Vatreni u Kataru 

 TOM DUBRAVEC Cropix
‘NAJBOLJI JE DOSAD‘

‘One man show‘ potvrđuje velike trenerove najave o brončanom Vatrenom, može li opet na radar Zlatka Dalića?

Otkad je odradio prvu cjelovitu sezonu u Španjolskoj, svake godine najbolji je strijelac kluba
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. listopad 2023. 23:24

Otvorenje desetog kola španjolske La Lige ušlo je u rubriku "one man show". U glavnoj ulozi našao se dvostruki strijelac Ante Budimir, koji se još jednom pokazao ključnim igračem Osasune i svojoj momčadi u srazu s Granadom donio prvu domaću pobjedu (2:0) u sezoni.

Pogodak u 11., pa onda i 59. minuti iz kaznenog udarca kojeg je sam izborio, dovoljni su za pozitivne komentare trenera Jagobe Arrasatea, titulu igrača utakmice i zavidne recenzije španjolskih medija.

- Zadovoljan sam i radostan. Budimir je dosad više golova zabijao u drugom dijelu sezone. Zašto? Jer nikada nije odradio predsezonu, uvijek je bio među hrvatskim reprezentativcima. Protiv Granade je pokazao jako dobru izvedbu. Oba pogotka namjestio mu je Chimy Avila, drago mi je vidjeti da funkcioniraju zajedno i da im raste samopouzdanje - prokomentirao je Arrasate nakon četvrte pobjede u ligaškoj sezoni.

image

Ante Budimir i Luka Modrić

/ipa/sipa Press/profimedia

I dok je Arrasate zadovoljan činjenicom da je Budimir daleko od Vatrenih otkad se okitio broncom u Kataru, uvažena Marca reći će da bi "izbornik Zlatko Dalić mogao preispitati svoju odluku". Naravno, nastavi li hrvatski napadač ovim tempom, njegove izvedbe shvatit ćemo kao kandidaturu za reprezentativne akcije. Budući da ofenzivna slika Vatrenih iz posljednjih ogleda nije najsretnija, te da su nam Petar Musa i Dion Drena Beljo zasad ostavili više upitnika nego odgovora (doduše i na malenom uzorku), moguće je da se Budimir u skorije vrijeme nađe barem na radaru Zlatka Dalića. Ne sumnjamo da bi eventualni poziv objeručke prihvatio, baš je uoči sezone za SN govorio o nadi u povratak u "kockice".

- S izbornikom Dalićem nisam imao nikakav kontakt od SP-a u Kataru. Činjenica je da ne možemo svi biti u nacionalnoj vrsti, ali i da svi želimo biti njezin dio. Treniram, radim, volio bih ponovno dobiti poziv. Odlično je što sam bio u Kataru, a i dalje sam tu. Spreman sam, želim igrati što bolje i pokušati još jednom izboriti mjesto u reprezentaciji - govorio je 32-godišnji centarfor, čija je reprezentativna karijera zastala na 17 nastupa i jednom pogotku Turskoj u prijateljskoj utakmici prije tri godine.

Za Osasunu je u aktualnoj sezoni zabio četiri pogotka, a pet pridodamo li play-off rundu Konferencijske lige, u kojoj se boljim pokazao belgijski Club Brugge. Uvjerljivo je najbolji strijelac svoje momčadi budući da nijedan njegov suigrač nije prešao brojku od jednog ligaškog pogotka. Osim toga, Budimir je i peti igrač La Lige po broju osvojenih zračnih duela (53 posto), što mu je oduvijek najjače oružje. Priča, dakle, zasad ide u skladu s najavama trenera Arrasatea, koji je prošlog mjeseca govorio o nikad spremnijem Budimiru.

- Ovo je najbolji Budimir otkad sam stigao na klupu Osasune. Ne samo zbog pogodaka, već i rješenja koja nam nudi i fizičke spreme. Na kraju prošle sezone imali smo temeljiti razgovor jer je želio čuti moj dojam. Prvo što sam mu rekao je da ove sezone ne možemo čekati do proljeća da počne zabijati.

image

Chimy Avila i Ante Budimir

Inigo Alzugaray/cordon Press/cordon Press/profimedia

Koliko povjerenja imaju u brončanog Hrvata, najbolje govori činjenica da mu je klub nedavno produžio ugovor do ljeta 2027., iako inicijalni potpis važi još dvije godine. Španjolski mediji pišu da je stavljena i klauzula od 20 milijuna eura. Budimir će po isteku aktualnog ugovora imati nepunih 37 godina, nije to spriječilo Osasunu da mu ukaže potpuno povjerenje.

A kako i ne bi? Otkad je odradio prvu cjelovitu sezonu u Španjolskoj (2019./2020.), svaku ligašku utrku završavao je kao najbolji strijelac kluba. Prvo u Mallorci (13), a onda tri godine zaredom u Osasuni (11, 8, 8,) s tim da je u posljednjoj podijelio prvo mjesto s Avilom.

Linker
09. svibanj 2024 16:10