Navijači Aston Ville

 BARRINGTON COOMBS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Barrington Coombs/pa Images/profimedia
TVRDI AS

Osovina prijeti europskom nogometu: ‘Ova odluka UEFA-e mogla bi zastrašujuće promijeniti povijest‘

Kao osnovni problem komentator španjolskog dnevnika vidi zlouporabu ove odluke
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 11. srpanj 2023. 22:13

UEFA je donijela odluku, za koju španjolski As tvrdi:"radi se o uredbi koja bi mogla zastrašujuće promijeniti nogometnu povijest"! Prema službenom priopćenju iz Nyona ubuduće će Aston Villa i Vitoria, Brighton i Union Saint-Gilloise te Milan i Toulouse moći nesmetano sudjelovati u istom natjecanju. Posrijedi su klubovi, koji imaju – istog vlasnika.

UEFA ističe kako su svi spomenuti klubovi pristali na sljedeće uvjete: igrači neće biti međusobno transferirani (niti na posudbu) – do rujna 2024. Također, klubovi neće potpisivati nikakve oblike suradnje, tehničke ili komercijalne sporazume niti će koristiti zajedničku bazu podataka skauta i(li) igrača.

Ono što komentator Asa, Aritz Gabilondo, vidi kao osnovni problem jest zlouporaba ove odluke, koja se nazire skorašnjom (potencijalnom) promjenom vlasništva Manchester Uniteda. Premda prodaja kluba s Old Trafforda još nije zgotovljena, u medijima se kao najizgledniji novi gazda spominje Jassim bin Hamad bin Jaber Al Thani, šef zaklade Nine-Two, koja je poslala službenu i najizdašniju ponudu za preuzimanje Manchester Uniteda.

Gabilondo ističe kako je forma zadovoljena, jer Nine-Two nije isto što i QSI (Qatar Sports Investment), vlasnik PSG-a na čijem je čelu Nasser Al Khelaifi. Međutim, i Nine Two i QSI financira katarska kraljevska obitelj. Odnosno, osovina PSG – Manchester United, u vlasništvu države Katar i emira Tamima bin Hamada Al Thanija mogla bi ubrzo dominirati europskim nogometom.

Jer, kako zaključuje As, dvogodišnja zabrana potpisivanja ugovora između klubova istog vlasnika ne čini se nepremostivom preprekom. Pa navodi primjer: PSG bi morao istrpjeti hirove Mbappea dvije sezone, a onda bi ga lako mogao prebaciti – na Old Trafford.

Linker
02. svibanj 2024 11:12