AFP
KONAČNI OPROŠTAJ

Odlazak istinske legende i jednog od najboljih napadača 21. stoljeća koji je zabio 128 različitih suparnika

Premda su mu tek 33 godine morao je reći zbog nogometu zbog problema sa srcem
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. prosinac 2021. 07:41

U današnje vrijeme riječ legenda vjerojatno se i previše često koristi u sportskoj terminologiji diljem svijeta. Ponekad se legendama nazivaju i oni koji to baš i nisu zaslužili po svojim sportskim ostvarenjima. Jedan od onih kojem taj opis u potpunosti odgovara je Sergio Agüero, sjajni argentinski napadač koji je ostavio dubok trag u većini klubova za koje je nastupao.

Jedina odluka

Nažalost, njegova je karijera završila brže nego što se to očekivalo. Po isteku ugovora s Manchester Cityjem pristupio je Barceloni, ali su ga problemi sa srcem natjerali na prekid profesionalnih nogometnih aktivnosti u dobi od 33 godine. O uzroku iznenadnih srčanih smetnji koje su se kod Agüera pojavile ove jeseni postoje razne teorije, a kardiolog sveučilišne bolnice u španjolskom Cabueñesu José Manuel Vegas otkrio je o čemu se zapravo radilo.

image
AFP

- Ta vrsta aritmije je promjena u srčanom ritmu koja može završavati srčanim zastojem u nekim slučajevima. To se ne može dogoditi svakom čovjeku i karakteristično je samo za sportaše koji se godinama izlažu velikim naporima. Agüero ima mali ožiljak na srcu koji je kraći od milimetra i to mu stvara aritmiju. Taj problem se može riješiti ugradnjom katetera i on će živjeti potpuno normalno. Moći će se i baviti sportom, ali samo rekreativno. Profesionalni sport je nešto drugo, a on nije spreman za to. Prestanak karijere je jedina odluka koju je mogao donijeti. Moglo je sve završiti i puno gore - objasnio je Vegas.

Liječnici su Argentincu kazali kako više ne može igrati profesionalni nogomet, a on je svoju odluku o završetku karijere objavio sa suzama u očima.

image
AFP

- Ovo je za mene veoma težak trenutak, no odluku sam donio u korist mog zdravlja. Liječnici su mi nakon pretraga rekli da postoji vrlo velika mogućnost da neću moći nastaviti s igranjem nogometa – kazao je vidno utučeni Argentinac.

Kun Agüero je jedan od najboljih napadača u 21. stoljeću. Počeo je u domovini, u Independienteu, a prva europska postaja bio mu je Atletico Madrid s kojim je 2010. godine osvojio Europsku ligu, a u 234 utakmice za Madriđane zabio je 101 gol.

Njegove golgeterske sposobnosti zainteresirale su čelnike Manchester Cityja te je s protokom godina sjajni napadač postao prava legenda kluba, ali i Premier lige. Proveo je desetljeće na Otoku te je osvojio pet naslova prvaka, FA kup i šest Liga kupova.

image

Kun Agüero i Pep Guardiola imali su specifičan odnos

afp

- Želim svima reći da sam napravio sve što je bilo moguće. Sanjao sam o igranju nogometa otkako sam kao petogodišnji dječak prvi put dotaknuo loptu. Nikad nisam mislio da ću doći u Europu, stoga želim iskazati svoju zahvalnost svima s kojima sam radio i surađivao. Ponosan sam na karijeru koju sam imao i sretan sam što mi se ovo događa sada, a ne ranije. Ne znam što me čeka u sljedećem životu, ali znam da ima puno ljudi koji me vole i koji mi žele najbolje - kazao je Agüero.

Uvijek može bolje

Njegova je epizoda s Barcom završila nesretno, a nije uspio realizirati i davnu želju, ostao je bez zajedničkog klupskog nastupa s velikim prijateljem Lionelom Messijem, koji je ljetos prešao u Paris Saint-Germain. Tako ćemo Agüera ipak najviše pamtiti kao legendu Građana, kojima je 2012. svojim pogotkom donio i naslov prvaka, prvi nakon 1968. godine.

U dresu Cityja postao je rekordni strijelac kluba s 260 golova u 390 utakmica. Predstavljao je opću opasnost za sve suparničke obrane. Bio je moćan, borben i snalažljiv u suparničkom kaznenom prostoru. Zabijao je mnoge ključne golove, predvodio je Građane u usponu do samog vrha Premier lige u kojem i danas traju.

- Igrači uvijek žele nastaviti pobjeđivati i osvajati naslove. No, mislim da mogu biti sretan s naslovima koje sam osvojio. Uvijek se može više i bolje, ali smatram da sam dao sve za sebe i za klub.

U elitnom klupskom natjecanju postigao je 36 pogodaka za City, te dijeli rekord s Didierom Drogbom kad su u pitanju igrači engleskih momčadi. U karijeri je zabijao protiv 128 različitih suparnika, među kojima su i velikani poput Barcelone, Reala, Bayerna, Chelseaja, Liverpoola i Manchester Uniteda. Za Argentinu je zabio 41 gola te je njen treći strijelac u povijesti, iza Messija i Gabriela Batistute.

Uživaj u mirovini

Od njegovog prvog pogotka za Independiente 2004. godine pa do posljednjeg, za Barcelonu protiv Reala u listopadu ove godine, prošlo je 16 godine i 332 dana. Zajedno s Messijem uspio je ovog ljeta osvojiti i Copu America s Argentinom kojoj je to bio prvi južnoamerički naslov nakon 28 godina čekanja, iako je na tom turniru imao tek epizodnu ulogu. Nije uspio ostvariti ni želju da karijeru završi u Independienteu, ostao je i bez naslova prvaka svijeta s Gaučosima, ali i bez Lige prvaka s Građanima.

Unatoč tome, svijet će ga pamtiti kao jednog od velikana nogometne igre, čudesnog strijelca i pravu legendu.

Uživaj u mirovini, majstore!

Najbolji strani strijelac Premirshipa

Ukupno je Agüero u karijeri zabio 427 golova u 786 utakmica. Osobito su impresivne njegove brojke u Premier ligi, čiji je četvrti najbolji strijelac svih vremena sa 184 pogotka u 275 utakmica. Ispred njega su samo Alan Shearer (260), Wayne Rooney (208) i Andy Cole (187). Ujedno je i najbolji inozemni strijelac Premier lige, ispred Francuza Thierryja Henryja koji je stigao do 175 golova. Zabijao je svakih 108 minuta u engleskom prvenstvu, te ima najbolji prosjek u povijesti natjecanja. U karijeru je postigao i 18 hat-trickova, uključujući i rekordnih 12 u Premier ligi. U 12 od 13 sezona zabijao je više od 20 golova, a u Cityju je u pet sezona imao 30 ili više pogodaka. (gčm)

AGÜEROV UČINAK

MANCHESTER CITY

390 utakmica

260 pogodaka

73 asistencije

32 žuta kartona

1 crveni karton

15 trofeja

ATLETICO MADRID

230 utakmica

100 pogodaka

45 asistencija

31 žuti karton

3 crvena kartona

2 trofeja

INDEPENDIENTE

38 utakmica

18 pogodaka

6 žutih kartona

1 crveni karton

BARCELONA

5 utakmica

1 pogodak

ARGENTINA

101 utakmica

41 poogdak

19 asistencija

10 žutih kartona

1 trofej

Linker
02. svibanj 2024 20:10