OSCAR DEL POZO Afp
PRŠTE KRITIKE

On je glavni krivac za debakl Reala? ‘Da se derbi igra za tri dana, opet bi napravio sve iste pogreške‘

Navijači, ali i dio medija su označili krivce za težak poraz kraljevskog kluba
Piše: SNObjavljeno: 25. rujan 2023. 10:00

Real Madrid je doživio težak poraz od gradskog rivala Atletica. Atletico je slavio s 3:1, a nakon utakmice je uslijedila paljba kritičara po Kraljevima. Najviše su se na udaru našli Luka Modrić i Carlo Ancelotti.

- Ne upiremo prstom ni u koga, ne radite to ni vi. Bilo bi previše reći da je Modrić kriv za nešto u prvom poluvremenu. Nije igrao dobro, kao niti njegovi suigrači, a jednostavno sam htio dodati napadača kako bi dobili više u ofenzivi pošto smo bili u zaostatku - rekao je Ancelotti nakon utakmice.

Da ima pravo pokazuju i ocjene koje je dao goal.com. Modrića su ocijenili s 5/10, no to je jedna od boljih ocjena koju su igrači Reala dobili.

"Dobio je priliku od početka u drugoj utakmici u nizu. Zahrđao je i nije bio dobar pa je zamijenjen", stoji u opisu ocjene goal.coma.

Isti portal, ali i brojni navijači, obrušili su se na Carla Ancelottija. Goal.com mu je dao 4/10 uz opasku kako je pogriješio u svemu.

"Od prve minute je imao krivu taktiku. Madrid je trebao centralnog napadača, ali trener je odabrao imati pet veznjaka i Rodryga. Real je bio užasan 35 minuta i nešto bolji 10, a cijelo vrijeme očajan u obrani. Simeone je Ancelottiju održao lekciju", stoji u opisu ocjene.

image

Carlo Ancelotti

OSCAR DEL POZO Afp

Prekasno vraćanje na staro

Isti list u svojem drugom tekstu analizira sve grijehe Reala protiv Atletica.

"Talijan je počeo s pet veznjaka, ali to mu nije prošlo pa je izgubio 3:1", piše goal.com pa nastavlja:

"Proteklih godina Ancelottijev Real se nije nikoga bojao i bio je imun na izazove koji dolaze s najvećim utakmicama Ancelotti je imao svoj sustav, svoje igrače i svoju filozofiju. Bilo je sitnih namještanja sustava, ali nikada drastičnih promjena, do ove nedjelje. Ancelotti je vodio jednu od gorih utakmica Reala i stavio začuđujuć sustav zbog kojeg je nabrijani Atletico pregazio Real", piše Goal.com.

Isti list nastavlja s analizom Ancelottijevih grešaka.

"Igrao je s pet veznjaka i bez pravog napadača. Bellinghama je stavio na krilo i dao 38-godišnjem Luki Modriću da počne i drugu utakmicu u nizu. Realov napad je bio potpuno tup što je i očekivano, a jedini gol je zabio Toni Kroos iz daljine. Promjene su na kraju došle. Ancelotti je napustio novi sustav i vratio se u 4-4-2 s rombom u sredini, ali šteta je već napravljena."

Najveći gubitnici

Isti list u nastavku teksta izdvaja pobjednike i gubitnike, a među gubitnicima su se ponovno našli Modrić i Ancelotti.

"Ancelotti je obećao da će Modrić polako biti isključivan iz prve postave Reala. Rekao je još u veljači kako će Hrvat i Kroos morati prihvatiti ‘trenutak tranzicije‘ i da neće biti u početnim postavama. U nedjelju se vidjelo i zašto. Modrić je počeo i drugu utakmicu u nizu samo pet dana nakon što je igrao 70 zahtjevnih minuta protiv Union Berlina i izgledao je umorno od prve minute, pregažen tempom i značajem derbija. Mučio se s vraćanjem u obranu i nekarakteristično je bio slab na lopti", stoji u opisu gdje se dodaje:

"Igrao je samo 45 minuta, dodirnuo loptu 38 puta i nije stvorio niti jednu šansu. Ovako ne igra bivša Zlatna lopta. Više je to izgledalo kao 38-godišnjak koji počinje izgledati u skladu sa svojim godinama."

image

Luka Modrić

OSCAR DEL POZO Afp

Drugi izdvojeni gubitnik bio je Ancelotti.

"Ancelotti je taktički ograničen ove sezone. Nema pouzdanog napadača, a dok nema Viniciusa nije moguće koristiti formacije koje bi dale neku širinu. Njegov odgovor na to nije bio baš najbolji. Igrao je s pet veznjaka i tražio od Bellinghama, koji je cijelu sezonu najbolji na poziciji drugog napadača, da igra na lijevoj strani. Rezultat toga je bio katastrofalan. Madrid se mučio s napadima. Bellingham je imao neke dobre trenutke, ali njegov učinak najbolje sumira neoprezan start iz 96. minute za koje bi mu drugi sudac mogao dati i crveni karton", piše Goal.com pa dodaje:

"Ni bez lopte nisu bili ništa bolji. Iako je Real imao više veznjaka, četiri na prema pet, od Atletica, često su bili nadigrani u sredini. Sustav nije uspio kompenzirati nedostatke u obrani koje su prikazali Modrić i Kroos. Ancelotti je to shvatio na poluvremenu, ali njegove taktične ispravke su bile prekasne."

image

Carlo Ancelotti

OSCAR DEL POZO Afp

Slično pišu i navijači na društvenim mrežama.

"Da se madridski derbi opet igra za tri dana, Ancelotti bi napravio sve iste greške. Takav je on trener", napisao je jedan od navijača, a drugi dodao:

"Real Madrid nema dobar roster, a Ancelotti nije takav tip trenera koji može izvući maksimum i iskoristiti talente u takvim okolnostima."

I ostale kritike navijača idu u istom smjeru, no i navijači i drugi kritičari se slažu da Ancelottiju i Realu nedostaju neki igrači, prvenstveno Vinicius, ali i prvi vratar Thibaut Courtois te branič Eder MIlitao, zbog kojih je taktika morala biti prilagođena.

Linker
03. rujan 2024 09:35