Screenshot: Twitter
OFFSHORE RAČUNI

NOVI DETALJI FOOTBALL LEAKSA U aferu upetljana skoro pola momčadi jednog španjolskog velikana, sve se odvijalo preko famoznog menadžera?

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. prosinac 2016. 11:28

Nakon što su dokumenti Football Leaksa otkrili da je od španjolskih poreznih vlasti od 2009. godine navodno sakrio oko 150 milijuna eura prihoda, Cristiano Ronaldo pokušao je umanjiti štetu.

Ovih dana njegova je agencija Gestifute na internetu objavila Ronaldovu poreznu prijavu za 2015. godinu u kojoj stoji kako portugalski nogometaš u inozemstvu ima imovinu vrijednu 227 milijuna eura.

Pozitvno svjetlo

‘Cristiano Ronaldo ispunjava svoje porezne obveze od početka karijere, u svim državama u kojima je živio. Ovaj dokument nismo objavili jer smo to morali, već smo to učinili dragovoljno. U njemu je nepobitno dokazano da se igrač i agencija ponašaju u dobroj vjeri te da surađuju s vlastima u duhu transparentnosti i zakona’, stoji u priopćenju agencije kojoj je vlasnik poznati portugalski ‘superagent’ Jorge Mendes.

Jorge Mendes (R) receives
REUTERS/Globe Soccer/Handout via Reuters / REUTERS

I dok se Ronaldo nastoji prikazati u pozitivnom svjetlu, njemački Spiegel izašao je jučer sa zanimljivom pričom o njegovom agentu Mendesu i uslugama koje agencija Gestifute nudi svojim klijentima. Poznato je da Mendes pod svojom kontrolom ima vrhunske svjetske nogometaše i trenere, među kojima su osim Ronalda još i Jose Mourinho, Angel Di Maria, Diego Costa, David De Gea... Mendes svojim štićenicima osigurava vrhunske ugovore u najjačim svjetskim klubovima, njegov je utjecaj ogroman.

No, kako otkriva Football Leaks, to nije sve. Mendes je za neke svoje klijente razradio i praktične ‘offshore’ modele, odnosno načine za zaobilaženje visokih poreza koji u nekim državama uzimaju značajan dio prihoda. Primjerice u Španjolskoj, gdje je porezna stopa za nogometaše 30 %. Među korisnicima takvih modela su uz Ronalda i njegovi sunarodnjaci i klupski kolege iz Reala Fabio Coentrao i Ricardo Carvalho, Kepler Laveran Lima Ferreira (poznatiji kao Pepe) te Kolumbijac James Rodriguez.

MADRID, SPAIN - OCTOBER 02:  Cristiano Ronaldo (L) poses for a picture with his trophy as all-time top scorer of of Real Madrid CF and his manager Jorge Mendes (R) at Honour box-seat of Santiago Bernabeu  Stadium on October 2, 2015 in Madrid, Spain. Portuguese palyer Cristiano Ronaldo overtook on his last UEFA Champions League match against Malmo FF Raul's  record as Real Madrid all-time top scorer.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images / Getty Images

Nula posto poreza

Kako funkcionira Mendesov sustav za izbjegavanje poreza, možemo vidjeti na primjeru Pepea, koji je prava na korištenje svog lika u komercijalne svrhe (famozni ‘image rights’) prodao tvrtki Weltex, koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima, gdje je porez - nula posto. Zatim je Weltex s dvije tvrtke iz europskih poreznih oaza dogovorio suradnju u smislu daljnjeg korištenja tih prava i dogovaranja marketinških aktivnosti. Riječ je o irskim tvrtkama Polaris i Multisports & Image Management, koje su također dio Mendesove sheme za zaobilaženje poreznih davanja.

James Rodriguez prodao je svoja prava kompaniji Kenalton Assets Limited, također s Britanskih Djevičanskih Otoka, smještenoj na istoj adresi kao i Weltex i ostale tvrtke iz Mendesovog ‘modela’. Kenalton je Jamesu 2014. godine platio oko 12 milijuna eura za ‘image rights’ od 2015. do 2020. godine. Zašto unaprijed? Možda zato što je tada još bio u Monacu, gdje su porezi znatno niži nego u Španjolskoj, kamo je preselio kasnije.

Football Soccer - Espanyol v Real Madrid - Spanish La Liga Santander - RCDE stadium, Cornella - El Prat, Spain - 18/09/16 Real Madrid's James Rodriguez gestures. REUTERS/Albert Gea - RTSOBH5
REUTERS/Albert Gea
James Rodriguez

Poštanski sandučić

Te tvrtke na Britanskim Djevičanskim otocima zapravo se sastoje samo od poštanskog sandučića, a na istom je mjestu bilo i sjedište tvrtke Tollin, preko koje je išao Ronaldov novac od marketinških prava sve do 2014. godine. Tollin je irskim tvrtkama Polaris i Multisports & Image Management prepustio dogovaranje Ronaldovih sponzorskih i marketinških ugovora u njegovo ime, te su na taj način poznati svjetski brandovi izbjegli poslovanje sa sumnjivom ‘offshore’ kompanijom s Kariba.

James Rodriguez
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images / Getty Images

Međutim, španjolski porezni organi očito su izgubili strpljenje s nogometnim zvijezdama, te istražuju porezna davanja brojnih Mendesovih klijenata. Ured tužitelja u Madridu pokrenuo je istragu protiv trojice igrača, a u pripremi je istraga protiv još dvojice...

-----------------------------------------------------------------

Koliko su zamračili?

Cristiano Ronaldo: 149,5 milijuna eura

Jose Mourinho: 12 milijuna eura

James Rodriguez: 12 milijuna eura

Radamel Falcao: 5,9 milijuna eura

Pepe: 3,8 milijuna eura

Fabio Coentrao: 3,3 milijuna eura

Ricardo Carvalho: 1,9 milijuna eura

UKUPNO: 188,4 milijuna eura

Linker
09. svibanj 2024 23:54