Nasser Al Khelaifi (627 milijardi eura vrijedan je fond u čijem se vlasništvu nalazi PSG)
 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
PRIČA IZA KULISA

Počeo je rat divova kakav nogomet ne pamti: Messi nije jedini dar pravom gazdi najbogatijeg kluba!?

Europa sve više osjeća posljedice enormnog financijskog potencijala s kojim raspolažu - milijarderi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 08:05

Leo Messi bio je na meti katarskih vlasnika PSG-a još od 2011. kad su kupili 70 posto udjela kluba. Kad su već sljedeće godine postali vlasnici kompletnog kluba, Nasser Al-Khelaifi prvi je put kontaktirao Leovog oca i agenta Jorgea Messija. I ti kontakti nikad nisu prestali, da bi sad napokon bili i realizirani. Čini se u idealno vrijeme za Nassera Al-Khelaifija, kojeg je stvarni vlasnik kluba, Tamim bin Hamad Al Thani, emir i vladar Katara, zadužio da preko PSG-a napravi i maksimalnu promociju Mundiala, koji će se u Kataru održati u studenom i prosincu sljedeće godine. Nasser Al-Khelaifi osigurao je prebogatom i kontroverznom vladaru svoje države daleko najvećeg nogometnog manekena svijeta...


PSG jako je dobro svjestan kako njegova neumjerena potrošnja izazva kritike diljem svijeta te da će zbog toga uslijediti niz udaraca, od kojih će mnogi ići ispod pojasa. Financijski fair-play im je - kažu upućeni - najmanja briga. Al-Khelaifi je prije dogovora s Messijem nazvao Marca Armstronga, svog komercijalnog direktora da napravi projekciju financijskog potencijala koji dolazi s Messijevim potpisom. Armstrong je bivši potpredsjednik marketinga NBA lige, a bio je i komercijalni direktor u NFL-u. Uglavnom, Armstrongov team stručnjaka izračunao je da će sponzorski ugovori, prodaja karata, turneje, TV prava, ali i dizanje vrijednosti francuske lige bez problema pokriti sva davanja Messiju. A još će nešto i ostati.

image
Florentino Perez
CORDON PRESS/DDP USA/PROFIMEDIA Cordon Press/Ddp Usa/Profimedia

Odbio i Superligu

Međutim, PSG će se morati suočiti s bijesom najvećih europskih klubova koji su se već proteklog vikenda sastali. Perez, Laporta i Agnelli već traže model po kojem bi se postrožila pravila glede potrošnje klubova. Naravno da su njihove glavne mete PSG. Manchester City i Chelsea, tri kluba iza kojih stoji arapska nafta, odnosno ruski oligarsi. Koji ne pitaju koliko tko košta... Najviše to vrijedi za PSG. Do korona krize ostatak se nogometnog svijeta još nekako i nosio s njihovim bogatstvom, ali ovog su ljeta po njih stvari potpuno otišle kvragu. Naftaši i oligarsi nemilo troše, a oni to nemoćno gledaju...


Nemojmo zaboraviti da je pametni i lukavi Nasser Al-Khelaifi odbio da njegov PSG bude dio Superlige, što mu je donijelo velike poene u UEFA-i, ali i kod mnogih klubova diljem Europe. Predsjednik PSG -a napokon je i predsjednik Europskog udruženja klubova, tijela koje zastupa interese onih koji se redovito natječu u europskim natjecanjima. Do nedavno su ta mjesta bila rezervirana samo za “najveće”, ali oni su morali podnijeti ostavke nakon propalog pokretanja Superlige. Al-Khelaifi je isprva ljubazno odbio ponudu, ali kasnije su ga nagovorili da je ipak prihvati. Čovjek svaki svoj potez vuče jako pažljivo i čini se jako pametno. Prepoznao je projekt koji će možda propasti, a koji njemu nije nužan. barem ne zbog novca. City i Chelsea su se ipak “upecali” u tu priču, iako su iz nje pobjegli među prvima.

image
PAU BARRENA Afp


Kako - međutim - svatko ima neku svoju “crvenu krpu” ima je i taj svemoćni Al-Khelaifi. Njegova se zove Kylian Mbappé, koji uporno odbija potpisati novi ugovor, jer želi otići u Real Madrid. Florentino Perez doslovno je opsjednut s njegovim dovođenjem, već drugo ljeto u nizu praktički ne kupuje nikoga, nego štedi isključivo za nevjerojatnog Francuza. Perez je uvjeren da će ga dovesti, ali i Al-Khelaifi je jednako uvjeren da će Mbappé ostati u PSG-u. Rijetkost je osjetiti toliku uvjerenost s dvije strane, a vidjet ćemo tko će na kraju slaviti. Odluči li se Mbappé za Madrid bit će to udarac koji će barem nakratko uzdrmati multimilijardere iz Katara.

Podrška Vlade

‘Pobijedi’ li pak Al-Khelaifi, PSG će predvoditi Messi - Mbappé - Neymar, najatraktivniji trojac današnjice, možda i najatraktivniji koji je ikad složen u povijesti nogometa. I najveći mogući dar koji Tamim bin Hamad Al Thani i njegov Katar mogu dobiti u predvečerje Svjetskog prvenstva u njihovoj domovini. Klub u njihovom vlasništvu s tri takva igrača... Zamislite financijski i marketinški potencijal koji bi imali na raspolaganju u najavi Svjetskog prvenstva, ali i priznanje i respekt koji bi dobili od cijelog svijeta na spomen njihovih imena. A Katar i njegov vladar prije 10 godina su i ušli u PSG vodeći se s tom vizijom.


Stoga će najavljena borba čelnika najvećih europskih klubova protiv PSG-a za njih biti iznimno iscrpljujuća. Parižani realno imaju novca više nego svi ti klubovi zajedno. A imaju i predsjednika koji s klubom upravlja na sjajan način, ne gledajući samo instant uspjeh, nego dugoročnu strategiju osvajanja teritorija. U Francuskoj je odveo dobio i titule i priznanja, te maksimalnu podršku tamošnje Vlade.


A u Messiju je napokon dobio i ono za čime godinama ipak najviše žudi. Igrača sposobnog odvesti PSG na vrh Lige prvaka...

Linker
21. travanj 2024 10:46