DAVID CANALES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
ŽESTOK GOVOR

Perez ne odustaje od Superlige, napao je Uefu i pričao protiv VAR-a: ‘Nitko ne razumije tko povlači linije‘

Predsjednik Reala je 80 minuta držao govor članovima skupštine kluba
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. studeni 2023. 14:57

Aktualna sezona posljednja je u kojoj se Liga prvaka igra po uobičajenom sustavu natjecanja u kojem su klubovi raspoređeni u skupine. Od sljedeće godine UEFA uvodi novi format s četiri dodatna sudionika, ali i jedinstvenom ljestvicom za sve klubove.

Nisu svi oduševljeni takvom idejom, a jedan od najglasnijih protivnika UEFA-ine ‘revolucije‘ je Florentino Perez, predsjednik Real Madrida i jedan od pokretača neslavno propale europske Superlige. Od koje još nije odustao.

- Superliga je potrebnija nego ikad. Trebamo poštivanje financijskog fair-playa. Trebamo transparentne upravljačke strukture... Glavni cilj Superlige je ojačati europska natjecanja. Bila bi potpuno kompatibilna s nacionalnim ligama – uvjeravao je Perez u svom govoru članove Realove skupštine.

Kaže kako UEFA-ini čelnici idu u suprotnom smjeru.

- Njihov novi model imat će više utakmica, a manje interesa. To je apsurdno natjecanje. Ne uzimaju u obzir zahtjeve navijača, igrača ili potrebe klubova. UEFA ne zna inovirati. Ne zna kako se nositi s prijetnjom drugih sportova koji stalno rastu, prije svega američkih sportova. Vidjeli smo mnogo primjera velikih korporacija koje su se činile nepobjedivima, ali su završile u stečaju jer nisu bile u stanju prilagoditi – upozorava Perez.

Njegov je govor na skupštini potrajao 80 minuta, a nije ostao dužan ni čelnicima španjolske La Lige.

- Nogomet prolazi kroz neviđenu institucionalnu krizu na svim razinama, u Španjolskoj i Europi. Situacija je ozbiljna. Moramo se promijeniti ili nogomet kakav poznajemo neće preživjeti. Glavni problem je što organizatori ne razmišljaju o navijačima... Europski nogomet ne pripada predsjedniku UEFA-e [Čeferin], a španjolski nogomet ne pripada predsjedniku La Lige [Tebas] – kazao je Realov predsjednik.

Inače, Europski sud pravde trebao bi do kraja studenoga odlučiti o tome jesu li UEFA-ina pravila koja zabranjuju odvajanje od natjecanja kompatibilna sa zakonom o tržišnom natjecanju Europske unije, to je jedan od rijetkih potencijalnih aduta u kojeg se uzda Perez koji je i dalje najglasniji zagovornik Superlige.

- Bilo bi ugodnije da nismo vodili ovaj projekt [Superlige], ali povijest kluba to zahtijeva... Vjerujem u pravosudni sustav Europske unije. Vjerujem da UEFA ne bi trebala imati monopol nad europskim nogometom. Rješenje o tom slučaju doznat ćemo 21. studenoga. Budućnost europskog nogometa ovisi o tome... Nadamo se da 21. studenoga označava početak nove ere u nogometu.

Dotaknuo se Perez i sudačkih odluka koje je Realov TV kanal ove sezone redovito kritizirao.

- Od ključne je važnosti za dobrobit španjolskog nogometa da se pozabavi stvarima poput kvalitete suđenja i korištenja VAR-a. Nitko ne razumije tko povlači [VAR] linije, nitko ne razumije zašto ne vidimo cijelu sliku zaleđa. To stvara više sumnji. Vjerujem da će španjolska vlada poduzeti korake za poboljšanje sudačkih tijela u ovoj zemlji. Ovo je hitno, hitnije nego ikad. Vjerodostojnost našeg natjecanja je narušena – žalio se prvi čovjek Madriđana.

Istaknuo je Perez i nezadovoljstvo zbog načina na koji La Liga upravlja prihodima od televizijskih prava, a komentirao je i istragu o uplatama Barcelone tvrtki bivšeg dopredsjednika sudačke komisije Jose Marie Enriqueza Negreire.

- To je u rukama sudaca i mi to poštujemo, ali nije normalno da je klub platio osam milijuna eura tijekom 20 godina dopredsjedniku sudačke komisije... Real Madrid je primljen u postupak kao oštećena strana. Ovaj slučaj ozbiljno šteti slici španjolskog nogometa. Vjerujemo u pravosudni sustav – poručio je Perez.

Linker
17. svibanj 2024 06:13