Joan Laporta
 AFP
GORAN VUČEVIĆ ZA SN

‘Novi lider kluba će zadržati Messija, pa će prodati ovu dvojicu i onda dovesti odličnog Austrijanca!‘

Navijači su na izborima izabrali čovjeka koji je uspješno vodio klub od 2003. do 2010. godine
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. ožujak 2021. 22:45

Joan Laporta novi je predsjednik Barcelone. Bivši predsjednik ponovno je osvojio mandat, čovjek koji je vodio Barcu od 2003. do 2010. vratio se na Camp Nou. Za Laportu je glasovalo 54,28 % glasača, njegov najveći protivnik Victor Font dobio je 29,99 posto, a treći kandidat Toni Freixa skromnih 8,58 posto. Nije prošla Fontova ideja o povratku Xavija kao okosnici nove Barcelone, prošao je Laporta koji se odredio primarno prema rezultatu, a špekulira se da je upravo i Messi glasovao za njega.

- Glasači su pokazali da im nije stalo do eksperimenata, potvrdili su da žele promjenu, ali povratkom na stare staze slave - kazao nam je Goran Vučević, nekoć igrač Barcelone iz 90-ih godina prošlog stoljeća, a do prošlog ljeta i skaut Blaugrane.

Povratak na dane ponosa i slave znači povratak trofejima kojih su se nauživali navijači Barce u prvom mandatu Laporte, jer u njegovo doba na Camp Nou su stigla četiri naslova prvaka Španjolske i dvije europske titule. Barcelona novi naslov prvaka Europe čeka već šest godina, predugo za klub koji u svojim redovima ima svjetsku zvijezdu broj jedan, Lea Messija. Upravo je ostanak Messija ključno pitanje za Laportu.

- Kada sam vidio Messija kako glasa sa svojim sinom, to me dirnulo. Messi želi Barcu. Johan Cruyff zasigurno bi mu rekao da ostane. Kada se odlazi iz kluba, to mora biti kroz glavna vrata. Ne mogu prodavati lažna očekivanja. Čim pozdravim radnike, nazvat ću Messija. Hoću li ga uvjeriti? Napravit ću što mogu s obzirom na ekonomske mogućnosti - poručio je Laporta nakon pobjede na prošlonedjeljnim izborima.

Alaba prvo pojačanje?

Hoće li uspjeti ostaviti Messija kojem na ljeto istječe ugovor, a u lipnju puni 34 godine, upitali smo za mišljenje Vučevića?

- Vjerujem da hoće, ali mora pronaći financijski model, jer Barcelona je u velikim dugovima. Španjolci procjenjuju da je dug na razini godišnjeg proračuna kluba od 1,3 milijarde eura.

Zvuči nestvarno, ali velikim investicijama, kupovinama igrača poput Dembelea i Coutinha čija je cijena prelazila 100 milijuna eura, Barcelona je upala u dugove, a pritom nije ostvaren rezultat. U prvom mandatu Laporta je ostao upamćen po dovođenju zvijezda kao što su Ronaldinho, Eto’o, Deco i Ibrahimović, ali ovog puta nema priče o najvećim zvijezdama.

- Morat će primarno prodavati, a Coutinho i Dembele će vjerojatno biti prvi na popisu. S druge strane, pojačavat će se na stoperskim i napadačkim pozicijama. Alaba iz Bayerna bi trebao biti prva akvizicija ljetnog mercata, jer Austrijanac je slobodan igrač, a kvalitetom je igrač za zadnju liniju Barce. Dalje, trebaju Barceloni i dva kvalitetna napadača, u tom segmentu može Laporta i potrošiti određenu svotu, ali rastrošnosti i velikih kupovina neće biti. Jedan skupi angažman je moguć, ali ne vjerujem više od toga.

image
Goran Vučević
ANTE CIZMIC/CROPIX

Trener ostaje isti, Ronald Koeman je Nizozemac, a zna se da je Laporta bio najveći štovatelj Johanna Cruyffa. U ljeto 2008. u klub je doveo Pepa Guardiolu s ciljem da Barceloni vrati Cruyffov stil. Koeman forsira mlade igrače, stvara s njima novu Barcu, dapače, o statusu treneru se i ne priča. Igračka pojačanja, uz temeljni ostanak Messija, glavni su ciljevi. Uz to, ide i stadion. Sljedeće sezone Barcelona želi igrati na Olimpijskom stadionu u svom gradu, a usporedo graditi moderni Camp Nou u financijskoj pratnji nekog od sponzora.

U konačnici, što se može očekivati od Laporte? Aktualna sezona zasada stane tek u skromni okvir realnog osvajanja Kupa, ali treba li uopće naglašavati da je to tek kap u moru onoga što želi klub veličine Barce.

- Početkom ožujka realna projekcija Barcelone je momčad koja će dogodine biti jeftinija, ali jača. S Messijem na čelu, jasno. Barcelona u kojoj će Laporta morati promijeniti način razmišljanja, jer Liga prvaka se ne može igrati na atraktivnost. Samo na rezultat. Na žalost, Barcelona nije proteklih godina ništa naučila na utakmicama s Romom, Liverpoolom i Bayernom. Opet se dogodio PSG ove sezone. Da nije bilo te utakmice, u posljednjih 15-ak dvoboja su izgledali uvjerljivi, dominantni. Ali, PSG ih je podsjetio kako se igra Liga prvaka i kako se hvata rezultat.

Messi opet ima žar u očima

Predugo se Barcelona koprcala u vlastitim problemima koji se nagomilali u mandatu bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Gdje je pao Bartomeu?

- Izgubio je kontrolu nad klubom, dozvolio je situaciju u kojoj se više nije znalo tko dovodi igrače, kako se stvara momčad. Ali, izvukla se momčad iz loše atmosfere. Koeman je uspio u rješavanju tog problema, jer Messi ponovno ima onaj pobjednički žar u očima. Svatko voli neki klub, moj je Barcelona. Real i Barcelona su uvjerljivo dva najjača kluba na svijetu u zadnjih 20 godina i zbog njih se nogomet voli. Zato vjerujem da će se Barcelona vratiti na europski i svjetski vrh.

Linker
23. travanj 2024 08:47