prosjek da je igrao više, ali njegov učinak u tim minutama koje je odigrao bio je neupitan.

image
JOSEP LAGO Afp

Mnogi će stoga biti u pravu kada tvrde da se i dan danas radi o vrlo iskoristivom igraču. Velšaninu je Carlo Ancelotti već dobro poznat, jer je upravo Talijan bio trener kada je Bale stigao u Kraljevski klub 2013. godine. I kod njega je Bale igrao sjajno, pogotovo u prvoj od dvije sezone koliko je Ancelotti vodio Madriđane. U drugoj ga je sezoni nakon pada forme Ancelotti javno branio od navijača i medija, koji su ga žestoko kritizirali. Međusobno poštovanje i dobar odnos su očiti, nešto što je nedostajalo između Zidanea i Balea, pa će Bale sada, po svemu sudeći, biti prva Realova opcija ispred Asensija/Rodryga, te ima zadatak opravdati povjerenje talijanskog stručnjaka.

Hazardovo vrijeme u madridskom Realu je, pak, do sada bilo sve samo ne dobro. Karijeru su Belgijca u posljednje dvije sezone obilježile ozljede, zbog kojih je propustio više utakmica nego što ih je odigrao. Pojačanje 14 milijuna eura skuplje od Garetha Balea (115 - 101 milijun eura) nije pružilo niti blizu onome što je Velšanin dao u prve dvije sezone. Prikupio je do sada tek 5 pogodaka i 8 asistencija u dvije sezone. Imao bi u razdobljima kada je bio zdrav često status prvotimca, ali pri kraju prošle sezone je i to izgubio, pa mu je Zinedine Zidane najčešće davao petnaestak minuta pri kraju utakmica.

Carlo Ancelotti je ipak, čini se, spreman dati novu priliku Belgijcu u nadi da će ga ove sezone ozljede zaobići. Hazard je započeo sezonu u prvoj postavi protiv Alavesa i to s atraktivnom asistencijom za prvi pogodak sezone. Čak i više nego kod Balea, Eden Hazard mora pokazati dobru igru i učinak da bi zadržao mjesto u prvoj postavi, jer ima vrlo opasnu konkurenciju u obliku Brazilca Viniciusa.

Linker
18. svibanj 2024 14:32